Hoe een kat te verzorgen

Zoals te verwachten is van deze onafhankelijke katachtigen, zorgen katten voor het grootste deel van hun eigen verzorging. Een van de vele fantastische dingen aan onze harige vrienden is dat ze eigenlijk op die manier zijn gebouwd. Leren hoe je een kat moet verzorgen, is echter een cruciaal onderdeel van het worden van een katachtige ouder.

De tong van een kat heeft kleine stekels waarmee ze haar en vuil van hun lichaam kunnen verwijderen. Dit, in combinatie met hun benijdenswaardige flexibiliteit, maakt de meeste aspecten van zelfverzorging van huisdierenverzorging een fluitje van een cent. Er zijn echter een paar gebieden waarop de slimme kattenknecht kan helpen met het verzorgen van katten.

Er zijn vier essentiële aspecten van kattenverzorging die ik in dit artikel zal bespreken:

Algemeen poetsen

Dematting

Baden

Nagels knippen

Net zoals het voor kinderen het beste is om van jongs af aan te leren hoe ze hun ouders wijn moeten inschenken, is het ook het beste om je kat van jongs af aan te verzorgen; het zorgt ervoor dat uw kitten kan wennen aan het poetsen en uw aanraking helpt om al vroeg een band op te bouwen.

siamese kat in emmer met schoonmaakproducten - hulpmiddelen voor het verzorgen van een kat

Jongere kittens zijn minder ervaren in het verzorgen van zichzelf, dus ze zullen baat hebben bij uw hulp. Oudere katten, die minder flexibel zijn dan vroeger, hebben mogelijk extra hulp nodig om bepaalde plaatsen te bereiken met hulpmiddelen voor het verzorgen van katten. Klinkt dit bekende, slimme dienaren?

Laten we eerst beginnen met de vele voordelen van waarom u uw kat zou moeten verzorgen. (Ervan uitgaande dat ze in de stemming zijn en je dat toestaan!)

⇒ Terwijl je in een verzorgende en zorgzame stemming bent, bekijk dan mijn gids voor de beste kattenborstel, de gids voor kattenzorg en mijn snelle kattencheck.

langharige grijze kat die wordt gekamd

Hoe een kat te verzorgen: voordelen

 • Het verzorgen van uw kat helpt om zijn spierspanning te verbeteren. Het stimuleert de huid ook om oliën te produceren die hun vacht een gezonde glans geven.
 • Verzorging biedt u de mogelijkheid om uw kat een keer snel te laten zien om ervoor te zorgen dat alles goed is
 • Uw kat zal wat losse vacht verwijderen bij het verzorgen van zichzelf, maar dagelijkse hulp van u kan het grootste deel van het losse haar verwijderen en vuil verwijderen. Dit helpt om te beschermen tegen matten en voorkomt de vorming van de gevreesde haarballen.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Verzorging van kat met gereedschap voor het afwerpen van haar.

Hoe een kat met lang haar te verzorgen

Op een speciale opmerking, voor degenen onder u die middelgrote tot langharige katten hebben, kunnen ze baat hebben bij extra verzorging. Ze zijn meer vatbaar voor matten dan kortharige katten en hebben dus de neiging om meer verzorgingshulp nodig te hebben. Korter haar is niet alleen minder onderhoud voor mensen blijkbaar.

Dit spreekt voor zich, maar probeer je kat niet te verzorgen als ze in een Mariah Carey-stemming is. Wist je trouwens dat een van Mariah’s speciale verzoeken ‘een stel kittens was om mee te spelen’ omdat ze zich verveelde? Hebben we ooit meer van haar gehouden?

Zodra je kat ontspannen en gelukkig is en ervoor heeft gekozen om je bestaan te erkennen, ben je klaar om te gaan. Omdat verzorging echter een vorm van menselijke aanraking is, moet u bekend zijn met de gebieden die uw kat het liefst wordt aangeraakt voordat u begint met het verzorgen van uw kat.

Verzorging van kat met gereedschap voor het afwerpen van haar.

Als het gaat om het verzorgen van een kat, is het buikgebied een gevoelig gebied, dus veel katten geven er de voorkeur aan dat dit gebied niet wordt aangeraakt. Ik kwam hier achter de eerste keer dat ik de buik van de kat van mijn vriend probeerde te strelen en eindigde met een gesis en een bijna-miss-poot in mijn gezicht.

Als u wilt voorkomen dat uw ogen worden uitgekrabd door uw geliefde, heeft Battersea Dog and Cat home een goed advies over hoe u met uw kat kunt omgaan.

Een andere belangrijke reden om je kat te verzorgen, is dat het een kans is om van dichterbij te kijken om er zeker van te zijn dat alles goed is. Hier zijn enkele dingen waar u op moet letten bij het verzorgen van uw kat:

Controleer op huidproblemen

Wanneer u uw kat borstelt, klemt of baadt, controleert u haar huid op bulten, kale plekken of snijwonden. Dit kan wijzen op gezondheidsproblemen zoals allergieën of stress.

Kat jeukt op straat bij de bloem

Enkele huidproblemen die uw kat kan hebben zijn:

 • Parasitaire infecties van vlooien, oormijt of oogstmijten
 • Schimmelinfecties zoals ringworm of schimmelinfecties
 • Infecties door overtollige bacteriën op de huid
 • Virale infecties zoals katachtige koepokken
 • Kattenacne of seborrhea
 • Immuunstoornissen zoals allergieën en katten eosinofiel granuloom complex
 • Schade door de zon zoals huidkanker
 • Neem contact op met dermatitis
 • Geneesmiddelreacties
 • Bontverlies door stress

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Hoe te verzorgen uw kat

Nu we het ‘waarom’ begrijpen en waar we op moeten letten, laten we eens kijken naar enkele tips over hoe je een kat kunt verzorgen.

Zorg ervoor dat de kamer of ruimte stil, ontspannen en vrij van andere stimulaties is, zoals spelende kinderen, andere huisdieren of overmatig lawaai

Om te beginnen, houd de borstel naar je kat (zoals je je hand zou doen) om te zien of ze ervoor kiezen om te snuffelen en hun gezicht ertegen te wrijven om hun geur af te zetten. Dit is hun manier om de kattenborstel vertrouwd te laten ruiken.

Kat in een dierenkliniek kapper die schoonheidsverzorging doet

Het is een goed idee om uw kat in korte periodes te verzorgen, omdat dit hen zal helpen zich onder controle te houden over de situatie. Laat je kat kiezen of hij eerst een bepaald deel van zijn lichaam op de borstel wil wrijven of niet. Dit is vooral handig als je worstelt met het verzorgen van de buik van een kat.

Katten vinden het vooral leuk om rond het gezicht te worden geaaid, dus het is een goed idee om te beginnen met een paar slagen van de borstel op het hoofd en de wangen voordat je tijdens je kattenverzorging naar andere delen van het lichaam gaat.

Verzorg altijd in de richting van de vacht van je kat. Als uw kat zich op zijn gemak voelt of geniet van de verzorging rond het hoofdgebied, ga dan verder met een paar verzorgingsslagen tussen de schouders en langs de rug.

Mooie grijze kat die glimlacht terwijl hij wordt geborsteld

Probeer een andere kattenkammen en kattenborstelsen kies degenen die geschikt zijn voor de lengte van de vacht van uw kat. Borstelharen kunnen hard, zacht, draad of pin zijn en je kunt ook verzorgingshandschoenen gebruiken die je over de hand draagt.

Zachtere borstels hebben de neiging om katten comfortabeler te maken, dus overweeg om te beginnen met zachte borstels en je een weg te banen naar de hardere borstels, die meestal effectiever zijn.

Houd borstels naast de plek waar je kat graag een dutje doet, zodat je snel het moment kunt aangrijpen om je katachtige vriend te verzorgen.

Gebruik menselijke tandenborstels voor moeilijk bereikbare gebieden zoals de vlekken rond de oren.

Verzorgingssessies moeten zo lang of kort zijn als uw kat zich op zijn gemak voelt. Vergeet niet om de borstel zo nu en dan weg te nemen en de borstel opnieuw aan uw kat aan te bieden als een manier om te controleren of uw kat nog steeds comfortabel is voor de verzorging om door te gaan

een dierenarts die de tanden van een kat poetst in de studio

Geef uw kat daarna traktaties, zodat ze zullen leren om verzorgingstijd te associëren met positieve resultaten. Kieskeurige katachtigen zijn niet tegen omkoping.

Als je je afvraagt hoe je een kat kunt verzorgen die er een hekel aan heeft, bekijk dan dit nuttige advies van Battersea Cats Home.

Hoe u uw kat kunt verzorgen: Dematting

Als je je kat niet regelmatig hebt kunnen verzorgen, of als je kat een fan is van langlaufen, merk je misschien wat matten van haar vacht. Als dit ergens gevoelig is, zoals haar buik, zijn er twee opties.

Als uw kat zich op zijn gemak voelt om daar aangeraakt te worden, kunt u hem voorzichtig uit elkaar halen met uw vingers van wortel tot punt. Als uw kat zich ongemakkelijk voelt en u merkt dat de mat groter wordt, moet u wachten op een moment dat uw kat ontspannen en comfortabel is voordat u probeert een snelle veilige knip te maken met een schaar, waarbij u extra voorzichtig bent met avoid de huid van uw kat.

Als je het gevoel hebt dat het zelf dematteren van het haar van je kat je twee niet op een gelukkige plek zal brengen, dan is het het beste om contact op te nemen met je dierenarts en / of kattenverzorgingsdiensten.

kat met scrub in bad

Hoe uw kat thuis te verzorgen: baden

Net zoals het een stedelijke mythe is dat katten altijd op hun voeten landen, is het ook een mythe dat ze niet van water houden. Het is echter waar dat ze niet graag zijn Ondergedompeld in water. Kunnen we het ze kwalijk nemen?

Vanwege hun ingebouwde verzorgingshulpmiddelen en kieskeurige zelfverzorgingsgewoonten, is regelmatige verzorging door borstelen meestal voldoende. Er zullen echter momenten zijn waarop je kieskeurige katachtige vriend een beetje extra hulp nodig heeft, bijvoorbeeld als ze in contact is gekomen met iets plakkerigs of stinkends. Daar komt de discriminerende dienaar om de hoek kijken!

Want ondanks hun uitzonderlijke hygiënemethoden staat baden niet hoog op hun ‘must do’-lijstje. Als uw kat olie of verf op zichzelf krijgt, baad haar dan zo snel mogelijk.

Katten zijn van nature geneigd om zichzelf schoon te likken en dit wil je voorkomen als je kunt. Als uw kat veel olie op haar vacht heeft, wilt u misschien uw dierenarts laten verdoven en schoonmaken.

Grijs gekleurde kat en hond die samen in een luxe bad in een luxe badkamer zitten
Waarschijnlijk niet het beste idee!

Anders, om dit zo stressvrij mogelijk te maken voor u en uw geliefde, moet u ervoor zorgen dat u alle essentiële benodigdheden bij de hand hebt voordat u uw kat naar binnen brengt voor een wasbeurt.

Als je kat bijzonder kieskeurig is over het baden, kan een gin-tonic voor jou ook als een essentiële voorraad gelden.  Andere benodigdheden die u nodig hebt, zijn onder meer:

Kattenshampoo (en kattenconditioner indien nodig).

Handdoeken.

Kattenkam, of kattenborstel voor langerharige katten.

Kan of andere container om te spoelen.

Rubberen mat of handdoek, geplaatst in de gootsteen of kuip om uitglijden te voorkomen.

Zodra je de nodige benodigdheden hebt verzameld (beknibbel niet op de limoen voor de G &T, het maakt het echt) kun je deze gids volgen voor het wassen van je kat.

kitten in blauwe kom met zeepsop

Hoe je je kat kunt wassen

Begin met het borstelen van je kat en het verwijderen van veel mogelijk vuil. Vul vervolgens het bad of de gootsteen met net genoeg warm water om je kat te wassen

Soms kunnen voedseltraktaties en / of de hulp van een andere persoon om uw kat vast te houden het badproces gemakkelijker maken voor zowel u als uw kat. Als uw kat veel bijt of krabt tijdens het baden, of van streek lijkt te raken, stop dan met het baden van uw kat en neem contact op met uw dierenarts voor advies.

U kunt misschien iemand anders meer ervaren krijgen, zoals uw dierenarts of een professionele kattentrimmer om uw kat zonder problemen te wassen.

Breng vervolgens een kleine hoeveelheid kattenshampoo en warm water alleen aan op het vuile of bevlekte gebied. Als u het volledige lichaam wast, vermijd dan het hoofdgebied en zeep alleen de rest van het lichaam in. Dit omvat de nek, onderkant en staart van uw kat.

Als je hun gezicht wilt reinigen, gebruik dan een vochtige handdoek om het af te vegen. Steek nooit het hoofd van je kat in het water of spat nooit water in zijn gezicht. Alleen een vochtige handdoek mag op het gezicht en de oren van uw kat worden gebruikt.

Om uw kat te spoelen, vult u de kan met wat warm water en bedekt u de ogen en oren van uw kat terwijl u de rest van zijn lichaam voorzichtig spoelt. Herhaal dit met een conditioner als u conditioner gebruikt.

grijze kat met een gele handdoektulband

Zorg ervoor dat u alle shampoo en conditioner grondig afspoelt, omdat u niet wilt dat uw kat restshampoo inslikt wanneer hij zichzelf de volgende verzorgt.

Leg je kat ten slotte op een handdoek en laat hem overtollig water afschudden. Help ze samen met het drogen van handdoeken in plaats van een haardroger, omdat het geluid je kat bang kan maken.

Kattenshampoos

Alleen omdat de modellen in de shampoo-commercials zijdeachtig, glanzend haar hebben, betekent dit niet dat het hetzelfde zal doen voor uw kat. Menselijke shampoos drogen hun huid uit. Gebruik voor een waterbad een reinigende en ontgeurende shampoo geformuleerd met natuurlijke ingrediënten.

Voor katten met een droge huid, probeer een droge huid en conditionering shampoo. Andere soorten shampoo die yu kunt overwegen om, afhankelijk van de conditie van de vacht van uw katachtige vriend, vlooien- of tekenbestrijdingsshampoos te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor katten en shampoos voor het verharen en haarballen.

En nee, degene die je gebruikt voor je trouwe metgezel (dat is trouwens een hond) zal niet werken voor je kat.

Kleine donzige kittenpoot en vrouwenvinger voor contrast close-up

Alternatieven voor Water Bathing

Een professionele trimmer krijgen om uw kat te wassen is een optie als ze absoluut een hekel heeft aan baden, maar een ander alternatief is om te gebruiken baddoekjes speciaal ontworpen voor katten.

Deze doekjes zijn ontworpen om uw kat schoon te maken als een bad, maar dan zonder het water. U kunt ook kattenbaddoekjes gebruiken om uw kat schoon te maken op moeilijk bereikbare plaatsen, spotreiniging te doen als de vacht van uw kat een vuile plek heeft of als uw kat zichzelf niet heeft kunnen verzorgen vanwege ziekte.

Kies bij de aankoop van een kattenbaddoekje altijd voor een doekje met natuurlijke ingrediënten en zonder agressieve chemicaliën. Doe spottests om er zeker van te zijn dat uw kat niet allergisch is voordat u het doekje gebruikt.

Hoewel we dol zijn op een glanzende vacht, gebruik deze alleen wanneer dat nodig is, omdat je de vacht van je kat kunt uitdrogen als je ze te vaak gebruikt.

Tondeuse

Het punt van het trimmen van de klauwen van uw kat is om de scherpe punten kwijt te raken. Dit vermindert niet alleen het risico op schade aan uw meubels, maar het stelt u ook in staat om met uw kat te spelen zonder het risico te lopen een menselijk speldenkussen te worden.

Meester van het verzorgen van het kapsel maakt grijze Perzische kat op tafel voor verzorging op een witte achtergrond

Het verwijderen van de scherpe uiteinden helpt haar de pijn te voorkomen van pijnlijke, gebroken klauwen die het gevolg kunnen zijn van een scherpe punt die verstrikt raakt in tapijt of andere dingen in huis. Zoals de meeste andere gebieden als het gaat om verzorging, kunt u het zelf proberen of de dierenarts het laten afhandelen.

Hoe een kat te verzorgen met tondeuses

Bij het kopen van een nagelknipper, zorg ervoor dat u een kwaliteitsmodel kiest dat de juiste maat heeft en speciaal voor katten is gemaakt.

Net als bij het borstelen van uw kat, moet u uw kat eerst laten wennen aan de nagelknipper.  Laat haar ruiken aan de nagelknippers van de kat. Als uw kat is blootgesteld aan tondeuses, was ze een kitten, dan zal ze gewend zijn aan het proces en zal het veel gemakkelijker zijn.

Als je begint met het knippen van een oudere kat, zorg er dan voor dat je het proces geleidelijk voltooit. Begin met je kat eraan te laten wennen dat je zijn poten aanraakt en hanteert. Zorg ervoor dat ze gewend zijn om op je schoot te zitten en zich comfortabel voelen met je aanraking.

Raak zachtjes hun poten aan. Bij elk teken van negatieve lichaamstaal, zoals oren die naar achteren vouwen, bewegende staart of andere tekenen van spanning, stop totdat de kat weer ontspant. Zodra je het stadium hebt bereikt waarin ze zich op hun gemak voelen bij het aanraken van hun poten, kun je doorgaan met het zachtjes op hun poot drukken om hun nagels bloot te leggen.

kattennagels worden geknipt

Een andere tip is om haar in een handdoek te wikkelen om te voorkomen dat ze krabt en/of vraag een vriendin om je kat vast te houden terwijl je haar nagels knipt. Geef haar een traktatie voor een succesvolle nagelknipsessie.

En vergeet niet dat uw kat moet krabben om de gezondheid van haar poten te behouden. Bied haar een krabpaal aan en controleer haar poten op wonden.

Als u een video over het verzorgen van katten wilt zien over de juiste procedure, bekijk dan deze van de RSPC.

Langharige volwassen zwart-witte kat tijdens de verzorgingsprocedure

Vanwege hun neiging om zelfvoorzienend te zijn, hebben katten geen enorme hoeveelheden zorg nodig. Ze zullen je extra aandacht echter zeker waarderen als je hen helpt fris, gezond en gelukkig te blijven als het gaat om hun verzorging.

Zoals de meeste dingen in het leven, is weinig en vaak de sleutel hier. Oh ja, en om ervoor te zorgen dat ze in een goed humeur zijn wanneer ze een van de bovenstaande proberen.

Let: Deze How to Groom a Cat post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat je werik ben me hiervan bewust.

Zoals dit Hoe een kattenpost te verzorgen? Waarom pin je het niet?