De strijd van katten en honden is zo oud als de tijd zelf. Maar is het waar dat katten en honden niet met elkaar overweg kunnen? Het zijn heel verschillende soorten en beiden zien de ander als potentiële prooi. Maar katten en honden kunnen goed met elkaar opschieten – het gaat erom hoe het proces van het samenbrengen van deze twee soorten wordt beheerd.
Ras kan ook van invloed zijn op hoe moeilijk het of gemakkelijk is voor katten en honden om met elkaar om te gaan. Maar zijn Duitse herders goed met katten? Het korte antwoord is dat ze dat kunnen zijn. Dus we zullen kijken naar welke factoren de relatie tussen een Duitse herdershond (GSD) zullen beïnvloeden, processen die kunnen worden gevolgd om die relatie op te bouwen en ten slotte wat probleemoplossing met veelgestelde vragen.
Zijn Duitse herders goed met katten? Meer over Duitse herdershonden
Verschillende katten- en hondenrassen hebben verschillende temperamenten of neigingen. De realiteit is echter dat het vermogen van elk huisdier om met anderen om te gaan, afhankelijk is van hun training – vooral voor honden. Individuele temperamenten zullen ook een rol spelen, maar hebben meer kans om te beïnvloeden hoe lang het duurt voordat de twee opschieten of hoe goed ze het goed met elkaar kunnen vinden in plaats van of ze überhaupt met elkaar kunnen opschieten.
Omdat dit een kattenblog is, laten we beginnen met wat meer te begrijpen over de persoonlijkheid van Duitse herdershonden en hoe socialisatie voor hen werkt en waarom het belangrijk is.
Duitse Herdershond Persoonlijkheid
Duitse herders zijn een van de meest populaire hondenrassen in Amerika. Deze veelzijdige honden zijn intelligent en moedig. Het zijn werkhonden en hebben de neiging om het heel goed te doen in alles waarvoor ze zijn opgeleid.
Ondanks hun grootte kunnen ze gevoelig zijn en houden ze er niet van om alleen te zijn. Het zijn zeer aanhankelijke familieleden en goed met kinderen en vreemden. GSD’s zijn ook energiek en houden ervan om te spelen. Ze hebben veel beweging nodig om gelukkig te blijven en slecht gedrag te minimaliseren.
Als werkhonden zit het in de genen van een GSD om de kudde te helpen en de kudde in het gareel te houden. Ze cirkelen vaak rond kuddes schapen om ervoor te zorgen dat ze allemaal in orde en in de rij staan. Inderdaad, ze zullen aan de enkels knijpen van elk lam dat van de groep afdwaalt. Op deze manier kan hun gedrag vergelijkbaar zijn met terriërhonden zoals die van Jack Russell die zijn gefokt om dieren te achtervolgen en te vangen.
Dus wanneer een GSD een pluizig dier snelle bewegingen ziet maken, bijvoorbeeld een kat, zal het een sterk instinct hebben om dat wezen te achtervolgen en aan zijn enkels te knijpen. Als je een katteneigenaar bent, weet je dat dit soort gedrag niet goed zal vallen bij je favoriete katachtige. Dit is ook de reden waarom sommige GSD’s een beetje geobsedeerd kunnen raken door een kat en ze kunnen volgen.
GSD’s kunnen echter worden getraind om dit natuurlijke instinct om prooien te beheersen. Dit kan worden bereikt door socialisatie.
Duitse Herdershond Socialisatie
De American Kennel Club zegt dat GSD’s het meest openstaan voor het leren socialiseren in hun eerste drie maanden. Zonder socialisatie zal een GSD slechts een klein aantal mensen kennen. Wanneer het anderen tegenkomt, zal het mogelijk bang en ongemakkelijk zijn.
Socialisatie heeft de neiging om het zelfvertrouwen van een hond te vergroten. Leren omgaan met nieuwe situaties helpt hen om geloof in zichzelf te ontwikkelen – net als mensen. Elke nieuwe socialisatie-ervaring moet de volgende gemakkelijker maken.
Het socialiseren van een duitse herdershond kan vele vormen aannemen. Het kan dingen omvatten zoals het introduceren van uw hond aan nieuwe geluiden, nieuwe bezienswaardigheden, nieuwe objecten en nieuwe plaatsen. Kritisch gezien moet dit verschillende mensen en verschillende dieren omvatten.
⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste Drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.
Factoren om te overwegen
1. Leeftijd
Hoe jonger beide dieren zijn, hoe groter de kans dat ze met elkaar overweg kunnen. Kittens en puppy’s zijn, net als mensen, veel minder ingesteld op hun manier van doen. Als ze jong zijn, zullen beide dieren eerder nieuwsgierig zijn en willen spelen – ze hebben waarschijnlijk nog niet geleerd om bang voor elkaar te zijn.
Er is altijd het potentieel voor oudere huisdieren om met elkaar om te gaan of om een ouder huisdier te mengen met een huisdier dat jonger is, maar dit is meestal een gemakkelijker proces wanneer beide huisdieren jonger zijn. Als uw Duitse herdershond ouder is, vraag dan aan de eigenaar van het asiel of de vorige eigenaar of deze tijd in de buurt van katten heeft gehad. En vraag ook of ze slechte ervaringen hebben gehad met katten, omdat dit een grote invloed kan hebben op hun vermogen om met je kat om te gaan.
2. Temperament
Hoe sociaal zijn beide dieren? Hoeveel blootstelling heeft elk dier gehad aan andere dieren? Een dier dat op zichzelf is opgegroeid met een grote hoeveelheid aandacht, kan meer moeite hebben om zijn ruimte en de aandacht van zijn eigenaar met een ander dier te delen. Die dieren met meer ervaring met het delen en in de buurt zijn van andere dieren kunnen zich echter sneller aanpassen.
Katten zijn over het algemeen veel voorzichtiger dan honden , maar natuurlijk zijn alle katten anders. Hoe is je kat in nieuwe situaties? Is het vrij gewaagd of timide? Het is belangrijk om rekening te houden met het temperament van elk individueel dier bij het samenbrengen van de twee dieren.
3. Prooiaandrijving
Als een werkend hondenras hebben Duitse herders een hoge prooidrift. Ze zullen een sterk instinct hebben om achter donzige objecten aan te jagen, vooral als ze plotselinge bewegingen maken. Een Duitse herder met een hogere prooidrift zal het moeilijker vinden om met een kat om te gaan en vice versa met een lagere prooidrift.
Als de GSD wat ouder is, zal u of de eigenaar waarschijnlijk een idee hebben van hoe sterk hun prooidrift is op basis van hoe ze reageren op andere dieren tijdens wandelingen enz.
4. Sterilisatie/Castratie
Een GSD die gesteriliseerd of geslepen is, zal minder behoefte voelen om dominantie te tonen aan een kat.
Een Puppy van een Duitse herder voorstellen aan een kitten
De eerste stap is om de twee dieren dicht bij elkaar te voeren. Zet uw puppy echter aan de ene kant van een gesloten deur en uw kitten aan de andere kant. Het is onwaarschijnlijk dat de twee dieren zich op dit moment op hun gemak zullen voelen om elkaar te zien, maar ze zullen elkaars geur beginnen op te pikken.
Introduceer de twee dieren niet voordat uw puppy in staat is om commando’s op te volgen om te zitten, te blijven en te verlaten. Zodra uw puppy zich in dit stadium bevindt, probeer dan een vergadering van 5 minuten terwijl uw puppy in zijn kennel is. Houd dit een paar weken vol en verhoog elke keer geleidelijk de hoeveelheid tijd dat de dieren samen zijn totdat je 30 minuten bereikt.
De volgende fase is om hetzelfde te doen met uw hond uit de kennel, maar aan de lijn. Ga door met hetzelfde proces als voorheen totdat u 30 minuten bereikt. Volg dan hetzelfde proces met je hond aan de lijn.
Als uw hond op enig moment in dit proces agressief wordt, verwijder dan de kat en uzelf uit de situatie, zodat uw hond leert dat dit soort gedrag betekent dat hij alleen wordt gelaten.
Een nieuwe kat in huis halen met een Duitse herder
Een gecontroleerd introductieproces is vaak de beste manier om een nieuwe kat in huis te halen die al een GSD heeft. Maak wat ruimte vrij voor de kat, zoals een logeerkamer. Zorg ervoor dat deze ruimte een veilige plek is voor uw kat en ook water, kattenbakvulling, speelgoed en andere dingen bevat die een kat helpen zich op zijn gemak te voelen. Begin met de totale scheiding tussen de twee dieren.
Het heeft geen zin om je Duitse herder aan een kat voor te stellen totdat deze is getraind. Het moet kunnen blijven en belangrijker nog, het moet kalm kunnen blijven als het de kat ontmoet.
De eerste en belangrijkste stap in een gecontroleerde introductie is het uitwisselen van geuren. Zorg voor een schone doek voor je kat en een voor je GSD. Laat de doek op de gebieden van elk dier lopen waar de meeste geur is. Voor katten is dit de bovenkant van hun hoofd, wangen en kin. Voor honden zijn dit hun oksels en op hun zijkanten.
Zodra de doeken de geur van elk dier hebben vastgelegd, plaatst u elke doek in de omgeving van het andere dier. Ze moeten worden overgelaten om deze doek zelf te ontdekken in plaats van dat je ze het doek geeft. Kijk hoe elk dier reageert op de nieuwe geur. Wordt je kat nerveus? Wordt je GSD overenthousiast?
Geur elke dag weer verse doeken en laat ze in de buurt van de dieren. Houd dit idealiter vol totdat beide dieren rustig zijn rond de geurende doeken. Dan ben je klaar om de dieren elkaar op een gecontroleerde manier te laten zien.
⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties
Laat je kat in huis en je hond buiten met een soort deur met glas ertussen zodat ze elkaar kunnen zien. Doe dit dagelijks ongeveer 5 minuten per keer.
Doe na een paar dagen hetzelfde, maar dan in huis. Er zal een soort barrière tussen de twee dieren moeten zijn, zoals een dierenhek, zodat ze elkaar niet kunnen aanvallen. Als ze zich goed gedragen, geef beide huisdieren dan traktaties.
De laatste fase is interactie zonder barrières. Uw GSD moet echter aan de lijn zijn. Begin met een zeer korte riem. Verleng vervolgens de riem als uw kat zich comfortabeler voelt en als uw GSD zich gedraagt. Traktaties moeten hier worden opgenomen als beloning voor goed gedrag.
Vergeet niet dat je GSD alleen een kat achtervolgt die aan het rennen is. Het is dus belangrijk dat uw kat zo rustig mogelijk blijft. Het kan een goed idee zijn om uw kat in deze fase in een kattenmand te laten beginnen en ze langzaam uit de reismand te verwijderen op basis van het gedrag van uw GSD.
Neem de tijd om de riem volledig te verwijderen. Als je zo ver bent gekomen, haast je dan niet naar de laatste fase voor het geval er agressief gedrag is. Laat uw kat hier het proces leiden – is het comfortabel? En zorg ervoor dat je de hele tijd in de kamer blijft.
10 toptips om uw Duitse herdershond en kat te helpen met elkaar om te gaan
- Een Duitse herdershond die veel beweging heeft gehad, zal minder snel een kat irriteren
- Duitse herdershonden reageren heel goed op positieve bekrachtiging, dus wees niet gierig met lof en traktaties wanneer ze de kat goed behandelen
- Puppy School kan een geweldige optie zijn voor een nieuwe GSD die worstelt met zijn gedrag.
- Schreeuw of straf geen van beide dieren als ze grommen of longeren. Ze handelen alleen op basis van hun instincten.
- Geef je Duitse herder veel aandacht. Ze kunnen jaloers worden als ze zien dat je veel tijd met de kat doorbrengt en minder tijd met hen.
- Blijf positief, zelfs als het enige tijd duurt om tussen de verschillende stadia te bewegen. Voor verschillende temperamenten kunnen de fasen verschillende hoeveelheden tijd in beslag nemen om te voltooien.
- Als een van de dieren slecht begint te reageren op de andere, ga dan terug naar de vorige fase.
- Als je de twee dieren al geruime tijd zonder succes probeert te introduceren, overweeg dan om ze naar een katten- of hondentrainer te brengen.
- Zorg ervoor dat elk dier zijn eigen ruimte heeft en dat het van elkaar weg kan komen. Voor katten moeten dit hoge gebieden zijn waar een hond niet bij kan (bijvoorbeeld de top van een krabpaal) of een kamer waar de hond niet in mag. Voor honden kan dit de achtertuin zijn of een grote bench. Het is belangrijk dat beide huisdieren in staat zijn om een stressvolle situatie te verlaten en zo snel mogelijk ergens veilig te gaan.
- Respecteer de dier dat het langst in huis is geweest. Het oudere huisdier zal het het moeilijkst hebben om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Puppy’s en kittens hebben de neiging om nergens bang voor te zijn, tenzij ze een slechte ervaring hebben gehad.
Dus kunnen Duitse herders en katten met elkaar opschieten?
Het korte antwoord is ja maar. Duitse herdershonden en katten kunnen absoluut met elkaar overweg, maar ze zijn niet gegarandeerd om dit te doen. Veel zal afhangen van het temperament en de ervaringen uit het verleden van elk dier. Als eigenaar zijn er echter veel dingen die je kunt doen om hun relatie aan te moedigen.
Begin met het volgen van een vast inleidend proces zoals hierboven en volg onze belangrijkste tips terwijl u door de verschillende fasen gaat. Je huisdieren zijn beste vrienden voor je het weet!
Let: Deze Are German Shepherds Good with Cats post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.