Hoe lang kun je een kat alleen laten? ()

Hieronder behandelen we alles wat u moet weten over het doorbrengen van tijd buiten uw katachtige metgezel. Weten hoe lang je een kat alleen kunt laten, is essentieel wanneer je het huis voor langere tijd verlaat.

Het opvolgen van het advies en het noteren van de onderstaande risico’s zal u hopelijk gemoedsrust geven bij het scheiden van uw bontbal. Overweeg onze gids voor het verzorgen van een kitten als u nieuw bent in het ouderschap.

cropped-cream-maine-coon-kat.jpg

Kan ik mijn kat met rust laten?

Je bent geen slechte huisdierouder als je je geliefde alleen moet laten terwijl je werkt. Als u echter een eerste of nieuwe katteneigenaar bent en wilt weten of u uw kat lang alleen kunt laten, is het misschien geen eenvoudig antwoord.

Als je net een kat hebt geadopteerd of je eerste maand als katteneigenaar, is het misschien geen geschikt moment om je kat langer dan een paar uur alleen te laten. Een geadopteerde kat heeft tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe huis en gezin. Het is essentieel om de nieuwe kat en eventuele inwonende katten niet alleen te laten totdat ze in deze periode volledig bekend zijn.

cropped-toyger-kitten-staring-at-camera.jpg

Onlangs verliefd geworden op je katachtige vriend? Als eerste eigenaar moet u tijd besteden aan het leren kennen van uw kat en het aanmoedigen van goed gedrag. Een nieuwe kat moet de eerste week binnen blijven om ervoor te zorgen dat hij niet terugkeert naar zijn vorige huis. Als je kat verdwaalt, blijf dan hopen. Je kunt het beste contact opnemen met de vorige eigenaren om hen te vragen haar in de gaten te houden.

4 Risico’s van het alleen thuislaten van uw kat

Hoewel ik niet iemand ben die angst zaait, zijn er enkele risico’s verbonden aan het alleen thuislaten van je kat die moeten worden overwogen. U zult zien dat de meeste van de onderstaande problemen algemeen bekend zijn. Wij vinden het echter essentieel om de mogelijke problemen te bespreken.

Als u gewoon een paar uur per dag het huis uitgaat, is het onwaarschijnlijk dat de volgende risico’s zich voordoen. Laten we er hieronder in duiken.

1. Scheiding gerelateerde problemen

Naast andere scheidingsgerelateerde problemen kan verlatingsangst ontstaan bij gezelschapsdieren, katten en honden. Hoewel scheidingsgerelateerde problemen niet veel worden besproken, bleek uit een studie gepubliceerd in 2020 dat 13% van de dieren die in de enquête werden bemonsterd, één negatieve gedragseigenschap vertoonden wanneer ze met rust werden gelaten.

hoe lang kun je een kat alleen laten

De meest voorkomende was destructief gedrag, gevolgd door overmatige vocalisatie en urineren buiten de kattenbak. Hoewel het niet ongewoon is om deze eigenschappen af en toe met een katachtige te ervaren, kan het een eigenaar onnodige stress en bezorgdheid bezorgen wanneer het vaak voorkomt. Andere gedragingen die zorgen baren, zijn het kauwen van planten en pogingen om uit huis te ontsnappen.

Een zich misdragende kat zet de relatie tussen mens en kat onder druk en heeft minder kans op een gezonde band met zijn eigenaar en familie. Zoals je misschien hebt ervaren met je katachtige, zijn ze actiever en speelser in je aanwezigheid en hebben ze de neiging om te rusten wanneer ze alleen worden gelaten. We bieden veiligheid en stabiliteit aan het leven van onze katten door regelmatig te spelen en aanwezig te zijn.

2. Thuiskomen in een puinhoop

Wanneer ze alleen worden gelaten, nemen sommige katten hun toevlucht tot het verscheuren van de bekleding op uw favoriete bank of het krabben aan de poten van uw eetkamertafel. Hoewel dit geen fatale gebeurtenissen zijn, moet het gedrag worden aangepakt en niet worden aangemoedigd.

speelgoedkat met gemorste plant

Dus hoe kun je voorkomen dat je thuiskomt in een puinhoop? Je kat achterlaten met speelgoed dat geschikt is om solo te spelen is een goed begin. Een krabpaal kan ook de perfecte uitlaatklep zijn voor het gevoel van frustratie van je kat.

3. Letsel of ziekte

Het eten en water van uw kat langdurig buiten laten is gevaarlijk. Wanneer u uw kat natvoer geeft, mag het niet langer dan vier uur bij kamertemperatuur worden achtergelaten. Het voedsel droogt en wordt een broedplaats voor mogelijk schadelijke bacteriën. Hoewel droogvoer veiliger is met bacteriën, kan een brok die lange tijd wordt weggelaten onsmakelijk worden.

Terwijl katten drie dagen of m kunnen overlevenerts zonder water, het is zeker niet gunstig voor hun gezondheid. Het water van uw kat langer dan drie dagen laten stilstaan, kan ook leiden tot bacteriegroei die de gezondheid van uw kat kan schaden. Het is niet ongebruikelijk dat katten uit plassen in de tuin drinken, omdat ze gevoelig zijn voor het chloor in kraanwater.

kat staart naar kleine kom met droogvoer

Letsel kan optreden terwijl u weg bent, en dit is iets dat u wilt voorkomen door uw huis kattenproof te maken. Het beveiligen van lampen is ook belangrijk omdat een kat die met het elektrische akkoord speelt, ertoe kan leiden dat het op hen valt. Hieronder bespreken we meer essentiële tips.

4. Slecht gedrag opbouwen

Het langdurig achterlaten van uw kat kan leiden tot het ontwikkelen van slecht gedrag. Een kattenbak die te lang wordt achtergelaten, wordt onaantrekkelijk, wat er vaak toe leidt dat je kat in andere ‘minder ideale’ delen van het huis urineert. Hoewel een boze kat die door het hele huis plast geen treinknaller is, kan een ondeugende kat een handvol zijn als hij de kattenbak niet langer gebruikt.

Bovendien kan de emotionele impact van scheiding ertoe leiden dat uw kat antisociaal gedrag ontwikkelt. Een angstige kat zal eerder reageren op aanraking met een uitbarsting van krabben en bijten. Als dit gebeurt, lees dan onze gids over het trainen van katten om niet te bijten.

tabby siberiër met open mond

Is het goed om een kat 3 dagen alleen te laten?

Nee, het is niet aan te raden om je kat drie dagen alleen te laten, hoe onafhankelijk hij ook is. Een onafhankelijke kat kan zichzelf vermaken en zelfs jagen op voedsel. Wel wordt een maximum van 24 tot 48 uur aanbevolen.

Het emotionele leed van uw afwezigheid kan ertoe leiden dat uw kat symptomen vertoont, waaronder braken, diarree en een gebrek aan eetlust.

Kan ik mijn kat 5 dagen alleen laten?

Je kat vijf dagen alleen laten is geen goed idee zonder iemand te regelen die voor vers voedsel en schoon water zorgt. Hoewel een kat die in een huis met een tuin woont onafhankelijk zal lijken, is het belangrijk om ziekte te voorkomen van de bacteriën die zich ontwikkelen in oud water of voedsel.

tabby kat met open mond en kwijlen

Kunnen katten het aan om 7 dagen alleen te zijn?

Je kat zeven dagen alleen laten is vragen om problemen. Hoewel je je katachtige vriend misschien als een engel beschouwt, kunnen sommige omstandigheden ernstige problemen veroorzaken. Hoewel een kras of twee op uw meubels te repareren is, is de kans op oud voedsel en water dat gezondheidsproblemen veroorzaakt het risico niet waard.

We raden aan om een vriend, familielid of een oppas dagelijks bij je kat te laten inchecken als je van plan bent om een week weg te gaan.

Hoe lang kun je een kitten alleen laten?

Nou, laten we gewoon beginnen met te zeggen dat kittens een handvol kunnen zijn. Een kitten heeft meer aandacht nodig dan volwassen katten, wat betekent dat je zijn kant niet wilt verlaten (het voor de hand liggende). Wanneer u alleen wordt gelaten, is uw kitten vatbaar voor kattenkwaad. Hieronder bespreken we hoe lang een veilige schatting is voor verschillende bejaarde kittens.

tabby kitten met open mond

Is het veilig om een kitten van 1 maand oud alleen te laten?

Idealiter niet. Wanneer kittens minder dan twee maanden oud zijn, hebben ze nog steeds het comfort van hun moeder nodig. Hoewel dit u enige vrijheid biedt om maximaal vier uur te vertrekken, is het niet raadzaam om het nest een hele dag onbeheerd achter te laten.

Kun je een kitten van 3 maanden oud alleen laten?

Er is veel te ontdekken en een hongerige eetlust om mee te kampen als een nieuw geadopteerd kitten. We raden u aan uw drie maanden oude kitten niet langer dan vier uur alleen te laten.

Kan ik mijn kitten ’s nachts alleen laten? Nee, een jong kitten van drie maanden oud heeft aandacht nodig. Overweeg om een vriend te laten logeren of ’s nachts in te checken op het kitten. Een bonus is om iemand te vinden die bereid is om te blijven en met uw kitten te spelen!

Kat rolt rond in de zon waarom rollen katten in het vuil

Is het oké om een kitten van 6 maanden oud alleen te laten?

Ja, maar je kunt maar beter snel terug zijn! Hoewel een kitten van zes maanden oud een hele werkdag zonder u kan overleven, raden we niet aan om meer dan 12 uur uit elkaar te zitten. Heb je ook andere huisdieren alleen in huis? Als uw kat een metgezel heeft, zullen ze elkaar waarschijnlijk vermaken.

Hoe lang kun je een kitten van 9 maanden oud alleen laten?

Groeien in sprongen, grenzen en zelfvertrouwen, uw negen maanden oude kitten zal waarschijnlijk alleen goed zijn. We raden echter aan om te beginnen met korte periodes uit elkaar en langzaam te groeien naar je doel van 12 of 24 uur scheiding.

Klein grijs katje in plastic kattenbak op vloer

Dingen om te doen voordat je weggaat

De volgende tips helpen letsel te voorkomen, zorgen ervoor dat uw ruimte veilig is en bieden uw kat entertainment:

  • Grondig reinig de voer- en waterbakken van uw kat voordat je ze twee dagen lang met genoeg vult.
  • Schoon en fris maak de kattenbak van je kat klaar (Vertrouw gewoon op het proces, jij en je kat zullen gelukkiger zijn als je dat doet).
  • Bind hangende akkoorden vast of verwijder ze. Het touw dat aan een blind hangt, is een aantrekkelijk speeltje dat kan worden beschadigd of tot verwurging kan leiden wanneer het zonder toezicht wordt gehouden.
  • Bedek eventuele elektrische kabels. Hoewel de meeste kabels een coating hebben die dik genoeg is om een kat ervan te weerhouden te kauwen, kan het apparaat dat erop is aangesloten vallen en letsel veroorzaken.
  • Houd werkbladen en oppervlakken vrij. Het is niet ongewoon voor katten om items van toonbanken te kloppen, nou ja, gewoon voor de lol.
  • Houd planten buiten bereik (vergeet niet dat er geen aanrecht hoog genoeg is) en zorg ervoor dat de planten en bloemen in uw huis niet giftig zijn voor katten.
  • Creëer een speciale ruimte in uw huis voor uw kitten (terwijl u de rest van het huis verlaat om te worden verkend) en voorzie het van een kraspaal of speelgoed geschikt voor solo spelen.
  • Houd uw wc-bril laag om te voorkomen dat uw kitten dit minder dan ideale gebied verkent.
  • Zorg ervoor dat uw badkamer en wastafel geen cosmetica of essentiële oliën in de open lucht hebben.
sokoke kat op krabtoren

Wanneer moet u een professional inhuren?

Als u overweegt om het huis voor een lange periode te verlaten, raden we u aan een metgezel voor uw huisdier te vinden. Dus wanneer moet je overwegen om een professionele oppas in te huren? Hieronder behandelen we drie interessante scenario’s.

1. Als u uw kat onlangs heeft geadopteerd

Hoewel het wazige gevoel van het vinden van je geliefde nog steeds warm is, is het een moeilijke gedachte om te overwegen om een dag of twee te vertrekken, laat staan een week. Onze nieuw gevormde band met een schattige bontbal vindt een weg naar ons hart. In dit geval, hoewel je misschien niet weg wilt, als je moet, is een oppas nodig.

vrouw met gember kat die neus aanraakt

2. Als uw kat gedragsproblemen heeft

Het laatste wat je wilt voor je geliefden is om ze in een slechtere staat achter te laten. Als uw kat tekenen van gedragsproblemen vertoont, zoals urineren in woede of blijven vocaliseren, kan een getrainde oppas van groot belang zijn. Terwijl een familievriend kan ingrijpen met een vriendelijke katachtige, is er een professional nodig om te weten hoe je een chagrijnige kat moet benaderen.

Het is een gemakkelijke keuze om iemand in te huren als je kat een handvol is. Het alternatief is om een vriend te vragen die trots de gevechtslittekens draagt van het bezitten van een kat.

3. Als uw kat onlangs ziek is geweest

Als uw kat onlangs ziek is geweest en u van plan bent om hem twee dagen alleen te laten, raden we u aan eerst contact op te nemen met uw dierenarts. Als uw kat minder dan een jaar oud is, of pas geadopteerd, en onlangs ziek is geweest, moet u hem niet langer dan 12 uur met rust laten, laat staan twee dagen.

bengaalse kat bij dierenarts met ijspakking

Wanneer kun je een vriend inhuren om te pet siten?

Wanneer u en uw kat een gelukkig gezin zijn, kan het moeilijk zijn om op vakantie of een weekendje weg te gaan. De scheiding hoeft geen verrassing te zijn en kan een aangename ervaring zijn voor u en de vriend die u inhuurt om uw kat in te checken. We discwanneer het geschikt is om een vriend in te huren, afhankelijk van uw woonsituatie.

1. Als u in een appartement woont

Als u van plan bent om twee dagen weg te gaan, overweeg dan om een vriend in te huren om uw kat in te checken of in uw appartement te verblijven. Een volwassen kat met een comfortabele routine zal zelfs voor de meest onervaren oppassers geen problematisch huisdier zijn.

Naast de bovenstaande dingen die je moet doen voordat je gaat, is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Wordt het warm als je weg bent? Zorg ervoor dat uw kat luchtstroom en een aangename temperatuur in het appartement heeft.

zijn ragdoll katten hypoallergeen

2. Als je in een huis met een tuin woont

Een tuin van elke grootte biedt eindeloos entertainment en kan enorm helpen met de stemming van uw kat. Van het kijken naar vlinders tot het besluipen van vogels, een kat zal minder snel weten dat je zelfs bent vertrokken. We raden u aan een vriend in te huren om uw kat in te checken of te blijven tijdens de periode dat u weg bent.

Hoewel een kat met toegang tot een tuin onafhankelijker lijkt, is het nog steeds noodzakelijk om schoon water en voedsel voor uw kat te bieden.

grijze Siberische kat in de tuin

Laatste gedachten over hoe lang kun je een kat alleen laten

Met alles gepland voor een ontspannen weekendje weg, hopen we dat u en uw kat kunnen profiteren van uw tijd apart. We hopen dat u zich zelfverzekerder voelt door uw huisdier alleen thuis te laten door onze aanbevelingen op te volgen en de bovenstaande punten in overweging te nemen.

Als u zich nog steeds onzeker voelt, raden we u aan uw dierenarts te raadplegen over uw kat en zijn specifieke woonsituatie. Als je succes hebt gehad met de bovenstaande tips, deel dan je ervaring in de reacties hieronder.

cropped-ragdoll-kat-op-vloer.jpg

Deze hoe lang kun je een kat met rust laten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.

Gerelateerde berichten:

Kunnen katten verkouden worden?

Hoe katten uit de buurt van planten te houden

Hoe lang duurt het geheugen van een kat?

Wanneer is een kat volwassen?

Waarom schudt de staart van mijn kat?