Waarom miauwen katten ’s nachts? () 12 Redenen

Als je een kattenouder bent van een kat die de hele nacht miauwt, maak je je misschien zorgen over dit gedrag of ben je het gewoon zat om slecht te slapen. Ook wel bekend als nachtvocalisatie of nachtbellen, zijn deze middernachtsymfonieën geen ongewoon gedrag. Je bent niet de enige, want veel kattenliefhebbers slepen zichzelf uit bed om een pittige katachtige tot rust te brengen.

Hoe dan ook, als het gaat om onze bontbaby’s, is het het beste om lastige oorzaken uit te sluiten en ’s nachts rustig te rusten, wetende dat ze gezond en gelukkig zijn. Dus hoe kun je ervoor zorgen dat zowel jij als je kat weer zoete dromen kunnen hebben? Laten we het uitzoeken.

grijs katje dat 's nachts miauwt

Waarom miauwen katten ’s nachts? 12 Redenen

Net als een menselijke baby zijn de nachtelijke vocalisaties van een kat hun manier om een behoefte zoals honger, dorst, eenzaamheid of zelfs pijn aan te geven. Zodra je het oorzaakprobleem hebt gevonden dat de kreten en nachtelijke drukte veroorzaakt, zul je vrij gemakkelijk een geschikte oplossing vinden.

Deze mogen echter nooit de expertise van een dierenarts vervangen. Net als wij kunnen onze katten huilen van ziekte of pijn. Zodra deze zijn uitgesloten, overweeg dan enkele van de onderstaande tactieken om de klachten te beteugelen.

1. Ouderdom

Veroudering treft ons allemaal, mens of dier, en katten zijn helaas niet anders. Naarmate ze ouder worden, krijgen ze een paar tegenslagen in hun hersenen, en desoriëntatie is daar een van.

grijze schotse vouw kat met amberkleurige ogen starend

Als het gaat om het effect van veroudering op de hersenen van een kat, is CDS (Cognitive Dysfunction Syndrome) direct gerelateerd. Dit syndroom kan verschillende symptomen veroorzaken, waarvan er één ’s nachts miauwen is.

Als uw kat een oudere burger is en u vermoedt dat dit bij hen het geval is, dan is het het beste om naar een dierenarts te gaan voor een beslissende diagnose.

zwart-witte kat met open mond

Naarmate ze meer en meer gedesoriënteerd raken, is het niet ongebruikelijk dat geriatrische katten door hun huis dwalen en huilen, vooral ’s nachts. Het overmatig miauwen kan ook toenemen naarmate hun gehoor afneemt.

2. Paringsgedrag

Liefde hangt in de lucht! Het is geen geheim dat mannelijke en vrouwelijke katten sluipen en joggen wanneer het tijd is om te paren. Vrouwelijke katten die loops zijn, maken lawaai om de jongens te laten weten dat ze beschikbaar zijn om te paren.

twee tabby kittens slapen

En mannelijke katten proberen de aandacht van een vrouwtje te trekken met verbosity.

Dit is een natuurlijk proces, maar als kittens niet in uw toekomstplannen staan, wordt u ten zeerste aangeraden om uw mannelijke en vrouwelijke katachtigen te laten castreren.

witte kat met open mond

Dit voorkomt niet alleen ongewenste kittens, maar maakt ook een einde aan de luide jomelgeluiden.

3. Medische aandoening

Als je kat zich niet goed voelt, kunnen ze door het huis zwerven en hun verdriet uiten terwijl ze proberen een comfortabele plek te vinden. Een verscheidenheid aan ziekten, waaronder hyperthyreoïdie, kan ervoor zorgen dat een kat zich rusteloos, prikkelbaar, dorstig of hongerig voelt. Ze gaan vaak om met dit ongemak door door het huis te dwalen en te miauwen.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

Het raadplegen van een dierenarts om een gezondheidscheck-up te krijgen is verstandig. Dit komt omdat overmatige vocalisatie een teken van ziekte kan zijn. Vraag echter liever een professionele mening voordat u zich onnodig zorgen maakt.

Kat in een dierenkliniek kapper die schoonheidsverzorging doet

4. Hun kattenbak is niet up-to-scratch

Een vieze kattenbak kan zeker de reden zijn voor een jankende poes. Katten geven de voorkeur aan een frisse en schone kattenbak als ze hun behoefte gaan doen. Het ’s avonds voor het slapengaan scheppen kan een goede routine zijn om vast te stellen.

kitten in roze kattenbak

Afgezien van het dagelijks en ’s nachts scheppen, moet hun doos elke week worden gedumpt en grondig worden gewassen met een veilige, milieuvriendelijke kattenbakreiniger.

Een glinsterende washoek zal een lange weg gaan om je harige vriend ’s nachts gelukkig en stil te houden.

kat in kleine groene kattenbak

5. Lichten of geluiden verstoren hun slaap

Uw huisdier kan de hele nacht klagen vanwege een vervelende visuele of hoorbare verstoring. Dit kan lichtfiltering zijn door ergens obscuur, LED-verlichting of computerschermen en laptops die niet zijn uitgeschakeld of gesloten.

witte kat op bank met popcorn

Katten hebben ook een ongelooflijk gevoelig gehoor. Ze kunnen geluiden tot 64.000HZ horen (terwijl mensen ongeveer 20.000HZ horen en honden 45.000HZ), dus je hoort misschien niet eens wat je kat in het begin dwarszit. Een nadere inspectie is een goed idee.

khao manee draagt kraag

6. Ze voelen zich verwaarloosd

Sommige katten huilen ’s nachts uit eenzaamheid, verveling of angst. Hoe onafhankelijk deze katachtigen ook kunnen zijn, ze vertrouwen ook op interactie en gezelschap.

Deze binding kan uit de boot zijn gevallen, vooral als je een druk schema hebt of als je de hele dag op je werk bent geweest. Je kat voldoende speeltijd en genegenheid geven voor het slapengaan is een zekere manier om hem gelukkig te houden.

tabby kat op de schouder van de eigenaar

Door wat een-op-een tijd in te bouwen, zorg je ervoor dat ze minder eenzaam of gestrest naar bed gaan. Dit betekent ook dat ze minder snel een ongemakkelijke tijd vinden om je over hun ongeluk te vertellen, zoals in het midden van een REM-cyclus.

witte napoleon met kleurrijk speelgoed

Ze overladen met liefde moet leuk zijn, toch? Dus pak wat kattenspeelgoed en maak je klaar om te ravotten.

7. Ze voelen zich gevangen van binnen

Niemand wil uit een warm bed komen om zijn huilende poes te kalmeren door ze buiten te laten zwerven. In het bijzonder kunnen buitenkatten opgekropte frustratie krijgen als ze niet goed worden gestimuleerd, zowel fysiek als mentaal.

Wanneer het tijd is om je om te keren, kunnen ze een tikkeltje hard doen en beginnen ze het op alle uren van de nacht te vocaliseren.

tabby siberiër met open mond

Als uw kat gewend is om zijn tijd buiten door te brengen, kan hij zich uiteindelijk gevangen voelen wanneer hij de nacht binnen doorbrengt.

Door uw kat voor korte periodes uit te laten zolang het veilig is om dit te doen, krijgt u de kans om wat energie naar buiten te verdrijven of zelfs hun nieuwsgierigheid te bezinken.

ginger tabby met zeer pluizige staart buiten aan de lijn waarom miauwen katten 's nachts
Wie zou deze staart niet achtervolgen?

8. Ze zijn op zoek naar aandacht

Deze reden moet alleen worden overwogen als u medische redenen al hebt uitgesloten en u ervoor hebt gezorgd dat aan hun behoeften wordt voldaan. Deze nachtelijke vocalisatie kan gewoon een manier zijn om je aandacht te trekken.

De beste manier om hiermee om te gaan, is door niet te reageren op het nachtelijk miauwen van uw kat. Als je kat terug naar je miauwt, doe dan je best om het te negeren.

siamese kat met eigenaar in bed

Katten kunnen gemakkelijk ha vormenbits die ongewenst zijn als ze niet worden verzorgd. Het versterkt hun slechte gedrag als ze ’s nachts onophoudelijk miauwen en zien dat ze worden beloond met een nekkrab van hun geliefde menselijke ouders.

Hoe moeilijk het ook is om de kreten van je kattenbaby te negeren, ze moeten leren dat geen enkele hoeveelheid onnodig miauwen je uit bed zal halen. Werkt dit gegarandeerd?

tabby kat gromt waarom grommen katten

Hoogstwaarschijnlijk wel, maar het kan een paar weken duren, dus blijf erbij en verwacht geen onmiddellijke resultaten. In de tussentijd worden oordoppen je beste vrienden terwijl de caterwauling doorgaat.

9. Rastendensen

Hoewel katten katten zijn, kunnen ze ook extreem uniek zijn in hun manieren en neigingen. Het is belangrijk om te weten welk ras je harige vriend is, zodat je het beste kunt worden uitgerust met hoe hun persoonlijkheden, gedrag en karaktereigenschappen eruit zien.

wig siamese kat
wig siamese kat

Sommige kattenrassen, zoals Siamese en andere oosterse katten, kunnen meer geneigd zijn tot overmatig vocalisatiegedrag. Het is ook niet ongebruikelijk om bijzonder actief gedrag te zien bij deze katten.

chocolade wijst siamese kat.
chocolade wijst siamese kat.

Je zult ze door het huis zien zwerven en tegen zichzelf of iedereen die oplet.

10. Hun lichaamsklok moet opnieuw worden ingesteld

Katten zijn nachtdieren, wat betekent dat ze ’s nachts schitteren. Ze zijn ook actief rond zonsopgang en zonsondergang, wat niet ideaal is voor ons slapende mensen.

Dus hoewel ze van nature zijn bedraad voor activiteit tijdens onze sluimeruren, is het mogelijk om, met een beetje geduld en toewijding, hun lichaamsklokken te resetten om beter bij uw snoozingschema te passen.

tabby kat slapend op bankje

Maar hoe kunnen we dit doen? Actief spelen is de manier om te gaan. Voorzie je kat van stimulerend speelgoed terwijl je weg bent of speel met hem tussen de dutjes door.

Dit zal je kat helpen om overdag alert te blijven. Als de avond valt, is het tijd om alles uit de kast te halen. Plan een stevige speelsessie met je katachtige vriend om ze verder te vermoeien.

Tabby kat spelen in witte mand met speelgoed. Studio geschoten tegen grijs.

Het volgen van deze rauwe tijd met hun avondmaaltijd maakt het ook gemakkelijker om de dinertijd een beetje terug te schuiven, waardoor het huilen over een middernachtsnack later wordt verminderd.

Gestructureerde maaltijden, in plaats van hen de hele dag vrij te laten gratie, gaan een lange weg naar het creëren van routines en gezond gedrag.

11. Ze vragen om essentials

Een eenvoudige factor om uit te sluiten is of hun kom is gevuld met vers water voordat je inlevert. Midden in de nacht miauwen kan de manier van je kat zijn om te zeggen dat hij honger of dorst heeft.

lichtgekleurde kat die voedsel uit zijn kom eet

Zodra ze echter rond 21.00 uur hun avondmaaltijd hebben gehad, zou hun nachtelijke huilen om voedsel moeten eindigen. Zorg ervoor dat u investeert in vezelrijk kattenvoer en zelfs enkele hoogwaardige kattentraktaties om ervoor te zorgen dat ze langer verzadigd blijven.

tabby kattenmond open en tong uit voor voerbak

We willen echter nog steeds voorkomen dat we om 3 uur ’s nachts schreeuwen om een glas water, dus houd die waterbakniveaus in de gaten voordat je naar bed gaat.

12. Verandering van omgeving

Ten slotte kan een veel voorkomende oorzaak voor nachtelijk gekreun eenvoudigweg zijn dat uw kat moeite heeft zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Katten kunnen behoorlijk vastlopen in hun manier van doen en als die routines worden verstoord of ontworteld, kan het resulteren in wat protest van hun kant.

grijze kat in beige kattenmand

Als je bent verhuisd of zelfs een aantal veranderingen in levensstijl hebt gehad, zoals nieuwe huisdieren die in huis zijn geïntroduceerd, is wat miauwen van je kat volkomen normaal.

Probeer ze misschien te versoepelen in drastische veranderingen en probeer bepaalde elementen in hun directe omgeving hetzelfde te houden. Dit kan zoiets zijn als hun kattenmand of hun favoriete speelgoed.

tabby kitten speelt met kleurrijk speelgoed

Deze bekende voorwerpen en geuren kunnen helpen kalmeren tijdens de aanpassingsperiode.

Laatste gedachten over waarom uw kat ’s nachts miauwt

Sta niet toe dat een goede slaap tot het verleden of een verre herinnering behoort. Als je viervoeter je ervan weerhoudt om die Z’s te vangen, dan zijn er genoeg kanalen om te onderzoeken om de mysterieuze miauwen op te lossen.

Het is niet nodig om gemarteld te worden gedurende de vroege uren van de ochtend. Al met al, als je medische problemen of kwalen hebt uitgesloten, hoef je je geen zorgen te maken of slaap te verliezen over de andere mogelijkheden. De meeste problemen kunnen eenvoudig worden verholpen.

En vergeet niet dat je katachtige baby’s veerkrachtiger zijn dan je denkt – katten landen immers altijd op hun voeten.

tabby kat met open mond en kwijlen

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Dit waarom katten miauwen bij nacht post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.