Waarom jagen katten hun staarten na? () 5 dingen die u moet weten

Waarom jagen katten op hun staart? Jaagt je kat op zijn eigen staart? Mijn kat Alexei zeker wel en ik vind het altijd erg amusant. Ik realiseerde me niet dat katten dit eigenlijk deden totdat ik mijn Siberische kat kreeg.

Een kat die zijn eigen staart achtervolgt, kan echter verschillende betekenissen hebben – die niet allemaal leuk zijn. Hier zijn enkele dingen om over na te denken als uw kat zijn staart achtervolgt.

Gemberkat ondersteboven op een krabbende boom waarom jagen katten op hun staart
Verbazingwekkend waar je terecht kunt komen als je je staart achtervolgt

Waarom jagen katten hun staarten na?

1. Om te spelen

Vooral kittens houden ervan om te springen en bewegende voorwerpen te achtervolgen – inclusief hun eigen staart! Voor een kitten is het achtervolgen van zijn eigen staart gewoon oud plezier.

Als het gaat om spelen, oefenen kittens eigenlijk hun jachtvaardigheden. Daarom houden ze van items die ze moeten achtervolgen of die ze kunnen stalken.

grijs kitten opgerold kijkend naar zijn staart waarom jagen katten op hun staart

Ze genieten het meest van dit gedrag wanneer de items bewegen – zelfs als het hun eigen staart is.

Als je ook honden hebt, houd er dan rekening mee dat het vaker voorkomt dat honden hun eigen staart achtervolgen dan voor katten.

2. Om verveling of stress te verlichten

Verveelde of gestreste katten kunnen vreemde dingen doen om hun gevoelens te verlichten. Een daarvan is het achtervolgen of aanvallen van hun eigen staart.

ginger tabby met zeer pluizige staart buiten aan de lijn
Wie zou deze staart niet achtervolgen?

Als uw kat zijn staart achtervolgt een gedragsverandering is, wilt u misschien kijken naar wat die verandering drijft om er zeker van te zijn dat het niet iets is waarover u zich zorgen moet maken.

Als uw kat misschien stress heeft ervaren als gevolg van zoiets als verhuizen, zijn er veel dingen die u kunt doen om de stress bij uw kat te verlichten.

Het is normaal gedrag voor kittens om hun staart te achtervolgen. Als uw volwassen kat, vooral als het een binnenkat is, zijn staart achtervolgt, is dit waarschijnlijker een teken dat uw kat geen stimulatie heeft.

Als alternatief kan uw kat zich gewoon vervelen. Kijk naar zijn thuisomgeving en kijk of je wat meer uitdagingen en stimulatie voor je kat kunt opnemen.

Verveling kan worden voorkomen zonder geld uit te geven door te kijken naar activiteiten zoals het verstoppen van het speelgoed of voedsel van uw kat.

grijze kat springt door gras met staart in de lucht
Dat is een staartje.

3. Om pijn te verlichten

Als uw kat pijn heeft, zal hij waarschijnlijk zijn aandacht richten op het gebied dat het probleem veroorzaakt. Dit kan zijn door te likken, bijten of krabben.

In sommige gevallen kan het lijken alsof uw kat zijn staart achtervolgt, maar hij kan zelfs pijn hebben. Dit kan een verwonding aan zijn staart zijn of het kan een probleem zijn met zijn anaalklieren, wormen of een huidallergie.

Let vooral op als je kat in zijn staart bijt. Uw kat kan gemakkelijk zijn eigen staart beschadigen via zijn tanden en hij kan geïnfecteerd raken. Kattenstaartinfecties kunnen lastig te behandelen zijn, dus kunnen indien mogelijk het beste worden vermeden.

tabby kat op een bed met opgeheven staart
Niet knoeien met mijn staart

4. Om te oefenen met jagen

Je kat is een natuurlijke jager. Hij zal een essentieel verlangen hebben om dingen na te jagen die bewegen. Zijn eigen staart, allemaal pluizig en mogelijk trillend, kan onweerstaanbaar blijken. Hij kan doen alsof hij het vangt en zijn belangrijkste jachtvaardigheden oefenen. Kittens in het bijzonder doen dit met de staarten van hun moeder en vaak met de staarten van hun broers en zussen als de vroege praktijk van de jacht.

Dit gedrag cen meer voorkomende binnenkatten. Buitenkatten kunnen hun vaardigheden uitoefenen rond jagen, maar binnenkatten hebben veel minder mogelijkheden om dit te doen.

5. Katten OCD

Het is zeer waarschijnlijk dat uw kat zijn staart achtervolgt onschadelijk gedrag is. Er is echter een aandoening genaamd Feline Hyperesthesia, die in wezen een obsessief-compulsieve stoornis van de kat is. Enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat uw kat katten OCD heeft, zijn onder meer:

  • je kat rent weg van een bedreiging die er niet is
  • “gekke” momenten waarop hij hyperactief of agressief lijkt
  • verwijde pupillen
  • fixatie op zijn staart
  • overmatige verzorging van zijn staart tot het punt dat de vacht verloren gaat
  • overgevoelig voor aanraking

Als u dit gedrag bij uw kat opmerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

Wat betekent het als een kat zijn staart achtervolgt?

Het antwoord hierop kan vaak afhangen van de leeftijd van je kat. Als je een kitten of een jongere kat hebt, is de reden waarschijnlijk om te spelen of om te verkennen.

Als je echter een oudere kat hebt en hij achtervolgt zijn staart, kan dit om verschillende en meer zorgwekkende redenen zijn. Het is abnormaal gedrag voor een oudere kat om zijn staart te achtervolgen.

Een tweede factor om te overwegen is of dit gedrag nieuw is of dat het in frequentie is veranderd. Grote veranderingen in het gedrag van uw kat, zoals het plotseling achtervolgen van zijn staart of het heel vaak achtervolgen van zijn staart, kunnen een teken zijn van een groter probleem.

Twee tabby katten zitten in een vensterbank van achteren gezien
Staarten van achteren

De derde factor is de houding van uw kat tijdens het spelen met zijn staart. Is je kat speels of wordt hij agressief? Als uw kat gromt of sist, kan dit wijzen op een probleem in plaats van dat uw kat zich speels gedraagt.

Hoe te reageren wanneer uw kat zijn staart achtervolgt

Als u uw kat betrapt op het achtervolgen van zijn staart, is het het beste om niet te reageren – een reactie kan het gedrag versterken. Proberen te voorkomen dat uw kat zijn staart achtervolgt, kan het stressniveau verhogen en het onderliggende probleem verergeren.

Als je kunt proberen om dan de frequentie en het type achtervolging te volgen dat je kat met zijn staart doet, bijvoorbeeld hoe vaak jaagt hij zijn staart en is hij altijd op dezelfde manier, bijvoorbeeld agressief of speels.

Als het gedrag aanhoudt en overeenkomt met enkele van de meer zorgwekkende tekenen die hierboven zijn vermeld, is het tijd om contact op te nemen met uw dierenarts. Ze kunnen helpen bij het diagnosticeren van de problemen van uw kat en het ontwikkelen van mogelijke oplossingen.

witte kat en tabby kat

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Wat als mijn kat de staart van een andere kat achtervolgt?

Soms is het probleem niet dat je kat zijn eigen staart achtervolgt – het is je kat die de staart van een andere kat achtervolgt – vooral een kat met wie hij een huis deelt. Nogmaals, het belangrijkste om hier op te merken is de manier waarop de achtervolging plaatsvindt.

Is je kat speels of agressief in zijn achtervolging? Let op de lichaamstaal van je kat. Als het gedrag agressief is, is het misschien het beste om de katten te scheiden. Als het speels is, probeer dan misschien de aandacht van de katten om te leiden naar wat ander speelgoed of speelitems.

Hoewel het spelenderwijs achtervolgen van de staart van een andere kat leuk kan zijn, kan je kat een andere kat verwonden zonder het te beseffen en daarom is het het beste om het gedrag indien mogelijk om te buigen.

twee kittens in een kattenmand

Waarom slaat mijn kat me met haar staart?

Als uw kat u met zijn staart slaat, kunnen er verschillende verklaringen zijn. De eerste is dat uw kat misschien interesse wil tonen. Mijn kat is erg geïnteresseerd in de dagelijkse activiteiten van een huishouden, zoals het opruimen van de keuken.

Als u probeert te voorkomen dat uw kat op dit soort momenten “helpt”, kan hij u met zijn staart raken om aan te geven dat hij geïnteresseerd is in wat u doet en graag betrokken wil zijn.

Jonge vrouw met allergie die kat op grijze achtergrond vasthoudt

Omdat katten het slechts kunnen verdragen om gedurende een relatief korte periode geaaid te worden in vergelijking met bijvoorbeeld een hond, heeft het een aantal interessante manieren om zijn genegenheid te tonen. Een kat die je met zijn staart slaat, kan wel eens een teken zijn van zijn liefde voor jou.

Als uw kat zijn staart om uw benen wikkelt in plaats van u daadwerkelijk te raken, probeert hij u misschien te vertellen dat hij nerveus of bezorgd is. Dit kan gebeuren als uw kat zich in een nieuwe omgeving bevindt of als u nieuwe mensen zoals bijvoorbeeld werkmannen in uw huis heeft. Het is een beetje alsof je kat je hand probeert vast te houden als hij zich een beetje bang voelt.

Mooie jonge vrouw die kat geïsoleerd op wit houdt

Deze staartkranen kunnen ook een teken zijn dat je kat boos op je is. Omdat je kat ook zijn staart zal gebruiken om items omver te gooien om je te laten weten wanneer hij niet gelukkig is, kan hij ook wachten tot je ontspant om je een goede staart te geven, zodat je begrijpt dat ze niet gelukkig zijn. Of uw kat kan uw aandacht in het algemeen zoeken.

Als dit een eenmalige incidentie is, is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Als het echter meerdere keren gebeurt, kan het de moeite waard zijn om te proberen te begrijpen wat dit gedrag bij uw kat veroorzaakt en mogelijk advies in te winnen bij een dierenarts.

vrouw met gesloten ogen opgerold met slaperige kat op bed

Let: Deze Why do Cats Chase hun tails post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zoals waarom jagen katten hun staarten? Waarom pin je het niet?

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.