Rottweilers en katten () I 11 dingen die u moet weten

Rottweilers zijn grote, intimiderende honden wiens oneerlijke en onnauwkeurige reputaties als bruten hen voorgaan. Ze zijn inderdaad groot, maar ze worden vaak verkeerd voorgesteld vanwege hun angstaanjagende uiterlijk.

Als katteneigenaar is er een kans dat je ook van honden houdt. En veel kattenbezitters hebben inderdaad huizen met andere huisdieren – katten en honden vooral. Maar voor degenen die nieuw zijn in deze opstelling, komt het introduceren van een hond in een kattenhuis of omgekeerd met veel vragen.

Dus de vraag die voorligt is: zou een Rottweiler een goede keuze zijn voor de hond in een huis met katten? Kunnen ze het eigenlijk wel goed met elkaar vinden? Of nodig je problemen uit door erover na te denken? Laten we eens kijken naar het Rottweiler-ras en wat u moet weten als u van plan bent er een in uw kattenhuis te introduceren.

Rottweilers en katten: een zeer korte rottweilergeschiedenis

Rottweilers zijn werkhonden, speciaal gefokt om met vee te werken door de Romeinen! De naam komt eigenlijk uit een regio van Germania – Rottweil. Vroege records tonen aan dat ze nuttig waren bij het bieden van beveiliging voor reizende handelaren, die hun geldzakken voor de veiligheid om de nek van de poezen zouden binden.

rottweiler hond en grijze kat

Het waren naar verluidt ook populaire politie- en crowd control-honden. Dit heeft waarschijnlijk enigszins bijgedragen aan hun reputatie als agressief. Het ras werd uiteindelijk officieel erkend door de American Kennel Club in de vroege jaren 1900.

1. Een Rottweiler mag niet je eerste hond zijn

Veel hondenexperts zijn het erover eens dat een Rottie niet je eerste hond moet zijn. Als je nog nooit eerder honden hebt gehad en niet bekend bent met het beheren van hondenpersoonlijkheden en -gedrag, kun je je hond onbedoeld verkeerd trainen en problematisch en ongewenst gedrag veroorzaken.

Hoewel een Rottweiler perfect in staat is om een gelukkige, vriendelijke hond te zijn, heeft hij een sterke en constante socialisatie nodig om rond andere mensen en dieren te kunnen functioneren.

Afgezien van dat probleem, heeft een Rottweiler veel aandacht en lichaamsbeweging nodig en zal uw bedrijf en focus een groot deel van de tijd nodig hebben. Als je niet voorbereid bent op dat soort toewijding, is het het beste om elders te zoeken naar een geschikt hondenras om te koesteren of te adopteren. Aan de andere kant, als je dol bent op een grote hond, zou misschien een Duitse herder of golden retriever, beide veel gemakkelijker in de omgang, meer je tempo zijn.

Rottweilers en katten

Het is nooit nuttig om te generaliseren over hondenrassen en katten, laat staan individuele honden en katten. Maar wat je moet opmerken is dat Rotties wel degelijk een sterk achtervolgingsinstinct hebben.

Een kat is klein, snel en kan schichtig zijn. De wiskunde hierover is niet ingewikkeld. Het komt er dus op aan of je met succes een introductie en integratie kunt plannen en vervolgens of die specifieke persoonlijkheden compatibel zijn.

Dat gezegd hebbende, goed gesocialiseerde Rotties kunnen vrij goed overweg met katten. Veel rapporten suggereren dat ze beter overweg kunnen met katten dan met andere honden. Dit is anekdotisch, maar niet af te wijzen.

Rottweilers concurreren om dominantie met andere honden. Ze zijn ook beschermend en als ze de (niet-competitieve) kat als familie of “roedel” gaan zien, zullen ze dienovereenkomstig handelen. Dit is waarschijnlijker wanneer de pup wordt opgevoed met de aanwezige kat of kitten.

2. Rottweiler reputaties zijn enigszins oneerlijk

Hoewel Rottweilers zijn gebruikt in beveiligings- en beschermingscontexten, is hun reputatie als van nature agressief niet verdiend. Rottweilers zijn eigenlijk best speels en onnozel, gezien de juiste omstandigheden.

Veel eigenaren zijn blij om hun honden in de buurt van andere huisdieren en kinderen te hebben.

rottweiler hond liggend met tabby kat

3. Rottweilers zijn beschermend

Rottweilers die worden aangemoedigd om te socialiseren met andere mensen en huisdieren vanaf het moment dat ze heel jong zijn, zullen opgroeien met het gezin als hun roedel. Ze nemen een beschermende rol aan naarmate ze ouder worden. Daarom is een goede socialisatie belangrijk.

Je wilt niet dat de hond negatief reageert wanneer andere mensen op bezoek komen, of wanneer hij andere dieren tegenkomt tijdens wandelingen. Het instinct om te beschermen mag nooit de discipline overschrijven die tijdens de socialisatie is ingeprent.

Hoe een Rottweiler en kat te introduceren

Zoals gezegd is het ideale scenario om zowel de kat als de Rottweiler samen te verwerven, wanneer ze respectievelijk een kitten en puppy zijn. Terwijl ze spelen en leer over de wereld, de aanwezigheid van de ander zal natuurlijk en normaal lijken. Het is onwaarschijnlijk dat je problemen zult ondervinden tussen de twee naarmate ze groeien.

Dat gezegd hebbende, er zijn nog steeds een paar dingen om rekening mee te houden, zelfs als u dit ideale scenario kunt bieden. Als je, zoals de meeste mensen, niet kunt, is dit wat je nog meer moet overwegen.

4. Denk na over de dierlijke persoonlijkheden

Elk dier is anders. Als je je kat goed kent, moet je kunnen anticiperen of het introduceren van een hond een goed idee is. Factoren zoals zelfvertrouwen, leeftijd en ervaring met andere honden kunnen allemaal een factor zijn.

Veel eigenaren vertellen grappige verhalen over hoe de kat het huis bezit, inclusief de hond. Dat zou wel eens kunnen gebeuren. Maar je kunt ook angst en agressie ervaren van beide huisdieren, als ze zo geneigd zijn. Neem dus even de tijd om eerlijk naar je dieren te kijken en een oordeel te vellen.

rottweilers en katten

5. Overhaast dingen niet

Er is een primaire regel bij het introduceren van dieren die elkaar niet kennen. Laat ze niet alleen totdat je er absoluut zeker van bent dat ze vriendelijk zijn en met elkaar overweg kunnen.

Als de Rottweiler iets anders is dan een jonge puppy, moet hij aan de lijn zijn bij het maken van introducties. Misschien moet je hem onder controle houden of in het beste geval in bedwang houden als hij negatief reageert op de kat. Doe ook je best om je huisdieren door de ervaring te praten. Het verlichten van de schok van het zien van een nieuw dier is niet helemaal mogelijk, maar je kunt het tot op zekere hoogte verzachten.

Houd traktaties bij de hand en gebruik rustgevende tonen tijdens het praten. Maar wees zoveel mogelijk het dominante wezen in de kamer.

8. Een Rottweiler introduceren in een kattenhuis

Je kunt je hier op een aantal slimme manieren op voorbereiden. Introduceer vooraf een item aan beide dat naar de ander ruikt. Een dierendeken of iets dergelijks is hier goed voor. Het is ook een goede gewoonte om ze elkaar te laten zien voordat je ze fysiek introduceert. Misschien door een deur of raam.

Vergeet niet dat uw hond op dit punt en inderdaad overal aangelijnd moet zijn en uw instructie moet volgen.

Wanneer je zelfverzekerd genoeg bent en je ze fysiek introduceert, is het belangrijk om de hond naar de kat te brengen, bij voorkeur in een ruimte waar de hond nog nooit eerder is geweest. Dit is een kleine manier om de territorialiteit van de hond te verminderen. Het bevindt zich in een onbekende ruimte en is misschien niet zo klaar om het te verdedigen tegen dit nieuwe wezen.

Deze ruimte moet een bekende ontsnappingsroute voor de kat hebben – voor het geval hij met angst reageert. Als het goed gaat, laat ze dan naar elkaar snuffelen en zich vertrouwd maken. Heb geduld. Het gaat misschien niet zo goed bij de eerste keer.

7. Een kat introduceren in een rottweilerhuis

U kunt veel van de vergelijkbare stappen volgen om u voor te bereiden zoals hierboven. Introduceer een item met de geur van de ander, etc.

Het probleem hier is dat het huis al het territorium van Rottweiler is. Je zult dus waakzamer moeten zijn over het opmerken van zijn reactie op de kat. De kat is misschien ook niet blij dat hij plotseling dit enorme beest in zijn aanwezigheid heeft.

Als onderdeel van het normaliseren van een kat naar zijn nieuwe thuis, isoleer je hem vaak in een enkele kamer totdat hij zich aanpast aan zijn nieuwe huis. Dit is een goede gelegenheid om de dieren elkaar vanaf de andere kant van een deur te laten besnuffelen.

Probeer na een tijdje een introductie te geven zoals hierboven.

rottweiller hond met zwarte kat

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

8. Let op angst

Op dit moment moet je de Rottweiler scherp in de gaten houden voor tekenen van angst. Dit is waar je op moet letten:

 • Oren teruggepind op het hoofd
 • Trekken aan de lijn
 • Janken en blaffen
 • Overmatig hijgen
 • Lippen die overmatig worden gelikt
 • Stijve en agressieve houding – alsof hij wil opladen of achtervolgen
 • Grote ogen, vooral als het wit te zien is

9. Houd rekening met het onverwachte

We hadden het over het hebben van een ontsnappingsroute voor de kat. Katten voelen zich een stuk veiliger als ze weten dat er een uitje bij de hand is. Bovendien, als er een veilige ruimte aan het einde van die ontsnapping, zullen ze proberen er te komen en zich te verstoppen, of op zijn minst buiten bereik van de dreiging te zijn.

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

10. Houd voedsel en voeding gescheiden

Voedingstijd is een van die primaire triggers voor conflicten. Het heeft het potentieel om op te laaien als een dagelijks Thanksgiving-dinerargument. Een manier om dit te verlichten is om de voerbakken en gebieden waarin elk dier zich voedt volledig te scheiden.

Idealiter zou de kat in staat moeten zijn om van zijn maaltijd te genieten en in alle rust te eten in een ruimte die de hond niet kan bereiken.

Belang van het socialiseren van uw Rottweiler

Omdat Rottweilers territoriaal en beschermend zijn, is het belangrijk om in gehoorzaamheidstraining vast te stellen dat jij de leider bent en de leiding hebt. Zonder dit kunnen Rottweilers je inderdaad zien als van hen om te beschermen tegen anderen en zich agressief gedragen tegenover vreemden.

Als een Rottweiler gewend is om vanaf jonge leeftijd in de buurt van andere huisdieren en mensen te zijn, zal het introduceren bij een kat waarschijnlijk veel minder problemen veroorzaken. Probeer in het begin je Rottweiler-puppy in het park te krijgen om andere mensen en honden te ontmoeten. Altijd aangelijnd, natuurlijk.

rottweiller hond met kleine zwarte kat

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Bonus: een paar dingen om op te merken over Rottweilers

Als je je nog steeds afvraagt of een Rottweiler geschikt voor je is, overweeg dan deze laatste vreemde stukjes informatie en Rottie-trivia.

 1. Rotties lijken hun kinderhersenen een tijdje te houden. Ze zullen zich veel langer als puppy’s gedragen dan de meeste andere honden, soms tot twee jaar.
 2. Rottweilers zijn erg slim en zijn het meest gelukkig als ze iets nuttigs doen. Het zijn tenslotte werkhonden. Door ze bezig te houden, blijven ze gefocust en vriendelijk.
 3. Ze zijn zo aanpasbaar dat ze als hulphonden kunnen worden gebruikt. Ze zijn enthousiast om te behagen en zullen gemakkelijk enkele complexe taken leren.
 4. Ze houden ervan om in te leunen. Sommige rassen tonen genegenheid door tegen je aan te leunen als ze naast je staan. Rotties zijn daar één van. Het probeert je niet uit de ruimte te halen. Het geeft je gewoon een knuffel.
 5. Wees bereid om wat spieren te gebruiken. Rotties zijn erg sterk en je moet bereid zijn om je hond fysiek te beheren als dat ooit nodig is.
 6. Helaas moet u mogelijk bij uw gemeenschap of verzekering controleren of het bezitten van een Rottweiler juridische implicaties heeft. Sommige gemeenschappen hebben verordeningen die ze verbieden, en sommige verzekeringen dekken geen aansprakelijkheid als het gaat om Rotties.
 7. Het wordt ten zeerste aanbevolen om een expert van de hondenschool in dienst te nemen om je Rottweiler zo snel mogelijk te trainen, zelfs vanaf 12 weken oud.

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de knikAlow Kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

Laatste gedachten over Rottweilers en katten

Houd er rekening mee dat het introduceren van een Rottweiler in een kattenhuis wat werk vooraf, tijdens en gedurende het hele leven vereist. Rottweilers zijn honden die om te beginnen veel focus van je vragen. Ze zullen training en aandacht nodig hebben.

Dat gezegd hebbende, als je bereid bent om wat harde meters van tevoren in te zetten, en vooral als je in staat bent om een puppy te krijgen met 8 weken of zo, zou je in staat moeten zijn om een vriend en beschermer voor je hele gezin op te voeden, inclusief katten.

rottweillerhond met tabbykat in de buurt

Kunnen katten frambozen eten?, Kunnen katten popcorn eten?, Zijn Ragdoll katten hypoallergeen?, Kunnen katten pindakaas eten?, Kunnen katten kaas eten?, Kunnen katten cashewnoten eten? en Hoe katten uit de buurt van planten te houden

Deze rottweilers en katten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.