Waarom schudt de staart van mijn kat? ()

Is het je wel eens opgevallen dat je kat, hoe schattig hij ook is, toevallig bij de deuropening staat met zijn staart hevig trillend? Heeft het u gealarmeerd? Vroeg je je af wat er aan de hand was? Waarom schudt de staart van mijn kat?

Deze specifieke aanblik kan verwarrend zijn als je een onervaren katteneigenaar bent. Meestal lijkt de kat niet in een andere vorm van nood te zijn. Waar gaat die wankele staart dan over? Soms lijkt de kat zelfs bijzonder ontspannen. Hoewel, er zijn momenten waarop het misschien ook een beetje angstig lijkt.

Allereerst, maak je geen zorgen. Een deel van het gedrag is aangeleerd, een deel ervan is instinctief en het is in de meeste gevallen een beetje van beide. In dit artikel zullen we kijken naar wat u kunt verwachten en waar u mogelijk op moet letten als het gaat om het schudden van de staart van uw kat.

Zoals vaak het geval is bij katten, kunnen de verklaringen voor dergelijk gedrag veel mogelijkheden hebben. Laten we eens kijken naar de oorzaken van die wankele staart en waarom dit een actie is die katten kunnen vertonen.

Grijze kat springt door gras met staart in de lucht waarom schudt mijn kattenstaart
Dat is een staartje.

Cat Communicatie

Katten, het moet gezegd, communiceren voor het grootste deel via hun lichaamstaal. Ja, ze miauwen soms naar je, maar het bekijken en begrijpen van hun lichaamsbewegingen en gebaren is een veel nauwkeuriger inzicht in hun stemming en intentie.

Katten jagen bijvoorbeeld op hun staart, vooral als ze jong zijn. Het is schattig, maar het vertelt ons ook veel over hun persoonlijkheid.

In dit geval kan een trillende staart een van de weinige dingen betekenen. De meeste zijn geen reden tot ongerustheid. In veel gevallen is de staartschudden volkomen normaal. Maar het is de moeite waard om de redenen te kennen, voor het geval je iets ongewoons opmerkt.

Over de staart van een kat

Kattenstaarten kunnen ons veel vertellen over wat ze voelen. Een lage staart kan bijvoorbeeld wijzen op angst. Een staart die plotseling rechtop en bossig is, kan hetzelfde betekenen. Een staart hoog in de lucht duidt meestal op oplettendheid en alertheid.

gember kat met donzige staart

Onze zorg is wanneer de staart trilt. Zorg ervoor dat je dit niet verwart met kwispelen of trillen, wat kan wijzen op ergernis of ongeduld. Het schudden gaat sneller dan het trillen. Het kan de hele staart of alleen de punt beïnvloeden.

Wat 2 verschillende soorten schudden kunnen betekenen

Er zijn twee soorten trillende of trillende staarten om op te letten/ die je misschien tegenkomt..

1. Een rechte, trillende staart

Wanneer de staart van je kat recht omhoog is gericht en trilt, is hij waarschijnlijk gewoon opgewonden en blij om je te zien. Je zult dit waarschijnlijk zien aan het einde van een lange dag weg of zelfs vroeg in de ochtend wanneer je wakker wordt.

Dit is een moment om te koesteren, want het is behoorlijk geruststellend voor je om te weten dat je kat je heeft gemist. Meer dan dat, het is het bewijs dat uw kat genegenheid voor u heeft, ook al kan hij dit later door andere acties ontkennen.

Het trillen kan ook gepaard gaan met het terugvouwen van de staart over de rug van de kat, “slaperige ogen” naar je toe en spinnen. Algemene kennis suggereert dat dit een instinctief gedrag is om hun geurklieren aan ons bloot te stellen als een gebaar van vertrouwen.

tabby kat op een bed met opgeheven staart
Niet knoeien met mijn staart

2. Staartpunt trillen

Het puntje van de staart zal soms trillen wanneer uw kat iets heeft gezien waarin hij geïnteresseerd is. Het kan betekenen dat ze een mogelijke prooi of item hebben gezien om te spelen. Je merkt misschien dat zijn ogen op iets specifieks zijn gericht. Dit wordt meestal geassocieerd met spanning of opwinding.

4 emoties geassocieerd met staart schudden

De redenen waarom uw kat zijn staart laat trillen, kunnen redelijk eenvoudig zijn, maar er zijn verschillende emoties en reacties geassocieerd met het fenomeen. Laten we eens kijken naar wat de kat als het ware buiten de staart voelt.

1. Angst

We weten dat het schudden van de staart een hoge concentratie betekent, omdat ze naar iets kijken in afwachting van het vangen of ermee spelen. Dit brengt een zekere mate van angst met zich mee.

Diezelfde angst kan ook worden veroorzaakt door frustratie. For bijvoorbeeld, als uw kat een vogel door een raam ziet, kan zijn staart trillen van spanning omdat hij niet weet hoe hij hem moet bereiken.

meerdere katten in een vensterbank van een roze hoed met een rood frame

Een andere mogelijkheid is dat het voelt dat er iets mis is. Het kan bijvoorbeeld een geluid hebben gehoord waar het niet zeker van is. Als de schuddende staart een veel voorkomende en dagelijkse gebeurtenis is, wilt u misschien eens kijken naar eventuele triggerende factoren.

Constante stress en angst zijn slecht voor de algemene gezondheid van je kat. Praat met een dierenarts over de mogelijkheid van een kalmerende feromoonverspreider of andere opties.

2. Woede

Als een huisdier een kort en onvoorspelbaar humeur heeft, is het een kat. Soms kan uw kat ergernis of woede signaleren met een staartbeweging die kan worden aangezien voor trillen. Trillen en trillen worden vrij gemakkelijk voor elkaar aangezien, dus het is mogelijk dat je kat daadwerkelijk boos is.

3. Ergernis

Als je vrolijk speelt of je kat aait en plotseling zijn staart ziet trillen, zorg er dan voor dat het niet is omdat hij wil dat je stopt. Katten kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken door een actie waar ze een moment eerder prima mee omgingen.

Tabby kat spelen in witte mand met speelgoed. Studio geschoten tegen grijs.

Een trillende staart is vaak een voorloper van intenser staartzwaaien. Let wel op de schakelaar. Het beste idee is om op dat moment weg te lopen.

4. Opgewonden geluk

Zoals gezegd kan een trillende staart worden geassocieerd met geluk of positieve opwinding. Je zult dit vaak zien tijdens het voeren, anticiperend op zijn favoriete kattenvoer of natvoer onderweg.

Katten zijn ook volledig in staat om opgewonden te reageren als je thuiskomt. Ze herkennen je! Van sommige katten is zelfs bekend dat ze op deze manier reageren op hun favoriete kattenspeelgoed.

De kwestie van het spuiten van katten

In sommige gevallen schudden katten hun staart als onderdeel van het spuitproces. Katten spuiten om territorium te markeren, het schudden van de staart wordt meestal gezien als helpen om de geurklier te activeren en de gebruikte urine te verspreiden.

gember kat op een bankje van achteren

Wat is spuiten

In eenvoudige bewoordingen is dit een normaal en natuurlijk gedrag voor katten, omdat ze roofdieren zijn en geur- of urinemarkering gebruiken voor territorium in het wild. Zelfs huiskatten dragen dit natuurlijke instinct uit. Ze zullen soms tegen een verticaal oppervlak zoals een muur, deur of bank staan en het “spuiten” met geparfumeerde urine om het te markeren.

Daarbij zal het zijn staart opheffen, die lijkt te trillen of trillen. Wanneer andere katten deze geur ruiken, krijgen ze te horen dat ze weg moeten gaan. Dit specifieke jachtgebied (of paringsgebied) is van iemand anders.

Huiskatten hebben extra factoren om te overwegen, zoals ‘nepspray’.

Siberische kat op bank

Nep spuiten

Soms spuit een huiskat niet echt en schudt de staart gewoon alsof hij ‘doet alsof’ hij spuit. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt.

Nepspuiten kan erop wijzen dat de kat zich gestrest of ongemakkelijk voelt binnen zijn eigen territorium. Dit kan worden veroorzaakt door een ongewenste inbraak (meestal door een ander huisdier of buurdier). Als u vermoedt dat uw kat zich bedreigd of onzeker voelt, probeer dan dergelijke omgevingsfactoren aan te pakken.

Sommige katten worden bijvoorbeeld niet op de juiste manier geleerd hoe ze moeten spuiten door een ouderfiguur. In dit geval kan het een instinct zijn dat het gedrag dwingt zonder een goed begrip van hoe het goed te doen. Dit wordt fantoomspuiten genoemd.

Fantoomsprayen kan echter zijn eigen doel dienen. Een kat die bijvoorbeeld een andere kat ziet spuiten, kan voldoende zijn om conflicten te ontmoedigen. Kittens kunnen ook een oudere kat observeren die deze handeling uitvoert en ervan leren. Jonge kittens van wie de moederkatten het doen, zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk hetzelfde gedrag vertonen – zelfs nepspray – terwijl ze groeien.

Twee Egyptische mau katten op een paarse achtergrond perfect voor Egyptische kattennamen
Egyptische Mau Katten

Spray vechten

Vreemd genoeg kunnen katten op andere katten spuiten als ze vechten. Dit is een dominantiegedrag en zal gepaard gaan met staart trillen, hoewel dit ook elementen van woede en angst zal dragen.

Een kat zal zelden op een andere passieve kat of persoon spuiten. Als het gebeurt, is het hoogstwaarschijnlijk omdat je een staand verticaal oppervlak bent dat er toevallig is.

Huiskatten spuiten niet noodzakelijkerwijs

Veel huiskatten hebben geen behoefte om territorium te markeren, omdat de meesten zich veilig voelen in hun eigen huis. Als uw kat niet spuit, kan dit er niet voor zorgen dat uw kat zijn staart trilt. Vooral gecastreerde katten vertonen minder snel roofzuchtig gedrag.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van mijn bericht Kunnen katten autistisch zijn?

Jonge bebaarde kerel die thuis op de bank slaapt.

Houd er rekening mee dat andere stressfactoren spuitgedrag kunnen veroorzaken. Als u bijvoorbeeld verhuist, kan de gloednieuwe omgeving “markering” nodig hebben, omdat uw kat zichzelf nergens meer aan kan ruiken.

Interessante feiten over de staart van uw kat

Omdat we het hebben over de staart van een kat, laten we een paar interessante feiten over de anatomie van uw kat bekijken.

  • Staarten hebben botten. In feite hebben katten, afhankelijk van het ras, tussen de 19 en 23 wervels in hun staart. De staart bevat ook een fascinerende constructie van spieren en ligamenten, waardoor het beslist dextrous en flexibel is.
  • Zoals opgemerkt, kunnen katten hun staart gebruiken om te communiceren. Je zou de stemming van een kat kunnen leren lezen door zijn staartpositie te begrijpen. Twitchy voor geïrriteerd, high voor happy, enzovoort.
  • Een opmerking over een kat die zijn staart hoog houdt. Voor zover deskundigen weten, zijn huiskatten de enige katten die met hun staart omhoog lopen. Er wordt gedacht dat dit een teken van comfort is en zal aangeven dat het open staat voor interactie. Dus als een kat rondloopt met zijn staart omhoog, is hij over het algemeen in een comfortabele en gelukkige stemming, open voor je benadering. Misschien. Voor nu.
Gember tabby met zeer donzige staart buiten aan de lijn.
Wie zou deze staart niet achtervolgen?
  • Katten gebruiken hun staart voor evenwicht. Wanneer je een kat een indrukwekkende wandeling langs een smal hek of een hoog oppervlak ziet maken – zoals een gymnast – gebruikt hij zijn staart om die perfecte balans te behouden. Het kan ook worden gebruikt bij het springen, bijvoorbeeld om een landing te corrigeren. Je kunt cheeta’s opmerken die hun staart gebruiken tijdens het rennen. Een huiskat kan het ook op dezelfde manier gebruiken, vooral bij het draaien, als contragewicht.
  • Hierdoor kan een verwonding aan de staart langdurige gevolgen hebben voor een kat. Het kan het evenwicht en de beweging beïnvloeden, ook al heeft het geen directe invloed op het ruggenmerg. De staart van een kat is zo integraal voor zijn basisbeweging en structuur, dat het echt jammer is als hij beschadigd is. Trek niet aan de staart van een kat, omdat dit letsel kan veroorzaken.
  • Wanneer je kat langs je loopt en zijn staart om je poot wikkelt, wil hij dat je hallo zegt. Ook kan het je stiekem ruiken. Over het algemeen is het een goede zaak. Ze kunnen om dezelfde redenen hetzelfde doen met andere katten in huis.
Bobtail kattenportret
  • Dat gezegd hebbende, een kat kan overleven zonder zijn staart. Het is misschien niet meer het beste leven en het kan lijden aan wat pijn of ongemak, om nog maar te zwijgen van het verlies van mobiliteit.
  • Trivia: De langste gedomesticeerde kattenstaart ooit meet 17,58 inch. Het is niet verrassend dat de staart toebehoorde aan een Maine Coon, een van de grootste binnenlandse rassen ter wereld.
ginger cat zit op donkere bank met staart uit

Laatste gedachten over waarom mijn katten staart schudden

Zoals je nu weet, zijn er tal van redenen waarom de staart van je kat kan schudden of trillen. Het is echter belangrijk om het verschil te kennen tussen de verschillende staartbewegingen van uw kat. Trilt het opgewonden, of trilt het?

Als het naast een verticaal oppervlak staat, kan het dan spuiten? Of doet het dit gewoon elke keer dat je het voedt? Houd goed in de gaten wanneer de staart beweegt – en hoe. Hopelijk realiseer je je dat er niets is om je zorgen over te maken.

Als, voor sommige geruststellingop, je voelt wel dat het gedrag zorgwekkend is, raadpleeg een dierenarts voor advies over hoe je de situatie kunt aanpakken. Geniet vooral van het gezelschap van je kat!

Siamese kat lopen

Gerelateerde berichten:

Hoe maak je een roadtrip met een kat

Waarom probeert mijn kat haar eten te begraven?

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen?

Dit waarom bevat mijn kattenstaart schudden post affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.