Kunnen katten autistisch zijn? () | Meer informatie over uw bontkind

Het korte antwoord op het feit dat katten autistisch kunnen zijn, is nee.

Autisme Spectrum Stoornis is een gecompliceerde stoornis met symptomen die variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van het individu. De symptomen zijn ook niet erg stabiel omdat ze van persoon tot persoon kunnen veranderen. Er is een typische lijst met tekenen die de meeste mensen leren van tv-programma’s en films.

Wat betekent dat wanneer hun katten deze symptomen beginnen te vertonen, de onmiddellijke gedachte kan zijn: “is mijn kat autistisch?” Geen enkele studie heeft enig bewijs gevonden dat katten autistisch kunnen zijn. Sommige van hun gedragingen kunnen echter de veel voorkomende tekenen van autismespectrumstoornis nabootsen. Deze gids behandelt wat autisme is, hoe kattengedrag autistische symptomen kan nabootsen en welke psychische aandoeningen katten kunnen hebben.

cat-in-cat-tree kunnen katten autistisch zijn

Foto door Smitty op Unsplash.com

Wat is autisme?

Autisme is moeilijk op de juiste manier te definiëren omdat het sterk varieert van het ene uiteinde van het spectrum tot het andere. Zelfs de Diagnostic and Statistical Manual heeft verschillende subdefinities voor autisme.

In lekentermen is autismespectrumstoornis een aandoening die de sociale en communicatieve vaardigheden van de persoon die het heeft beïnvloedt. Er zijn ook tekorten in het herkennen en begrijpen van hun eigen emoties en de emoties van anderen. Sommige mensen met autisme kunnen te veel emoties hebben en sommigen kunnen heel weinig emotie hebben.

Het is gecategoriseerd door verschillende tekenen en symptomen die van persoon tot persoon verschillen. Er is een basislijst met typische symptomen om op te letten, maar ze kunnen zich anders manifesteren bij mensen.

Hoe het gedrag van katten autisme kan nabootsen: 6 manieren

kat-gapend-terwijl-op-bed ligt

Foto door Timothy Meinberg op Unsplash.com

Sommige van deze basissymptomen van autisme kunnen worden verward met normaal kattengedrag, waardoor mensen zich afvragen of hun kat autistisch is of gewoon een kat is. Laten we eens kijken hoe het gedrag van een kat de tekenen van autisme kan nabootsen.

1. Gebrek aan sociale interactie

Katten hebben altijd de reputatie gehad asociale dieren te zijn. Ze zijn niet ongelooflijk aanhankelijk en communiceren ook niet veel. Dit komt echter omdat ze worden vergeleken met honden, die een extreem sociale instelling hebben.

Sommige mensen zijn zelfs zo ver gegaan om zich af te vragen of hun kat autistisch is omdat ze ongelooflijk afstandelijk en asociaal zijn. Heb geen angst; je kat gedraagt zich volkomen normaal voor een kat.

Het zijn onafhankelijke wezens, dus ze gaan graag alleen op pad. Behavioristen hebben de persoonlijkheden van katten bestudeerd en er zijn katten die niet van sociale interactie en mensen houden, maar dit betekent niet dat ze je niet leuk vinden. Je kat zal je zijn liefde en genegenheid op zijn eigen manier tonen, zelfs als hij geen bijzonder sociale of aanhankelijke kat is.

Naamloos ontwerp

2. Vocalisatie

Omdat autisme een communicatiestoornis is, is een van de belangrijkste symptomen van autisme vocalisatie. Sommige mensen met autisme zijn non-verbaal en sommigen praten alleen met mensen met wie ze dicht bij zijn. Sommigen hebben zelfs uitbarstingen van spraakzaam gedrag waarbij ze niet kunnen stoppen met praten.

Als je kat constant tegen je miauwt of tjilpt, betekent dit niet dat hij autistisch is. Hetzelfde geldt voor als je kat helemaal niet spint of veel lawaai maakt. Zoals hierboven vermeld, heeft het veel te maken met hun persoonlijkheid.

Een veel voorkomende mythe over autisme is dat mensen met deze stoornis extreem intelligent zijn. Ze hebben intelligentie op geniaal niveau, zoals te zien is in films zoals Regen Man. Het komt misschien vaak voor bij mensen met autisme, maar het geldt niet voor alle autistische mensen.

Dezelfde associatie wordt gemaakt met katten die hogere niveaus van intelligentie vertonen. Maar alleen omdat je kat heeft geleerd hoe hij je badkamerdeur moet openen, betekent niet dat hij autistisch is. Sommige kattenrassen zijn intelligenter dan andere en sommige katten kunnen gemakkelijk gedrag van mensen oppikken. Zoals het openen van deuren.

kat-likken-hun-poot

Foto door Eric Han op Unsplash.com

4. Fascinatie voor licht en beweging

Autisme heeft een sterke relatie met het vermogen om zich te concentreren. Neurodivergente mensen kunnen over het algemeen momenten hebben waarop ze zich hyperfocussen op iets. Meestal is dit een onderwerp dat hen interesseert, maar licht, beweging en geluid kunnen dit ook veroorzaken.

Katten houden van bewegende voorwerpen en lichten. Er is een reden waarom dierenwinkels laserlichtspeelgoed voor hen verkopen. Dit is geen teken van autisme. Het is eigenlijk hun roofzuchtige instinct dat naar buiten komt. Katten zien dingen anders dan mensen, en dingen als licht en beweging triggeren hun aanvalsgedrag. Denk aan wanneer je slaapt en je kat je voeten aanvalt omdat ze onder de deken zijn verplaatst. Het is omdat je kat denkt dat hij een prooi is.

Zorg ervoor dat je katten wat leuk bewegend en interactief speelgoed krijgen om hun roofzuchtige instinct te vervullen en te voorkomen dat ze constant je voeten aanvallen.

5. Sensorische afwijkingen

Een van de grote tekenen van autisme zijn sensorische afwijkingen. Mensen met autisme zijn neurodivergent, wat betekent dat hun hersenen anders werken dan wat als de norm wordt beschouwd. Dit kan tactiele problemen, onverschilligheid voor pijn en zelfs overmatige onhandigheid veroorzaken. Gevoeligheid voor licht en geluid komt ook vaak voor, evenals tijdelijke blindheid en doof worden voor een korte tijd.

Katten kunnen deze tekenen ook vertonen. Maar het is geen teken van autisme. In plaats daarvan wilt u misschien uw harige vriend naar een dierenarts brengen, omdat ze gezondheidsproblemen kunnen ondervinden. Nierfalen en diabetes kunnen sensorische afwijkingen veroorzaken.

Tabby kat slaapt met zijn poot over zijn oog.

Een ziekte die veel voorkomt bij katten, cerebellaire hypoplasie genaamd, veroorzaakt onhandigheid en een worsteling om te lopen. Uw kat kan zelfs een toxine hebben ingenomen of orgaanfalen ervaren. Het is absoluut noodzakelijk om uw kat naar een dierenarts te brengen als hij sensorische afwijkingen vertoont.

6. Sterke voorkeuren

Autisme, routine en repetitief gedrag zijn sterk gerelateerd. Mensen met autisme houden meestal een strikte routine aan en houden niet van verandering. Ze kunnen ook repetitief gedrag vertonen, zoals ergens naartoe plukken of selectief zijn met betrekking tot voedsel.

Als je echter merkt dat je kat geobsedeerd is door hetzelfde speelgoed of alleen een specifiek voedsel eet, is dat niet omdat hij autistisch is. Katten hebben ook voorkeuren, net als mensen. En omdat ze ons niet kunnen vertellen wat ze denken, kan het moeilijk te onderscheiden zijn.

Kunnen katten psychische aandoeningen hebben?

kat-staan-tegen-kussen-op-bank

Foto door Tran Mau Tri Tam ✪ op Unsplash.com

Ja, katten kunnen psychische aandoeningen hebben die hun leven en gedrag beïnvloeden. Laten we eens kijken naar enkele veel voorkomende psychische stoornissen bij katten.

1. Obsessief-compulsieve stoornis

Katten kunnen obsessief-compulsief gedrag ontwikkelen dat voldoet aan de criteria voor obsessief-compulsieve stoornis. Deze omvatten overmatige verzorging, kauwen op hun poten, zuigen op voorwerpen of heen en weer pacen.

Als je een van deze gedragingen bij je harige vriend opmerkt, zijn er manieren om hem te helpen. Ze kunnen overprikkeld zijn, dus leid ze af van wat ze doen met een speeltje of een traktatie. Kijk ook of u kunt bepalen wat dit gedrag veroorzaakt, zodat u het kunt elimineren. Supplementen en kalmerende kleding kunnen ook helpen hun stress te verlichten.

2. Katachtige cognitieve disfunctie

Feline Cognitive Dysfunction (FDS), of seniliteit, is iets dat kan gebeuren bij oudere katten. De symptomen zijn vergelijkbaar met seniliteit bij mensen. Kattenbakproblemen, verwarring, doelloos zwerven en het niet herkennen van hun omgeving of mensen zijn veel voorkomende tekenen van FDS.

Om je kat mentaal gezond te houden, is het een goed idee om hem van jongs af aan mentale stimulatie te geven. Puzzelspeelgoed en het verbergen van traktaties voor hen om te vinden zijn goede manieren om ze te betrekken. Leibandtraining is ook een geweldige manier om ze buitenstimulatie te geven.

Schattig kitten spelen met kleurrijk speelgoed.

3. Feline Hyperesthesie Syndroom

Dit is een zeldzame aandoening bij katten die fibromyalgie nabootst. Het zorgt ervoor dat een kat reageert op fysieke prikkels die shzou geen pijn veroorzaken. Het komt vaker voor bij Aziatische rassen zoals Siamese katten. Elke kat kan deze aandoening echter krijgen.

Meestal moet dit worden behandeld met medicatie. Dus als je merkt dat je kat pijn lijkt te hebben wanneer je hem aait, of als hij reageert op een zachte aanraking, is het misschien een dierenartsbezoek waard.

4. Depressie

Katten kunnen een depressie krijgen en dit is meestal tijdelijk. Het kan worden geïnduceerd met elke verandering in hun leven, van verhuizen of je hebt een baby tot een verandering in hun voedsel of een halsband. Het hangt af van de persoonlijkheid en het niveau van gevoeligheid van de kat.

De beste manier om je kleine vriend in deze periode te helpen, is door hem te overladen met liefde en aandacht. Door met ze te spelen en misschien wat kalmerende muziek op te zetten, kunnen ze zich ook beter voelen.

kat-verschuilen-onder-deken

5. Angst

Veranderingen in hun omgeving en levensstijl kunnen ook angst veroorzaken bij katten. Sommige katten zijn van nature angstiger dan andere. Overmatig miauwen, repetitieve verzorging en gebrek aan eetlust kunnen erop wijzen dat uw kat angstig is.

Het beste wat je kunt doen is ze naar een dierenarts brengen om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten. Als ze gezond zijn, kun je ze helpen door veranderingen in hun leven en omgeving te beperken, tenzij dat nodig is. En als je iets moet veranderen, integreer het dan langzaam, zodat ze tijd hebben om te wennen aan de nieuwe verandering.

Katten als emotionele ondersteuning voor mensen met autisme

kat-spelen-met-vis-kom

Foto door Hannah Reding op Unsplash.com

Dus hoewel er geen bewijs is dat katten autisme kunnen hebben, is aangetoond dat ze geweldige metgezellen zijn voor mensen met autisme. Als jij of een van je gezinsleden autistisch is, is het een goed idee om een rustige en aanhankelijke kat in het gezin te introduceren.

Studies hebben aangetoond dat interactie met liefhebbende en vriendelijke katten mensen met ASS heeft geholpen hun sociale vaardigheden te verbeteren. Het leert hen ook hoe ze met anderen moeten omgaan.

Laatste gedachten over kunnen katten autistisch zijn

Katten zijn zeer complexe wezens die zich diep in ons hart hebben ingegraven. Het is dus logisch dat wanneer ze zich vreemd gaan gedragen, er een zorg is dat er iets mis met hen kan zijn.

Het antwoord op het feit dat katten autistisch kunnen zijn, is nee. Hoewel katten niet autistisch kunnen zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed worden verzorgd, fysiek en mentaal. Hun geestelijke gezondheid kan ook ups en downs doormaken, net als bij mensen. Het herkennen van hun gedrag en meer leren over waarom ze bepaalde dingen doen, zal zeker helpen om je harige vriend gelukkig en gezond te houden.

kat-zit-in-mand-met-speelgoed

Dit waarom is mijn kat het houden van een oog gesloten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.