Hoe een kat te trainen om niet te bijten: 6 dingen die u moet weten

Of je nu een nieuwe kattenouder of een doorgewinterde eigenaar bent, een bijtende kat zal zeker enkele vragen oproepen. Hoewel bijten niet ongewoon is bij katten, kan dit pijnlijk zijn of wijzen op diepere gedragsproblemen. Dus hoe train je een kat om niet te bijten?

Hoe dan ook, net zoals je kat je haar eet, kan bijten soms een bepaald niveau van bezorgdheid veroorzaken. Het kan dus een goed idee zijn om een beter begrip te krijgen van wat uw kat mogelijk probeert te communiceren.

Laten we enkele van de belangrijkste redenen onderzoeken waarom katten worden gevraagd om te bijten en wat er kan worden gedaan om het te voorkomen.

gemberkat met menselijke vinger in zijn mond

Hoe een kat te trainen om niet te bijten – Begrijpen waarom

Ik heb gezegd dat van katten bekend is dat ze van tijd tot tijd bijten, of het nu hun eigenaren, vreemden of andere katten zijn. Maar de vraag is waarom?

Er zijn verschillende scenario’s waarin een kat de behoefte kan voelen om te kauwen. Soms kan het onschadelijk zijn, maar andere keren kan het je overrompelen. En in zeldzame gevallen kan het wijzen op een onderliggende fysieke of gedragsmatige aandoening.

Hier zijn een paar van de belangrijkste redenen waarom je kunt verwachten dat je katachtige vriend een arm of enkel vastpakt en wat je eraan kunt doen.

twee zwart-witte katten waarvan er één open is

1. Ze zijn in de stemming om te spelen

Elk huisdier heeft wat goede oude speeltijd nodig. En wat is een betere manier om je aandacht te trekken dan een knabbeltje? Alle katten, en kittens in het bijzonder, houden van spelen vechten als een vorm van spelen.

Het is niet alleen een gezonde afgifte van energie, maar het bereidt hen ook voor op de echte wereld. Niet dat binnenkatten zich wat dat betreft veel zorgen hoeven te maken!

ginger cat spelen met een speeltje Afbeelding van DarkWorkX op Pixabay 2

Als je geen fan bent van het hebben van een arm geknaagd tijdens de speeltijd, probeer dan te reageren met een duidelijk “nee” en trek je even terug uit speeltijd wanneer ze je bijten. Niet wiebelen of trekken, want dit zal hen waarschijnlijk opwinden en daarom het bijten verergeren.

Als alternatief kunt u uw vlees vervangen door een kauwspeeltje of toverstokje. Zo kan je kat naar hartenlust zijn kaken en klauwen gebruiken. En u kunt uzelf een paar krassporen in het proces besparen.

Britse blauwe kat die rode bal van draden kauwt

2. Ze kunnen pijn hebben

Of ze nu ziek zijn, gewond zijn of een andere medische aandoening hebben, katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Maar een veelbetekenend teken dat ze zich ongemakkelijk voelen, is bijten om te voorkomen dat iemand het gebied aanraakt of beweegt waarin ze pijn ervaren. Ze kunnen zelfs agressief worden in afwachting ervan.

Als je te dichtbij komt, verwacht dan kaken of klauwen – of beide! Zorg ervoor dat ze zich in een veilige, comfortabele omgeving bevinden totdat ze genezen zijn of zoek medische hulp bij uw lokale dierenarts.

gember kat bijtende hand van eigenaar

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

3. Angst of Stress

Afgezien van sissen en ander fysiek gedrag, is bijten een manier waarop katten communiceren dat ze op scherp staan of agressie uiten. In de meeste gevallen, wanneer ze zich bang of bedreigd voelen, zullen ze waarschijnlijk sissen, spugen, grommen, hun rug buigen, hun vacht en staart puffen of gewoon weglopen.

Als ze zich echter agressiever voelen en in een hoek worden gesteund, kunnen ze zich wenden tot swatten, krabben en bijten. Sommige triggers kunnen zijn:

  • Ontmoetinging een vreemd persoon of dier
  • Een nieuwe, onbekende omgeving
  • Harde geluiden of snelle bewegingen
  • Een stressvolle gebeurtenis, zoals een ritje in de auto

U moet de waargenomen bedreiging identificeren en een manier vinden om uw kat ervan te verzekeren dat hij zich in een veilige omgeving bevindt.

tabby kat met mond open zijaanzicht

4. Om te socialiseren en genegenheid te tonen – of niet?

‘Love nips’ is de naam die wordt gegeven aan die kleine knabbels die je kat je halverwege de knuffel kan geven. Je kat kan kalm en ontspannen zijn en besluit om zachtjes op een vinger te kauwen terwijl je hem aait.

Dit kan een blijk van socialisatie en genegenheid zijn. Maar sommigen geloven dat het een zachte indicatie is dat ze tevreden zijn met de interactie en overprikkeld raken.

Dit kan per kat tot kat verschillen. Maar zorg ervoor dat je je bewust bent van de lichaamstaal van je kat en wat het betekent. Op deze manier zou je in staat moeten zijn om te meten wat ze proberen te communiceren.

grijze kat met open mond die door vrouw wordt vastgehouden

5. Ze vervelen zich en willen aandacht

Nee, je zult geen tandafdrukken van een kat hebben die permanent in je huid zijn getekend, alleen maar omdat ze niets beters te doen hebben. Speels bijten treedt op wanneer een kat je aandacht probeert te trekken, meestal wanneer ze in de stemming zijn om te spelen.

Een stimulerend speeltje en een kwartiertje van je tijd is alles wat nodig is om hun behoefte aan aandacht te bevredigen en een einde te maken aan het bijten.

grijze kat die de hand van de persoon vasthoudt

6. Overprikkeling

Je vraagt je misschien af waarom je het ene moment een speelse knabbel om aandacht krijgt, en dan een verrassend stevige beet op de arm 5 minuten in buikwrijven.

Hoezeer ze ook van aandacht houden, katten kunnen soms geagiteerd of overenthousiast raken wanneer ze overweldigd worden door meer sensaties of activiteit dan ze aankunnen.

grijze kat die menselijke hand grijpt met mond en poten hoe een kat te trainen om niet te bijten

Wanneer ze geagiteerd zijn, geven katten over het algemeen verschillende subtiele waarschuwingen voordat ze uiteindelijk bijten. Deze kunnen afgeplatte oren, verwijde pupillen, een stijf lichaam en een trillende staart omvatten.

Dus als u merkt dat uw kat een van deze gedragingen vertoont, wilt u hem misschien wat ruimte geven om te voorkomen dat hij wordt verstikt!

Deze beten zijn over het algemeen niet bedoeld om je te schaden, maar eerder om te communiceren dat ze ongelukkig zijn met iets dat je doet. Maar dit betekent niet dat ze je geen pijn kunnen doen als ze zich ernstig bedreigd voelden. En ernstige kattenbeten kunnen snel geïnfecteerd raken als ze niet worden behandeld.

gember tabby kat met open mond en poot grijpende vinger

Wat moeten we nog meer weten over kattenbeten?

Als u een relatief ernstige of pijnlijke kattenbeet ervaart, zorg er dan voor dat u deze indien mogelijk een paar minuten voorzichtig wast met water en zeep.

Als de beet ernstiger is, zoek dan medische hulp om te voorkomen dat u een infectie ontwikkelt. Tekenen van infectie zijn roodheid, zwelling, pijn en ontsteking.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel bijten moet worden aangepakt, het moet worden gedaan via een rustige en gezonde aanpak. Vermijd het ‘straffen’ van je kat door te schreeuwen of te slaan. Deze aanpak zal de boodschap niet overbrengen.

Jonge vrouw met allergie die kat op grijze achtergrond vasthoudt

Als er iets is, zal het waarschijnlijk alleen maar meer spanning op je relatie leggen en ervoor zorgen dat ze angstig worden of echt agressief gedrag naar je toe vertonen.

Hoewel een kattenbeet soms lijkt alsof hij uit het niets komt, in de ogen van een kat,e actie is altijd gerechtvaardigd. Dus hoewel je misschien denkt dat het voor ‘geen reden’ is, zal een meer diepgaande blik op de omstandigheden eromheen je een beter idee geven van wat je kat echt probeert te zeggen.

donkere tabby kat grijpt de hand van de mens met zijn tanden

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Laatste tips voor het trainen van een kat

Een stevig “nee” naast eenvoudige ontwenningstechnieken zal uw kat snel leren dat bijten niet oké is. Idealiter zou dit eerder vroeg dan laat moeten worden onderwezen.

Maar zoals we eerder al zeiden, vermijd het gebruik van ‘straffen’ of berisp ze gewoon voor hun slechte gedrag, omdat dit uiteindelijk meer kwaad dan goed doet.

gemberkat op de schoot van de vrouw staart naar haar gezicht

Ondanks verschillende soorten katten – van vriendelijkere kattenrassen tot kattenrassen met blauwe ogen – zijn katten niet inherent trainbaar of gedreven om samen te werken met menselijke metgezellen, met een vriendelijke en geduldige benadering kunnen ze worden getraind om instructies op te volgen. Zorg ervoor dat je ze veel lof geeft voor het doen wat je wilt.

Uiteindelijk is het belangrijkste om te onthouden aandacht voor je katachtige vriend. Zonder het vermogen om te praten, vertrouwen ze op een reeks non-verbale signalen en gedragingen om te communiceren. En zolang je dat in gedachten houdt, moet het soepel varen.

zwart kitten dat in de vinger van een persoon bijt

Let: Deze hoe een kat te trainen om niet te bijten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.