Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen? () 8 Redenen

Niets doet je hart een slag overslaan als het vinden van je kleine kutkat opgerold met een poot subtiel over zijn gezicht geplaatst. Het is een schattigheidsoverbelasting die maar weinig katteneigenaren kunnen weerstaan, en vrijwel alle katten vertonen dit gedrag in hun leven. Maar waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen?

Katten brengen immers veel tijd door met slapen. Dus het opmerken van hun gedrag terwijl ze de dag of nacht wegdromen, is natuurlijk voor een dottende huisdierouder. Misschien merk je zelfs dat je kat de neiging heeft om zijn gezicht veel te bedekken en nieuwsgierig te zijn waarom.

Is het een slecht teken, vraag je je misschien af? Of gewoon je kat die een kat is? Stress niet meer, want dit artikel heeft de meest voorkomende redenen waarom katten hun gezicht bedekken tijdens het slapen. Maak je klaar om veel te leren over deze schattige pose en wat het kan betekenen voor je katachtige vriend.

witte-kat-slapen-bedekkend-gezicht Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen
Afbeelding van Shanon via Pixabay

Waarom bedekken katten hun gezicht als ze slapen? 8 Redenen

Is je kat stand-offish? Of zijn ze gewoon comfortabel? Hier zijn de antwoorden die je zocht op deze nieuwsgierige vraag over je kat.

1. Ze houden zich warm

Dit is de meest voorkomende reden voor die sierlijke poot over hun gezicht. Het helpt hun neus warm te houden en algemene lichaamswarmte rond hun gezicht vast te houden, waardoor ze worden beschermd tegen tocht of koude lucht.

Ze krullen meestal op in een balvorm om maximale lichaamswarmte vast te houden voor het meest comfortabele kattenslaapje. Terwijl ze in deze slaaphouding zijn, kunnen ze zelfs hun staart gebruiken om hun gezicht te bedekken als ze hun poten liever instoppen.

rode-kat-slapen-met-gezicht-in-poten

Afbeelding van Alexa via Pixabay

Als je huis van nature koud is of als de winter je gebied behoorlijk hard raakt, waarom zou je dan geen verwarmingskussen kopen dat geschikt is voor huisdieren om je kat te helpen zijn meest comfortabele temperatuur te behouden? Anders is een pluche deken misschien net wat ze nodig hebben.

2. Het geeft hen een gevoel van veiligheid

Katten zijn misschien bedreven in het jagen op prooien, maar ze zijn ook klein genoeg om zelf in de categorie kwetsbare prooien te vallen. Ze weten dit heel goed, dus ze zijn bijna altijd op hun hoede.

Door hun gezicht te bedekken tijdens het slapen, beschermen ze hun meest aantastbare lichaamsdeel. Immers, als een kat in het gezicht wordt aangevallen en hun tanden of ogen worden aangetast, zou het niet in staat zijn om aanvallers af te weren.

Vanwege dit diepgewortelde instinct, kun je je schattige kat betrappen op het begraven van zijn gezicht in een wasmand of onder een gezellige deken, allemaal in de naam van het beschermen van zijn lichamelijke bezit.

Twee katten die naast elkaar slapen.

Ditzelfde instinct kan hen ertoe aanzetten om te slapen op een hoge plaats waar ze een uitkijkpunt hebben zoals een krabpaal. Een knus kattenhol op de vloer zal hen ook helpen zich veiliger en verborgen te voelen voor die denkbeeldige aanvallers.

3. Ze blokkeren het licht

Niemand houdt ervan om te slapen met felle lichten in de buurt om hen lastig te vallen, en je katachtige vriend is niet anders. Het kan een anders vredige en rustgevende slaap onderbreken en je gewoon vermoeider laten voelen.

Dit is de reden waarom katten de neiging hebben om donkere plekken te kiezen om overdag hun dutjes te doen. Zelfs als je kat liever ’s nachts slaapt, zullen ze nog steeds een kamer kiezen waar de lichten niet allemaal branden. Als ze echter het gevoel hebben dat ze geen gezellige donkere ruimte kunnen vinden om het licht van hun ogen te houden, zullen ze het doen en hun gezicht in hun poten of staart stoppen.

kat-opgekruld-bedekkend-gezicht

Afbeelding door Ben Wicks van Unsplash

Misschien wilt u uw huisdier een solide doen en ervoor zorgen dat ze ergens donker zijn om te knuffelen en te slapen, zoals een kattentunnel.

4. Het voelt comfortabel

Wat is een betere reden om in een bepaalde positie te slapen dan het feit dat het gewoon voelt groot? Elke kat zal anders zijn in termen van wat zijn favoriete dommelhouding is, of het nu een uitgestrekt brood is of een opgekrulde bal.

Sommige katten vinden slapen met hun poten op hun gezicht gewoon comfortabeler, en hoe comfortabeler ze zich voelen, hoe beter de kwaliteit van de slaap die ze zullen krijgen. Als je je kat vaak met zijn poten of staart zo vangt terwijl hij snooze, is de kans groot dat dit de reden hiervoor is.

Het is echter goed om op te merken dat het normaler is voor een kat om verschillende slaaphoudingen te hebben, zelfs als ze een favoriet hebben. Als u merkt dat uw kat altijd in precies dezelfde positie slaapt, kan dit te wijten zijn aan een medisch ongemak of ziekte, dus een dierenartsbezoek kan op zijn plaats zijn.

5. Ze blokkeren ruis

Ja, je kat probeert misschien een geluid te blokkeren dat zijn rustgevende slaap voorkomt. Net als licht is geluid een omgevingsprobleem dat een fatsoenlijke dommel kan voorkomen. Dat wil zeggen, afhankelijk van het type geluid.

gember-kat-slapen-met-staart-voor-gezicht

Afbeelding door Himanshu Choudhary uit Unsplash

Harde, schurende geluiden die uit de televisie komen of het geratel van glazen borden en bestek dat in de vaatwasser wordt gedaan, zijn storend. Maar witte ruis en rustgevende geluiden kunnen vaak helpen bij vredige slaapcycli voor mensen, en het lijkt erop dat hetzelfde kan gelden voor katten.

Natuurlijk moet de muziek heel specifiek zijn om hun katachtige trommelvliezen en hersenen aan te spreken, dus deze afspeellijst is een geweldige plek om te beginnen als je je bontbal wilt helpen afdrijven. Dit kan vooral handig zijn als je je kat probeert aan te moedigen om ’s nachts te slapen in plaats van overdag.

6. Ze zijn oververmoeid

Katten zijn behoorlijk actieve huisdieren. Super actief, in sommige gevallen. Hoewel ze misschien tweederde van hun leven slapend doorbrengen, wordt dat resterende derde besteed aan verzorging, jagen, spelen en sluipen, om er maar een paar te noemen.

Tabby kat slaapt met zijn poot over zijn oog.

Hoewel het niet als veel klinkt, kan het vermoeiend zijn voor je katachtige vriend. Soms kunnen ze zelfs halverwege de verzorging in slaap vallen, zodat hun poten niet noodzakelijkerwijs doelbewust over hun gezicht worden gelegd.

Trouw aan de kattenvorm voelde het misschien als te veel gedoe om hun poten naar beneden te bewegen toen ze begonnen in te dommelen, dus ze waren blij om ze op hun gezicht te laten.

7. Het is een kat’s “Niet storen” teken

We hebben allemaal onze ruimte nodig en soms wil je kat misschien niet dat zijn dutje wordt verpest door een slecht getimed huisdier. Ze zien er tenslotte schattig uit, dus de drang om je knuffelende kat te aaien kan eigenaren gemakkelijk overwinnen.

gember-kat-klitten-opgekruld

Afbeelding van Ray Mon van Unsplash

Je kat is misschien niet altijd zo onder de indruk van je genegenheden. Ze kunnen behoorlijk genieten van hun slaperige eenzaamheid. Als je toevallig bezwijkt en ze toch aait en je merkt dat hun poten verder naar hun gezicht trekken in plaats van naar beneden, is het zeker een teken om ze te laten zijn – voor nu, hoe dan ook.

8. Ze kunnen territorium markeren

Hoewel het geen gebruikelijke gewoonte is als ze slaperig zijn, is het mogelijk. Katten hebben geurklieren op hun gezicht die feromonen afgeven. Als uw kat een voorkeursplek op de bank heeft, kan hij zijn gezicht onder een kussen of onder de deken begraven als een manier om het te claimen terwijl hij slaapt.

Dit heeft het dubbele doel om afleidingen zoals lawaai en licht te blokkeren die anders ook de slaap kunnen verstoren. Als je meer dan één kat in huis hebt, is het vooral mogelijk dat ze je andere huisdieren laten weten dat dit hun slaapruimte is door er met hun hoofd over te wrijven.

Siberische tabby slapen

Laatste gedachten over waarom katten hun gezicht bedekken tijdens het slapen

Of ze nu oververmoeid, supercomfortabel of gewoon ongewenst geluid blokkeren, er zijn veel redenen voor je katachtige vriend om hun gezicht te bedekken terwijl ze slapen. Uw huisdier voorzien van een handige en een eigen plek om te slapen kan precies zijn wat ze nodig hebben. Maar probeer jezelf in te houden wanneer je de schattigheid ervan wilt bereiken en aaien – laat slapende katten liever liggen.

Heb je je ooit afgevraagd waarom katten in een bal slapen, zelfs als hun poten niet op hun gezicht staan? Hier zijn de belangrijkste redenen die je graag wilt weten.

Dit waarom katten hun gezicht bedekken als ze slapen post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.