Kunnen katten verkouden worden? () Wat alle eigenaren moeten weten

Heb je je kat horen niezen? Als je ze hebt bekeken, leken ze er dan een beetje naast te zitten? Tranende ogen? Een beetje spijt voor zichzelf? Misschien stelde je je zelfs een loopneus voor? Als je kat een mens was, zou je zweren dat hij verkouden was. Kunnen katten verkouden worden?

Het is misschien niet dezelfde soort verkoudheid die we krijgen als mensen, maar katten lijden toch aan een vorm van verkoudheid. Net als de menselijke verkoudheid kan een kattenverkoudheid of infectie van de bovenste luchtwegen (URI) een eenvoudige, milde aangelegenheid zijn. Het kan ook een beetje ernstiger zijn en in sommige zeldzame gevallen ernstig worden.

URI’s infecteren katten op vrijwel dezelfde manier als mensen – ze kunnen zelfs depressie-achtig gedrag veroorzaken. Ze produceren ook enkele vergelijkbare fysieke symptomen. Laten we het eens nader bekijken.

bengaalse kat bij dierenarts met ijspakking kunnen katten verkouden worden

Kunnen katten verkouden worden? 3 veelgestelde vragen

Zoals het gebeurt, ja, ze kunnen, en van veel de exacte oorzaak zoals mensen dat doen. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. In het bijzonder kan een virale infectie via de lucht worden verspreid. Bij katten wordt een dergelijke infectie gewoonlijk aangeduid als katachtige bovenste luchtweginfectie.

De infectie manifesteert symptomen zoals een loopneus en niezen.

1. Kunnen alle katten verkouden worden?

Alle katten kunnen verkouden worden, maar katten die buiten rondlopen, hebben meer kans om in contact te komen met dolende virusdruppeltjes. De virussen die URI’s veroorzaken, worden meestal door de lucht overgedragen, van niezen en andere deeltjes van geïnfecteerde katten.

Uiteraard betekent dit dat katten die regelmatig in contact komen met andere katten ook vatbaarder zijn dan katten die zonder contact van buitenaf binnen blijven.

Katten die vaccinaties en regelmatige opnamen hebben gehad, hebben ook veel minder kans om URI’s op te lopen – hoewel het af en toe voorkomt, zelfs als de symptomen minder ernstig zijn.

zilveren kat met dierenarts

2. Kunnen katten verkouden worden van mensen?

Een kat kan een virus oplopen door menselijk contact. Maar maak je geen zorgen. De virussen die verkoudheid veroorzaken bij mensen en katten zijn heel verschillend. Een virus dat gedijt bij een mens kan meestal niet overleven in het systeem van een kat. Een virale verkoudheid is dus niet gemakkelijk overdraagbaar tussen mens en kat.

De meest voorkomende virussen die verkoudheid veroorzaken zijn:

 • Rhinovirus
 • Coronavirus
 • Respiratoir syncytieel virus
 • Para-influenzavirus

Sommige bacteriën kunnen worden overgedragen tussen katten en mensen, hoewel dit zeer ongebruikelijk is. Toch is de kans dat iemand verkouden wordt door contact met een ander vrij klein.

Het komt erop neer dat een kat inderdaad uw virus kan oplopen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het een ernstige infectie of verkoudheid veroorzaakt. Exotische katten lijken gevoeliger te zijn voor deze overdrachten dan meer gewone rassen.

gember kat in oranje sjaal

Zij-feitje: Andere veel voorkomende huisdieren lopen een groter risico om verkouden te worden van hun mensen. Fretten kunnen bijvoorbeeld griep krijgen van mensen. Honden hebben het geluk dat ze dat absoluut niet kunnen.

3. Kunnen katten verkoudheid krijgen door nat en koud te worden?

Verkouden worden of koud worden is een veel voorkomende misvatting. Niemand wordt verkouden van het simpelweg ervaren van die omstandigheden. Verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen en bacteriën.

Maar wat er wel gebeurt, is dat het worden blootgesteld aan ongunstige omstandigheden stress en vermoeidheid verhoogt en de weerstand van het lichaam tegen virussen afbreekt. Uw kat zou het virus nog steeds moeten oplopen van een reeds geïnfecteerde bron.

tabby kat onder de douche

Koud weer en regen veroorzaken vaker onderkoeling bij katten. Als ze buiten zijn in besneeuwde of ijzige omstandigheden, kunnen ze zelfs bevriezing krijgen. Het beste is om katten binnen te houden, zelfs als een verkoudheid de laatste van hun zorgen is.

Katachtige bovenste luchtweginfectie

De naam voor een kat koud klinkt serieus, maar in de meeste gevallen is het niet levensbedreigend. Er zijn enkele zorgen wanneer de symptomen ernstig zijn, omdat ze kunnen leiden tot secundaire infecties die gevaarlijker kunnen zijn. Erg jonge of oude katten kunnen kwetsbaarder zijn voor dit soort secundaire infecties.

tabby kat niezen

Typische symptomen van een kattenverkoudheid

Het is vrij gemakkelijk voor een menselijke eigenaar om te zien of zijn kat zich ziek voelt. De kat zal zich uit karakter gedragen, lusteloos of onkarakteristiek geïsoleerd zijn. Hier zijn enkele typische tekenen van een URI.

 • Congestie
 • Open mondademhaling (als gevolg van verstopte neus)
 • Dehydratie
 • Overmatig hoesten
 • Overmatig niezen
 • Koorts (een huisdierthermometer is een goed idee voor thuis)
 • Verlies van eetlust
 • Rode of tranende ogen
 • Lopende neus

Elk aantal hiervan kan zich in verschillende gradaties van ernst manifesteren.

Wat te doen als uw kat verkouden is

Als je kat inderdaad verkouden is, zul je blij zijn om te horen dat er een aantal dingen zijn die je kunt doen om zijn leven net iets comfortabeler te maken. Zelfs het leven van een kat kan wel wat meer comfort gebruiken, toch?

Verhoog de luchtvochtigheid

Een goede kamerbevochtiger of zelfs een vaporizer komt goed van pas op een moment als dit. Een luchtbevochtiger helpt de lucht beter ademend te maken, vooral in drogere klimaten.

tabby kat slapen in deken

Veeg de overtollige Goop weg

Misschien wilt u proberen om eventuele overtollige afscheiding voorzichtig uit de neus van uw kat te deppen of af te vegen. Oudere katten kunnen het betreffende gebied mogelijk niet zo schoon houden als ze zouden willen. Als je kat hier bezwaar tegen heeft, is dat prima. Het is gewoon een extra hulp als het nodig is.

Als uw kat last heeft van rode, gezwollen of tranende ogen, zal een gaasje of lichte doek gedoopt in een milde zoutoplossing of water helpen om eventuele goopy-resten te verwijderen.

Onherkenbare dierenarts die oren van een kat met wattenstaafjes schoonmaakt.

Houd voedsel bij de hand en probeer kitty te laten eten

Een zieke kat kan stoppen met eten. Voor een deel komt dit omdat het misschien niet in staat is om voedsel te ruiken. Maar wie wil er nou eten als je je down voelt?

Probeer je kat aan te moedigen om zoals gewoonlijk te eten. Misschien moet je investeren in wat extra uitzonderlijk lekker natvoer.

Houd het comfortabel en warm

Een extra warme blanky en een warme plek in de kamer (misschien dichter bij de radiator?) zijn welkom. Ook kunnen meer knuffels de geest van sommige aanhankelijke katten op de been houden. Bovenal zal het u helpen om in de gaten te houden of de toestand verbetert of verslechtert.

witte kat die slaapt in menselijk bed met koffie

Houd het uit de buurt van andere katten

Houd de kat zoveel mogelijk uit de buurt van andere katten, vooral katten die niet zijn gevaccineerd. URI’s en virussen zijn zeer besmettelijk.

Bied geen menselijke remedies aan

Het belangrijkste is dat je je kat geen menselijke medicatie of hand-me-down remedie geeft. Alleen medicatie die specifiek voor uw huisdier is voorgeschreven, is er geschikt voor.

grijze kat die op het punt staat te niezen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van mijn bericht Kunnen katten autistisch zijn?

Is er een behandeling voor kattengriep?

Geen enkele behandeling kan worden beschouwd als een remedie voor kattengriep. Maar de meeste katten die redelijk gezond zijn, hebben er een ingebouwde weerstand tegen.

Het lastige met de virussen die URI veroorzaken, is dat ze levenslang in het systeem van een kat kunnen liggen als ze eenmaal zijn opgelopen. Dit betekent dat als om de een of andere reden het immuunsysteem van uw kat onder stress staat, de URI kan terugkeren.

Als de URI resulteert in secundaire infecties, kan een dierenarts antibiotica of andere medicatie voorschrijven om daarmee om te gaan.

zilveren schotse vouw kat met kegel

Is er een manier om kattengriep te voorkomen?

Weer de beste verdedigingst kattengriep is om de jaarlijkse vaccinaties van uw kat op peil te houden. Katten kunnen hiermee beginnen vanaf 9 tot 10 weken oud. Vaccins zijn zeer effectief als uw kat het virus nog niet heeft opgelopen. Als uw kat al een virus heeft opgelopen dat slapend kan blijven, kan het een terugkerende URI niet voorkomen.

Wanneer moet u een dierenarts raadplegen met een kat die verkouden is?

Hoe ernstig moet een kattenverkoudheid zijn om een dierenarts in te schakelen? Als uw kat al vier dagen of langer last lijkt te hebben van solide URI-symptomen, is het tijd om te overwegen een dierenarts om advies te vragen. Dit geldt nog meer als uw kat bejaard, ziekelijk in het algemeen of erg jong is.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

Laatste gedachten

In de overgrote meerderheid van de gevallen passeren URI’s vrij snel – hooguit in een week of twee. Veel gezonde katten zullen milde symptomen hebben, waarvan de ergste loopneus en ogen kunnen zijn, met een beetje congestie, niezen en moeite met ademhalen door de neus.

Maar er zijn enkele gevallen waarin URI’s kunnen leiden tot ernstiger problemen. Het is dus altijd het beste om ervoor te zorgen dat de symptomen inderdaad binnen een redelijke termijn verlichten. Dat gezegd hebbende, een beetje TLC zal een lange weg gaan om jullie allebei beter te laten voelen.

zwart-witte kat met ijspakking

Gerelateerde berichten:

Kun je een verkoudheid van een kat vangen?

Hoe u de tanden van uw kat schoon kunt houden zonder te poetsen

Dit kan katten verkouden post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.