Waarom haten honden katten? () Feiten, mythen en suggesties

Als we jong zijn, leren we veel slechte wijsheid die lijkt te komen uit onbekende delen. We leren bijvoorbeeld dat het idee dat katten en honden met elkaar overweg kunnen heel vreemd is. Denk terug aan die zaterdagochtendcartoons, waar honden altijd werden gezien als de doodsvijand van een kat.

Natuurlijk groeien we uit veel van dit soort ideeën, hoewel vreemd genoeg het probleem van kat versus hond in een of andere vorm blijft bestaan. Zelfs Hollywood deed mee met de populaire Katten & Honden filmfranchise.

Dit alles roept de vraag op: waarom haten honden katten? Eerlijk is eerlijk, de vraag is enigszins misleidend. Misschien is een meer indringende vraag: hebben honden eigenlijk wel een hekel aan katten? Laten we eens nader bekijken en uitleggen waarom we deze perceptie hebben en waarom het een beetje ingewikkelder is dan alleen maar dingen leuk vinden en haten.

Inderdaad, hun waargenomen conflict heeft meer te maken met ons en onze huizen dan katten en honden zelf. Dit is waarom:

corgi-poedel-katten
Afbeelding van huoadg5888 via Pixabay

Waarom haten honden katten? 4 factoren om te overwegen

1. Zijn honden en katten natuurlijke vijanden?

In hun wilde vorm zijn dieren uit de honden- en kattenfamilie roofdieren en aaseters. Het is echter niet bekend dat ze op elkaar dateren, dus ze zijn in die zin geen vijanden.

Ze kunnen echter worden gezien als een competitie om voedsel en hulpbronnen. Ze hebben de neiging om over het algemeen uit de buurt van elkaar te blijven in het wild, anders dan om te concurreren om dat voedsel.

De huishonden en katten die we vandaag kennen, werden oorspronkelijk ook afzonderlijk en in verschillende regio’s van elkaar gedomesticeerd. Dat gezegd hebbende, ze kunnen nog steeds worden gezien als in competitie voor voedsel en onze genegenheden. Dat laatste heeft zelfs mensen verdeeld, zo lijkt het.

hond-kat-ontspannend waarom hebben honden een hekel aan katten
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

2. Iets andere oorsprong & relaties

Toen ze gedomesticeerd werden, ontwikkelden katten en honden een ongeveer vergelijkbare relatie met mensen. Dat wil zeggen; beiden leerden dat rondhangen met mensen een gemakkelijke manier was om gevoed te blijven en warm te blijven.

Honden hadden echter de neiging om meer aangepast te zijn om te werken of op zijn minst te helpen met het dagelijks leven. Ze kunnen vee hoeden, goederen beschermen of helpen bij de jacht. Sommige honden waren natuurlijk puur decoratief.

De meeste katten waren echter niet echt aanpasbaar aan het werk, behalve om te helpen met ongediertebestrijding. Het instinct om kleine dieren te achtervolgen en te doden kwam van pas toen ratten en muizen in vroege huizen aanwezig waren.

bull-terriër-kat
Afbeelding van ana_olly via Pixabay

3. Gedragsmatige taalverschillen

Katten en honden communiceren op heel verschillende manieren. En dit kan verklaren waarom ze het niet altijd met elkaar eens waren toen hun werelden botsten in menselijke huizen. De verschillende soorten kunnen elkaar wel eens zijn tegengekomen en een dier hebben ontdekt dat zich gewoon raar gedroeg.

Zie het als volgt: je wordt wakker in je huis om een alien in je slaapkamer te vinden, die naar je kijkt alsof je in zijn slaapkamer bent. Je hebt geen idee wat het zou kunnen zeggen of doen, en alles wat je ziet is dit vreemde wezen in je ruimte. Hoe zou je reageren? Waarschijnlijk angstig of agressief. Dat verklaart veel over waarom sommige katten en honden elkaar lijken te haten.

kat en duitsland herder in de woonkamer zijn Duitse herders goed met katten

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van wat er mis kan gaan:

Kattengedrag

Dit zijn enkele typische kattengedragingen die u kunt waarnemen:

Katten spinnen om aan te geven dat ze kalm en gelukkig zijn, en zelfs tevreden. Het is zelfs bekend dat ze dat doen wanneer ze mensen proberen te kalmeren of misschien zichzelf te genezen.

-Kattenmiauws zijn puur uitgevonden voor menselijke communicatie. We weten meestal niet wat ze zeggen, maar ze weten dat het aandacht en resultaten oplevert.

-Wanneer cats kwispelen, schudden of hun staarten trekken, het kan betekenen dat ze geïrriteerd of agressief zijn.

-Katten rennen alleen als ze heel speels, bang of vechtend zijn.

-Een typische kattengroet houdt in dat de andere kat face-to-face wordt benaderd. De staart zal recht en rechtop staan. Als een kat kalm en niet-agressief is, kan hij zachtjes het gezicht van de andere kat ruiken en langzaam met zijn ogen knipperen.

gelukkig-hond-kat
Afbeelding van Václav Závada via Pixabay

Hondengedrag

Daarentegen zijn deze gedragingen in vergelijkbare situaties duidelijk verschillend.

-Een hond spint niet en heeft geen equivalent. Als het een kat hoort spinnen, kan het het zelfs interpreteren als grommen. Bij honden is grommen een agressief geluid en duidt het op een mogelijk gevecht.

Terwijl katten om allerlei redenen naar mensen miauwen, blaffen honden meestal naar mensen in stressvolle of agressieve situaties. Zelfs als het tijdens het spelen wordt gedaan, is de situatie over het algemeen energiek en kan het agressie uitnodigen.

-Een kwispelende staart betekent dat een hond blij of op zijn minst opgewonden is.

Tenzij specifiek getraind om aan te vallen, is een rennende hond een gelukkige hond. Het is de favoriete manier van spelen en lijkt hen te herinneren aan geweldige tijden in open velden!

-Wanneer honden elkaar ontmoeten, vermijden ze oogcontact. Ze rennen om elkaar heen, ruiken aan elkaars oren en hebben over het algemeen kwispelende staarten als ze zich niet-agressief voelen.

Het is vrij gemakkelijk om te zien hoe zelfs deze meest elementaire gedragingen verwarring kunnen veroorzaken als de een verwacht dat de ander zich gedraagt zoals hij zou doen. Een onstuimige hond die met grote slobberige slurpen op een kat afrent, zal uit angst met alarm en een agressieve reactie worden ontvangen.

Evenzo kan een verdacht langzame benadering van een vreemde kat rode vlaggen oproepen voor een hond die van nature nerveus is.

rottweilers en katten

4. Samen leren leven

Het meeste conflict tussen katten en honden gebeurt meestal wanneer je te maken hebt met volwassen dieren. In werkelijkheid kunnen katten en honden die samen worden opgevoed en dienovereenkomstig socialiseren, het prima met elkaar vinden.

Een andere factor is ras. Bepaalde soorten honden (Duitse herders bijvoorbeeld) zijn net zo veel gemakkelijker te trainen en sommige katten zullen andere huisdieren in huis gewoon niet erg vinden. Dan is het aan het individuele dier, dat al dan niet bepaalde ervaringen en problemen met zich meedraagt die het moeilijk maken rond andere dieren.

Een kat of hond die een slechte ervaring heeft gehad met zijn tegendeel, kan bijvoorbeeld een traumatische herinnering met zich meedragen en slecht reageren op een situatie waarin ze worden geconfronteerd met een trigger.

puppy-kitten
Afbeelding van JackieLou DL via Pixabay

Als je van plan bent om zowel katten als honden te hebben, zijn er een paar dingen die je zou kunnen overwegen:

Adopteer ze tegelijkertijd, als respectievelijk een puppy en kitten. Jonge dieren gedragen zich minder snel agressief tegenover elkaar. Meer dan dat, ze zullen al vroeg wennen aan de geur en het gedrag van de ander, waardoor het een norm wordt.

-Een kat zal de voorkeur geven aan veel ruimte waarin hij buiten het bereik van de hond is. Zorg dus voor veel hoge ruimtes zoals kattenbomen of kattenwandelingen door je huis. Zelfs als ze met elkaar overweg kunnen, zal een kat meer verplicht zijn om op een veilige hoogte te zitten en te observeren.

-Aparte voederplaatsen. In sommige gevallen kan de manier waarop een hond zich gedraagt rond voedsel verontrustend zijn voor een kat. Katten houden ervan om kalm en verzameld te zijn tijdens het eten. Sommige honden worden echt opgewonden.

-Wees je bewust van bezetenheids capriolen, vooral als je een speeltje of schoothondje hebt. Katten houden er ook van om je te knuffelen of op je te zitten, en als er maar één van jullie in de buurt is, kan dit resulteren in agressie over wie waar mag zitten.

-Sommige honden hebben zeer sterke prooiinstincten (net als katten). Hun voorliefde voor het najagen van kleine dingen kan hen ongeschikt maken voor het leven met een kat. Als uw hond na gerichte training agressief op uw kat blijft “jagen” (of omgekeerd), moet u mogelijk de koppeling heroverwegen.

corgi en Britse korthaar kat onder deken

Laatste gedachten over waarom honden Ca hatenTs

Je kunt uit het bovenstaande afleiden dat “haat” een sterk woord is als het gaat om honden en katten. De conflicten komen waarschijnlijker voort uit onbekendheid en miscommunicatie, wat de angsten over voedsel en ruimte versterkt.

Socialisatie, training en verzorging kunnen echt een lange weg gaan om uw kat zich meer op zijn gemak te laten voelen bij de hond. Het is de moeite waard om hier wat tijd aan te besteden om te zorgen voor een gelukkiger huisdier rondom.

Duitse herder kijkt naar tabby kat

Dit waarom is mijn kat het houden van een oog gesloten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.