Kunnen katten depressief worden? 9 dingen die alle kattenbezitters moeten weten

Het korte antwoord op can wordt depressief is ja. Kattendepressie en angst kunnen er echter heel anders uitzien dan dezelfde syndromen bij mensen. En verwarrend genoeg kunnen de symptomen van depressie bij katten ook een teken zijn van andere potentiële gezondheidsproblemen bij katten. Er is dus nogal wat dat katteneigenaren moeten weten over katten en depressie.

Kunnen katten depressief worden? 9 dingen om te weten

1. Kattendepressie kan moeilijk te identificeren zijn

Natuurlijk weten we niet precies wat of hoe onze katten zich voelen. We kijken naar hun gedrag om ons te helpen begrijpen wat er in hen omgaat. Omdat katten niet rechtstreeks met ons kunnen communiceren, kan het moeilijk zijn om te bepalen of uw kat depressief is , vooral als het van nature een eenlingtype is.

crème maine coon kat

2. Tekenen dat uw kat depressief kan zijn

 • Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies
 • Verlies van interesse in spelen of bewegen
 • Overmatige hoeveelheid tijd verbergen
 • Minder geïnteresseerd in fysiek contact met hun mensen en/of andere dieren in huis (dit zou relatief zijn ten opzichte van hoe ze zich in het verleden hebben gedragen.
 • Meer slapen dan normaal
 • Verlies van interesse in verzorging en het laten matten van hun vacht.

Als u een mix van deze symptomen ziet en zich zorgen maakt dat uw kat depressief is, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. Het is notoir moeilijk om pijn bij katten te diagnosticeren, dus sommige van deze symptomen kunnen zijn omdat uw kat pijn en onwel is in plaats van depressief te zijn. Een bezoek aan de dierenarts is dus van cruciaal belang.

zilveren kat die op de grond slaapt, kunnen katten depressief worden

3. Oorzaken van depressie bij katten

Depressie bij katten, zoals mensen, kan vaak worden veroorzaakt door een verandering in hun leven. Omdat katten de neiging hebben om een iets kleinere wereld te hebben dan wij mensen, kan wat kan zien als een kleine verandering voor ons een grote verandering voor hen zijn.

De soorten veranderingen die depressie bij katten kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • Verhuizen
 • Een nieuw mens of dier in huis
 • Bouw of werk in huis
 • Gasten in het huis
 • Een verandering in het werkschema voor hun mensen
 • Grote veranderingen in het leven van hun mens bv ziekte, echtscheiding
 • Een traumatische gebeurtenis die uw kat heeft meegemaakt, zoals aangevallen worden door een ander dier of aangereden worden door een auto

Vaak kunnen de tekenen van depressie alleen zo lang duren als de gebeurtenis, bijvoorbeeld als het gasten in uw huis zijn. Als het een meer permanente verandering is, kan uw kat zich aanpassen, maar houd ze wel in de gaten.

grijze kat in hondenbont

Katten houden vooral niet van veranderingen in hun huis. Dit kan veranderingen omvatten die zo klein zijn als het verplaatsen van meubels naar een verhuizing. Hoe groter de verandering, hoe moeilijker het voor uw kat zal zijn om te verwerken. Als u bijvoorbeeld van een groot landhuis naar een klein stadsappartement verhuist, zou dit voor uw rekening bijzonder verontrustend zijn vanwege het aantal veranderingen in hun omgeving en alle veranderingen waarover ze geen controle hebben.

Katten met terminale ziekten kunnen vaak symptomen van depressie vertonen. Vaak zijn deze symptomen echter omdat uw kat pijn of misselijk is in plaats van depressie of angst.

Katten die een langdurig mens of ander dier hebben verloren, kunnen ook tekenen van verdriet en depressie vertonen. Nogmaals, dit is hoogstwaarschijnlijk situationeel, maar moet altijd worden gecontroleerd met een dierenarts voor het geval ze tekenen zijn van een lichamelijke ziekte.

corgi's en katten op de bank

4. Beste manieren om uw kat te helpen als hij depressief is

Zoals eerder vermeld, is de eerste die u moet doen als u denkt dat uw kat depressief is, advies inwinnen bij uw dierenarts. Ze kunnen misschien wat medicijnen voorschrijven. Daarnaast zijn er enkele gedragsveranderingen die uw kat kunnen helpen om terug te keren naar zijn normale karakter, die allemaal rond het verrijken van het leven van uw kat zijn en hen wat extra aandacht geven:

 • Probeer phet leggen van klassieke muziek of jazz – kijk waar je kat op reageert. Muziek kan helpen om te kalmeren.
 • Geef ze veel knuffels en hou ervan, of ze er nu om vragen of niet.
 • Speel er vaker mee en/of probeer wat nieuw speelgoed. Puzzels kunnen bijzonder effectief zijn of zelfs verstoppertje spelen met je kat. Dit soort spellen leiden hun geest af en helpen hen verbinding te maken met hun natuurlijke instinct om te jagen en kunnen zeer nuttig zijn.
 • Houd je aan een routine voor het voeren en andere typische delen van de dag van je kat. Consequent een routine aanhouden kan uw kat helpen om te ontspannen.
 • Kijk naar het toevoegen van iets speciaals aan hun maaltijden, zoals een klein beetje kippenbouillon.
 • Voeg een catio toe aan je huis of voeg een nieuwe hoge krabpaal toe of een nieuwe plek voor je kat om met uitzicht te zitten (de meeste katten houden ervan om hoog te zijn). Zelfs kartonnen dozen kunnen effectief zijn.
 • Probeer eens wat gehoorzaamheidstraining. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen katten worden getraind. Uw kat kan het leuk vinden om een nieuwe vaardigheid te leren en zal het leuk vinden om één op één tijd met u te hebben.

Vergeet niet om geduldig te zijn. In eerste instantie kan uw kat een matige reactie hebben op een nieuw verenspeelgoed. Als u echter elke dag 5 tot 10 minuten per dag op hetzelfde tijdstip volhoudt, kan die reactie verbeteren naarmate de tijd verstrijkt. Net zoals menselijke katten tijd nodig hebben om te herstellen van depressie en angst, zijn er weinig nachtelijke oplossingen.

Tabby kat spelen in witte mand met speelgoed. Studio geschoten tegen grijs.

Het kan helpen om een dierenarts of kattentrainer bij u thuis te laten kijken om te zien of er elementen zijn die stress en depressie bij uw kat kunnen veroorzaken. Katten moeten zich bijvoorbeeld kunnen verstoppen. Als er beperkte meubels zijn die ze onder ruimtes kunnen scharrelen waar ze in passen, kunnen ze gestrest raken.

Als uw kat is gestopt met het verzorgen van zichzelf, moet u ervoor zorgen dat u hem regelmatig borstelt en kamt om matten te voorkomen.

Mooie grijze kat die glimlacht terwijl hij wordt geborsteld

Als er meer dan één kat in uw huis of andere huisdieren is, is het ook belangrijk dat uw kat zijn eigen kattenbak, kommen en ruimte heeft ten opzichte van de andere huisdieren. En houd de kattenbak van uw kat in de gaten, want veranderingen in de frequentie en hoeveelheden van plas en poep kunnen belangrijke tekenen zijn van mogelijke problemen.

Dit is ook niet het moment om iets nieuws in het leven van je kat te brengen. Als u veranderingen in het leven van uw kat kunt voorkomen, waaronder het mogelijk beperken van gasten of het verplaatsen van meubels.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in het lezen van mijn bericht Kunnen katten autistisch zijn?

5. Angst bij katten kan vergelijkbare kenmerken hebben, maar er zijn enkele verschillen

De tekenen, oorzaken en voorgestelde behandelingen voor angst bij een kat zijn vergelijkbaar met die van een kat met een depressie. Er zijn echter een paar verschillen op te merken. Enkele tekenen van angst in plaats van depressie bij katten zijn buiten de kattenbak gaan, overmatige verzorging en ander kattengedrag dat overmatig wordt gedaan en overmatig miauwen.

kat in kleine groene kattenbak

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom do Katten Miauwen ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

6. Er zijn kattentherapeuten

Het kan best zijn dat je nogal wat vermeldingen te zien krijgt als je gaat googelen op kattentherapeut of kattentherapie. Dit gebied is echter niet precies gereguleerd, dus ik zou het ten zeerste aanbevelen om te beginnen met het vragen van uw dierenarts om aanbevelingen over deze in plaats van internet te gebruiken.

7. Depressieve katten kunnen dwangmatig gedrag ontwikkelen

Dwangmatige activiteit bij katten kan zich om verschillende redenen manifesteren, waaronder depressie. Anderen omvatten verveling, angst of angst. Dwangmatig gedrag bij katten kan verschillende vormen aannemen:

 • Overmatige verzorging
 • Kauwen op zichzelf bv hun poot of staart
 • Veel miauwen en lawaai maken
 • Heen en weer lopen of continu in cirkels draaien

Behandel dit gedrag op dezelfde manier als aanbevolen voor tekenen van depressie. Begin met het praten met uw dierenarts en kijk vervolgens naar vergelijkbare soorten methoden om uw kat te ondersteunen, bijvoorbeeld het houden aan routines, veel liefde enz

grijs kitten opgerold kijkend naar zijn staart waarom jagen katten op hun staart

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

8. Depressie kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij katten

Het is onwaarschijnlijk dat depressie zelf direct extreme ziekte of de dood bij uw kat veroorzaakt. Sommige van de manieren waarop het zich manifesteert, kunnen echter leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood. Deze omvatten uw kat die een ongezonde hoeveelheid gewicht verliest en / of weigert te drinken. Het is van cruciaal belang om advies in te winnen bij uw dierenarts als dit iets is dat u bij uw kat ziet.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

9. Binnen versus buiten lijkt geen factor te zijn

Sommigen kunnen veronderstellen dat een binnenkat meer kans heeft op depressie dan een buitenkat, omdat ze niet in staat zijn om zo vrij rond te zwerven en te jagen. Er is echter geen bewijs om deze opvatting te ondersteunen. De meeste katten die in een huis opgroeien, hebben geen zin om naar buiten te gaan en te verkennen.

Het lijkt erop dat depressie bij katten het meest waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een verandering in de situatie van uw kat versus een fundamentele benadering zoals binnen versus buiten zijn.

grijze kat springt door gras met staart in de lucht
Dat is een staartje.

Dit waarom katten depressief kunnen worden post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.