Hoe een kat te eten | 7 eenvoudige tips en trucs

Wat doe je als je katachtige metgezel plotseling stopt met eten? Hij geniet niet meer van zijn favoriete lekkernijen en trekt zijn neus op voor een lekkere vlezige maaltijd.

Kattenouders weten dat deze harige vrienden notoir kieskeurig zijn, vooral als het gaat om voedsel, en niet weten waarom ze weigeren te eten kan angst en stress veroorzaken.

Het voeren van je geliefde bontbal kan vaak een uitdagende taak worden, vooral als hij gezondheidsproblemen ervaart of een kieskeurige eter is. Maar met een paar tips en trucs zal het toch niet zo moeilijk zijn om hem te laten eten.

Hier zijn enkele redenen waarom uw kat misschien niet eet en ook enkele manieren om hem weer op het goede spoor te krijgen.

kat staart naar kleine kom met droogvoer

Hoe een kat te eten te krijgen: redenen waarom uw kat misschien is gestopt

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten niet de kieskeurige eters die we ze zien. Ze worden beschouwd als opportunistische jagers, wat betekent dat ze jagen op elk klein insect en dier waar ze hun zinnen op hebben gezet. Dit kan ertoe leiden dat ze tot 10-15 maaltijden per dag in het wild hebben.

Dus, wat kunnen veel voorkomende oorzaken zijn voor je bontbal om thuis te stoppen met eten?

grijze kat die op het punt staat om uit een kleine kom te eten hoe een kat te laten eten

1. Zijn dieet is veranderd

Je hebt onlangs een nieuw soort natvoer in het gangpad van de supermarkt gespot en besloten het eens te proberen. Zeker, je katachtige vriend zal dol zijn op de smakelijke eiwitrijke traktatie en hij zal je er dankbaar voor zijn, toch? Dat kan het probleem zijn.

Katten wennen aan bepaalde soorten voedsel en kunnen iets anders weigeren. Gewend zijn aan het beste droogvoer, maar dan natvoer krijgen, of visa versa, kan verwarring veroorzaken. Hij herkent de vreemde substantie misschien niet als iets eetbaars.

Het kan een paar weken duren voordat hij gewend is aan de verandering in zijn dieet, en geduld is erg belangrijk. Hem er langzaam aan voorstellen is de beste manier om hem te laten eten.

kat in koffer met kattenvoer en kom

2. De omgeving is veranderd

Veranderingen in het huishouden die voor ons eenvoudig lijken, kunnen erg stressvol zijn voor de kat. Een nieuwe toevoeging aan het gezin, het introduceren van een nieuw huisdier of zelfs zoiets kleins als het verplaatsen van de voerbak kan ervoor zorgen dat hij een plotseling verlies van eetlust lijdt.

Na verloop van tijd zal hij zich aanpassen aan de nieuwe veranderingen en zich comfortabel genoeg voelen om te eten. Geduld is de sleutel.

Foxy kat in de buurt van kommen met voedsel thuis

3. Voedselkwaliteit

In tegenstelling tot hun menselijke vrienden zijn katten gevoelig voor voedselkwaliteit. Ze hebben zeer gevoelige neuzen en een plotselinge afkeer van voedsel kan een indicatie zijn dat het voedsel mogelijk over de houdbaarheidsdatum is.

Katten kunnen een hekel hebben aan voedsel dat koud of muf is. Maar dit kan gemakkelijk worden vermeden. Vergeet niet om te controleren of de verpakking goed is afgesloten en controleer altijd de vervaldatum voordat u het voedsel koopt.

Vergeet niet om ongekoeld natvoer weg te gooien na 4 uur in een gerecht en droogvoer te zijn geweest zodra de kat een afkeer vertoont.

Schattige kat in de buurt van kom met voedsel thuis

4. Mogelijke gezondheidsaspecten

De beste manier om te bepalen of uw kat al dan niet lijdt aan een medisch probleem, is door een bezoek te brengen aan het kantoor van de dierenarts. Maar om u een idee te geven van waar de dierenarts naar op zoek is, is hier een lijst met medische redenen waarom uw kat is gestopt met eten.

Dit is geen diagnose, dus zorg ervoor dat u een dierenarts bezoekt als u zich zorgen maakt.

  • Kiespijn
  • Buikklachten en pijn
  • Urinewegobstructie
  • Verkouden
  • Stress
  • Een recente vaccinatie

Probeer veelvoorkomende gezondheidsproblemen te elimineren voordat u probeert uw kat te laten eten. Eten zal ondraaglijk zijn als je katachtige vriend last heeft van kiespijn. Laat u adviseren door uw lokale dierenartserts dat voerstrategieën probeert.

Dierenarts luistert naar kattenhart

Tips om een kat te laten eten

Zoals gezegd zijn er meerdere veelvoorkomende redenen waarom je kat zou kunnen stoppen met eten. Furball geïnteresseerd krijgen in voedsel kan echter een probleem vormen als het verkeerd wordt gedaan.

Hier zijn enkele eenvoudig te volgen tips om je snorrende vriend te misleiden om te eten.

1. Speeltijd voor de maaltijd

Probeer zijn favoriete speeltje eruit te halen voordat je van plan bent hem te voeren. Een springerige, drukke kat zal eetlust opwekken. Een rollende bal of mysterieuze vliegende veer zal hem enthousiast maken.

Probeer een paar minuten te spelen voordat je hem een vlezige maaltijd aanbiedt in zijn favoriete kom.

schattig kitten spelen met kleurrijk speelgoed

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

2. Verwarm natvoer

Als uw kat problemen heeft met eten, probeer dan zijn favoriete gezonde natte voedsel een paar seconden in de magnetron te zetten. Het huis zal zich vullen met een lekkere kippengeur, die hem nieuwsgierig kan maken.

Net als hun menselijke ouders worden katten gestimuleerd door geuren. Het zal hun honger aanwakkeren en hen in een mum van tijd de keuken in laten rennen. Vergeet niet om het voedsel niet te oververhitten, wat kan leiden tot brandwonden. Een lage maar toch licht warme temperatuur zal perfect zijn.

Kat probeert voedsel van tafel te stelen

3. Voer uw kat nooit gratis

Probeer je aan een specifiek eetschema voor je kat te houden. Vermijd overvoeding door droogvoer in zijn kom te laten. Hem hongerig hebben tijdens de maaltijd is de beste manier om ervoor te zorgen dat je donzige vriend zal eten.

Als er voedsel overblijft, koel het dan na maximaal 20 minuten buiten zijn. Dit geldt ook voor droogvoer. Het vers houden van het voer is een belangrijk aspect om uw kat veilig en gezond te houden.

Luie kat die grote kom voedsel eet

4. De juiste kom

De snorharen van je kat zijn een zeer gevoelig onderdeel van hun lichaam. Het is belangrijk dat uw kat kan eten zonder zijn snorharen op de rand van een kom te raken of aan te raken.

Verminder zijn ongemak door zijn ronde, diepe kom te vervangen door een breedgerande, ondiepe schotel. Het eten van nat voedsel is moeilijker dan het eten van droog voedsel, dus een open en platte schotel of bord zal vooral handig zijn tijdens een natvoertraktatie.

hongerige kat die uit de voerbak eet

5. Draai zijn voedselselectie, maar niet te veel

Door uw kat een verscheidenheid aan nat en droogvoer aan te bieden, blijft hij geïnteresseerd. Het af en toe veranderen van de smaken en consistentie van het voedsel zal zijn maaltijdtijden opfleuren.

Als je kat ooit een afkeer heeft getoond van nieuw natvoer, probeer dan vast te houden aan een smaak die hem bekend is. Als bekend is dat hij van droogvoer met kipsmaak houdt, zoek dan vergelijkbaar gearomatiseerd nat voedsel en introduceer het langzaam aan hem.

Meng een kleine hoeveelheid natvoer samen met zijn droogvoer om hem aan te passen aan de nieuwe textuur.

Pro Tip – Verander nooit cold-turkey een voedselsoort. Wees altijd geduldig en laat je harige minion langzaam kennismaken met de verandering.

kat in picknickmand met eten

6. Probeer het voedsel nat te maken – letterlijk

Het toevoegen van een scheutje kippenbouillon of tonijnsap aan de kom zal zijn neus opsteken. Van katten is bekend dat ze genieten van een stinkende tonijnmaaltijd en het toevoegen van deze geuren aan voedsel waar ze geen interesse in tonen, kan hen helpen het idee te openen om het te proberen.

kat die staart naar net geopend blik natvoer

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

7. Positieve lof

Katten houden ervan om zich geaccepteerd en geprezen te voelen door hun ouders en je kunt dit gebruiken om je kat te trainen. Probeer fysieke genegenheid voor hem te tonen zodra hij iets heeft gedaan wat je als positief beschouwt.

Een extra beroerte of een speciale aaisessie na het voeden zal hem laten zien dat je zijn acties goedkeurt. Hij zal beginnen uit te kijken naar maaltijden vanwege de genegenheid die je daarna toont.

kat spinnen tijdens het aaien

Laatste gedachten over het krijgen van uw kat om te eten

Nu moet je begrijpen waarom je kat een verlies van eetlust zou lijden en hoe je dat kunt tegengaan.

Een kat laten eten is niet zo moeilijk als het klinkt – als je eenmaal de redenen hebt onderzocht waarom hij misschien is gestopt met eten en medische oorzaken heeft geëlimineerd.

Kat en hond op zoek naar vlees in de koelkast

Vergeet niet dat geduld en ruimte de sleutel is als het gaat om je snorrende vrienden.

kat van dichtbij op het punt om een blik kattenvoer te eten

Let: Deze hoe je een kat te eten krijgt post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.