Zijn Siamese katten gemeen? () 7 factoren om te overwegen

De Siamese kat is al vele generaties lang een van de favoriete huisdieren van de mensheid. Voor een deel is het hun exotische erfgoed dat ons naar hen toe trekt. Er is ook het feit dat hun kenmerkende blauwe ogen onmogelijk te weerstaan zijn. Toch hebben ze de reputatie eigenzinnig te zijn. In het bijzonder worden ze geassocieerd met slecht gedrag.

Hoe mooi ze ook zijn, Siamese katten hebben de reputatie dat ze enigszins lastig zijn om te onderhandelen over hun agressie. Sommigen beschrijven ze zelfs als ‘gemeen’. Daardoor zouden ze de Siamese kattenpersoonlijkheid kunnen begrijpen als agressief of afstandelijk, wat helaas een beetje een misvatting is.  Maar zijn Siamese katten gemeen?

In sommige gevallen interpreteren mensen de kat alleen als onfeilbaar en niet geïnteresseerd in knuffelig en schattig zijn. De vraag is: Is dit allemaal waar? Laten we in het probleem graven en de Siamees een beetje beter begrijpen.

kitten-puppy zijn siamese katten gemeen
Afbeelding van joy via Pixabay

Zijn Siamese katten gemeen? Factoren om te overwegen

1. Wat bedoel je met “bedoelen”?

Om te antwoorden, moeten we kijken naar waarom deze prachtige katten deze reputatie hebben. Moeten we nog dieper graven door ons af te vragen wat mensen zouden kunnen bedoelen met het woord “betekenen”? Is het mogelijk om een begrip van zo’n kat te ontwikkelen om het te conditioneren om minder te zijn … “gemeen”?

Volgens het begrip van de meeste mensen wordt “gemeen” gedrag gekenmerkt door agressieve of destructieve gewoonten die geen rechtvaardiging lijken te hebben. Misschien verwijst het naar een kat die je gewoon zonder reden bijt of willekeurig krabt.

Als het gaat om katten, lijkt het gedrag nog meer versterkt vanwege de natuurlijke gezichtsuitdrukkingen en houding van een kat. Wanneer ze zich misdragen, lijken ze te zeggen: “Wat ga je eraan doen?” zelfs op hun mooiste momenten.

siamese-ogen
Afbeelding van Mari Loli via Pixabay

De waarheid is dat een kat (zoals een mens) niet als vanzelfsprekend “gemeen” zou zijn. Hoewel sommige rassen de neiging hebben om assertiever of territoriaal te zijn, is agressie meestal het gevolg van een trigger of onderliggende oorzaak. Voor zover we weten, is er geen reden om te denken dat een kat “gemeen” zou kunnen zijn, simpelweg omdat hij ervoor kiest om dat te zijn.

We moeten ook opmerken dat niet overdreven aanhankelijk zijn zich niet vertaalt in gemeenheid. Sommige katten vinden het niet leuk om geknuffeld of opgepakt te worden. En dat is prima.

2. Specifieke gedragskenmerken

Tot op zekere hoogte kunnen veel van deze factoren van toepassing zijn op elke kat. Maar de Siamezen hebben de neiging om deze acuut weer te geven als ze aanwezig zijn.

Slapeloosheid

De prachtige blauwe ogen van deze kat hebben een verhaal te vertellen, zo lijkt het. Interessant is dat ze een specifieke genetische aandoening hebben die visuele afwijkingen lijkt te creëren, naar verluidt met nachtzicht. Dit resulteert in verstoorde natuurlijke lichaamsritmes (circadiane ritmes, zo u wilt) en slaapcycli.

Siamese katten hebben ook een vreemd karakter als het gaat om energie. Ze hebben de neiging om ’s avonds energie te pieken en kunnen op de meest ongelegen momenten enigszins actief worden. Het resultaat is dat je in de diepste slaapuren van de nacht harige dingen door je huis hebt lopen.

chocolade punt siamese kat

Verlatingsangst

Siamezen zijn vatbaar voor verlatingsangst wanneer ze voor langere tijd alleen worden gelaten. Wanneer ze zich vervelen of angstig zijn, kunnen ze hun toevlucht nemen tot gedrag dat we als destructief zien.

Je zult begrijpen waar dit allemaal over gaat als je een kattenvideo hebt gezien van katten die dingen van planken slaan of een dure bank krabben. De Siamezen zijn berucht om het breken van dingen, en ze lijken een talent te hebben om te weten wat duur is.

Het kan helpen om meer dan één Siamese kat (of andere huisdieren) te hebben als u lange tijd van de dag van huis bent. Maak ook tijd om te spelen als je thuis bent met een aantal geweldige kattenspeeltjes.

cropped-lynx-point-siamese-met-pootjes-up.jpg

Sociale angst

Een woord aan de wijzen; Siamese katten kunnen het moeilijk hebben als u een nieuw huisdier meeneemt in huis nadat ze er al een tijdje zijn geweest. Siamese katten zijn erg territoriaal en zullen zich het meest op hun gemak voelen om te weten wie wie is en wat van wie in huis is.

Een verstoring van deze orde kan agressief gedrag veroorzaken, vooral voor de nieuwkomer, of het nu een persoon of een dier is. Als je van plan bent om meer huisdieren te hebben, is het beter om ze allemaal te adopteren als kittens en pups – en tegelijkertijd, indien mogelijk.

Bij gebreke van die mogelijkheid moet een goede en gecontroleerde introductiemethode worden gebruikt.

Twee Siamese katten met hun gezichten dicht bij elkaar.

3. Siamees en genegenheid

Siamese katten zijn aanhankelijk aan een fout. Hun genegenheid en liefde spelen een rol in waarom sommige mensen het gevoel hebben dat ze gemeen zijn. Ze hebben de neiging om veel aandacht te willen, en wanneer het niet wordt gegeven, kunnen ze handelen.

Ze kunnen behoorlijk jaloers worden als je aandacht wordt weggenomen. Zorg ervoor dat je geduld hebt en laat ze de interactie beheersen om grenzen te stellen. Het zal ook helpen om te onthouden dat je kat van je houdt en gewoon het gevoel wil hebben dat je van hem houdt.

Deze katten zijn erg uitgesproken over hun wensen en je Siamees kan naar je miauwen wanneer dat nodig is. De kans is groot dat je weet wanneer er een probleem is.

Blauwogige chocoladepunt Siamese kat die naar de camera slingert.

4. Zijn Siamezen problematisch?

Siamese katten zijn niet problematischer dan elke andere kat of huisdier bij het overwegen van alle mogelijke factoren die hun persoonlijkheid creëren. Met een dieper begrip van oorzaken en remedies kan bijna elk huisdier worden geleerd om een volledig functioneel lid van het gezin te zijn.

5. Zijn Siamese katten agressief?

Siamese katten zijn vatbaar voor wat ‘omgeleide agressie’ kan worden genoemd. Het is een gevolg van een aantal raspersoonlijkheidskenmerken die botsen om gedrag te vormen dat we als “gemeen” of agressief zouden kunnen beschouwen. Siamese katten, als ras, hebben de neiging om meer vatbaar te zijn voor stress dan de meeste andere rassen.

Maar in werkelijkheid is dit niet bij alle Siamezen aanwezig en zullen individuele katten meer aanleg hebben dan anderen. Wat we wel weten is dat ze gevoelig kunnen zijn voor bepaalde situaties. Ze houden bijvoorbeeld niet van veranderingen in hun omgeving en routines. Ze zijn ook op hun hoede voor vreemden en andere dieren en worstelen meer dan andere katten om zich aan deze dingen aan te passen.

Ze lijken ook bezitteriger dan de meeste andere kattenrassen. Ze kunnen dus op een bepaalde manier jaloers worden als je genegenheid en aandacht te lang ergens anders op gericht lijken te zijn. En hun acteerwerk lijkt ons misschien op agressie.

siamese-geeuw
Afbeelding van Mari Loli via Pixabay

6. De geschiedenis van de kat

Het volgende geldt eigenlijk voor alle katten. Katten die een soort trauma hebben opgelopen of verwilderd waren, hebben meer kans om zich aan te passen aan een comfortabel, soepel gezinsleven. Als je Siamees een soort geschiedenis heeft die dit suggereert, is het niet verrassend om te merken dat hij zich agressief of afstandelijk gedraagt.

Ook niet alle agressie is gelijk. Een kat kan zich agressief gedragen tegenover andere huisdieren, maar het gaat goed met mensen en vice versa. Het komt erop neer dat katten erg cognitief zijn over hun ervaringen uit het verleden.

Ze hebben de neiging om slechte ervaringen sterk te onthouden en het kan moeilijk zijn om ze na zo’n gebeurtenis te herstellen. Als het enigszins mogelijk is, kost het tijd en veel geduld. Het kan soms jaren duren voordat ze je vertrouwen. En zelfs dan kan dat vertrouwen zich niet uitstrekken tot anderen.

Oude stijl Siamese kat.
oude stijl siamese kat

7. Gezondheidsoverwegingen

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ook bijdragen aan gedragskenmerken die niet “sociaal” of ideaal zijn vanuit een persoonlijkheidsperspectief. Een volkomen normale of onverwachte hormoonverandering kan bijvoorbeeld een impact hebben op de persoonlijkheid.

Dit kan zich manifesteren als een golf van agressie die plotseling de kop opsteekt. Andere destructieve gewoonten kunnen zich ook voordoen. Onze kat kan stoppen met eten, beginnen met het krabben van de meubels of gewoon willen om met rust gelaten te worden. Omdat je je misschien niet bewust bent van wat er aan de hand is of wanneer het zal gebeuren, is het het beste om kennis te nemen van plotselinge veranderingen in persoonlijkheid.

Katten reageren op vreemde manieren op letsel of lichamelijke veranderingen. Neem contact op met een dierenarts als het gedrag bijzonder problematisch is. Een routinegezondheidscontrole kan de oorzaak aan het licht brengen. Houd er rekening mee dat sommige aandoeningen mogelijk moeten worden beheerd in plaats van volledig te genezen.

siamese-tafel
Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay

3 tips voor het omgaan met ongewenst gedrag

Het is verleidelijk, vooral voor onervaren eigenaren, om de situatie en de kat met wilskracht of disciplinaire maatregelen te willen confronteren. Maar geloof de experts; er is geen manier om een wilsstrijd te winnen met een kat, laat staan een Siamees.

Het is veel verstandiger om de situatie ‘wetenschappelijk’ te benaderen. Je hebt een betere kans om een probleem op te lossen als je wat tijd neemt om het probleem te analyseren en te begrijpen, wat in dit geval agressief of gemeen gedrag is.

1. Triggerende factoren identificeren

Stel dat u merkt dat uw kat zich inconsistent gedraagt op agressieve manieren of in specifieke situaties. Misschien wilt u kijken of er triggerende factoren zijn. Als uw kat bijvoorbeeld alleen gemeen is tegen u of een specifieke persoon of ander huisdier, is de kans groot dat iets specifieks hen triggert.

De trigger kan gemakkelijk herkenbaar zijn. Het kan bijvoorbeeld zoiets zijn als een aspect van je gedrag. Het kan ook iets minder voor de hand liggend zijn, zoals een geur op jou of je kleding. Ze kunnen ook een herinnering herbergen aan iets dat jij of iemand zoals jij hen in het verleden hebt aangedaan. Laat nooit gezegd worden dat katten geen wrok koesteren.

Bruinachtige Siamese kat loopt terwijl zijn staart naar boven is gericht.

Als u als een bedreiging wordt beschouwd, zult u waarschijnlijk niet op een vriendelijke manier worden ontmoet. Vooral Siamezen lijken moeilijk te winnen met vertrouwen als het eenmaal is gebroken.

Evenzo, als uw kat nerveus en angstig is rond voedsel, kan dit bijvoorbeeld een mogelijke oorzaak veroorzaken. Sommige katten zijn erg nerveus voor vreemden die je huis bezoeken. Het geluid van werknemers, verkeer of vuurwerk buiten kan allemaal triggerend zijn.

2. Veilige ruimtes

Als er een fundamenteel verschil is tussen de persoonlijkheid van een kat en een hond, is het dat katten beslissen wanneer ze sociaal willen zijn. Honden lijken er ondertussen gewoon van te houden om in de buurt van mensen in het algemeen te zijn. Katten vinden het soms leuk om alleen te zijn. Op zijn minst kiezen ze graag wanneer ze een hint laten zien dat ze je opmerken. Ze houden ook van ‘veilige ruimtes’.

Daarom is het altijd een goed idee om een ruimte in je huis te bieden waar geen enkel ander huisdier bij kan komen. Katten houden van hoge ruimtes, waardoor een goede krabpaal een must-have is voor elk goed huis.

lynx punt siamees in stoel

Een kleine kruipruimte is ook een goed idee voor een nerveuze kat; ergens waar ze zich kunnen terugtrekken als iets hen opschrikt. Katten zullen een huis verkennen en vertrouwd raken met vluchtroutes. Geef indien mogelijk een of twee.

Een veilige, beveiligde ruimte is om een andere reden belangrijk. Als een kat uiterlijk agressief wordt door angstreactie of anderszins, plaats hem dan in een rustige kamer gescheiden van andere huisdieren en mensen. Op zichzelf zal het in staat zijn om te ontspannen en te kalmeren zonder andere fysieke triggers om mee om te gaan.

3. Positieve versterkingstechnieken

Zoals gezegd is geduld een waardevolle eigenschap om als katteneigenaar te hebben, zeker voor de Siamees. Wanneer een Siamees ongewenst gedrag heeft vertoond, is de te volgen benadering die van positieve bekrachtiging.

Je moet een kat niet dwingen om iets te doen wat hij niet wil. Dit zal het waarschijnlijk erger maken. Laat een kat de tijd nemen om vertrouwen op te bouwen. Laat het naar je toe komen. Je kunt ze aanmoedigen met traktaties enzovoort, maar weet dat als het niet bij je wil zitten, het dat niet zal doen.

Straf je kat ook niet voor slecht gedrag. Siamese katten reageren niet goed op straf, omdat ze je als een gelijke beschouwen en niet per se als een “eigenaar”.

WEIkTwqX3GWc Dvv hbD YIKHVpedcI5U6rw3IfAu194 5ZA9pZxMAN hP5oCuQZQ3MHUtK3aaTINmQhiCXsDxTML4jgi2VQpnxORhEnz0bcwONxY9BDoboxS huy33cBvOfWhifIDBQhS y7zSVpQL9 ttzK4LzBJfasg0ac0N2A5tGuYyyKiYQkwkw

Afbeelding van liliy2025 via Pixabay

Een paar tips over routine

Zoals eerder opgemerkt, genieten vooral Siamezen van routines en stabiliteit. Als u nog niet overweegt om de volgende routines vast te stellen:

Speel regelmatig: Uw kat heeft veel energie om te verbranden en zal baat hebben bij een dagelijkse aanval van spelen met u. Het is ook geweldig voor het binden en verbinden van positieve gevoelens met je aanwezigheid.

Aanvoer speelgoed en activiteiten: Katten zijn slim en nieuwsgierig en worden gestimuleerd door puzzelspeelgoed en intrigerende voorwerpen.

Zorg voor positieve introducties: Wanneer bezoekers of familieleden moeten worden geïntroduceerd, probeer dan een positieve stemming te behouden en besteed daarbij aandacht aan uw kat. Het zal hen helpen om zich onderdeel te voelen van de procedure.

Voerschema instellen: Voer uw kat op vaste tijden en in vaste ruimtes en houd u aan een regelmatig verzorgingsschema. Wat dat betreft, eenmaal gewend, zal een Siamese kat genieten van een verzorgingssessie met u.

Close-up hoek van een Apple-head Siamese kat zitten en neerkijken op iets.
appelkop siamese kat

Laatste gedachten over de vraag of Siamese katten gemeen zijn

Elke kat (of mens trouwens) wordt niet gemeen geboren. Als een kat op welke manier dan ook overdreven agressief of asociaal is, is dit waarschijnlijk vanwege de geschiedenis of een aandoening die aanwezig is.

Het kan waar zijn dat een Siamese kat een sterke persoonlijkheid heeft als raseigenschap. Maar het is uiteindelijk een gedomesticeerde kat die over het algemeen prima met elkaar overweg moet kunnen in je huis.

Wat belangrijk is om te weten en te overwegen, is wat te doen in een bepaalde situatie. Zoals hier beschreven, zou het helpen om de onderliggende oorzaak van dergelijk gedrag bij uw kat te begrijpen. Vanaf dat moment is het theoretisch gemakkelijker om te proberen de situatie te beheersen. In veel gevallen kan de kat worden gesocialiseerd tot beter gedrag.

Blauwe punt en lila punt Siamese katten.
blauwe punt en lila punt siamese katten

Dit zijn Siamese katten betekenen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.

Hou je van blauwogige katten? Bekijk deze prachtige blauwogige kattenrassen.