Hoe lang leven katten? 7 factoren die katteneigenaren moeten weten

Ik vond het vrij moeilijk om dit bericht te schrijven, omdat ik de gedachte niet kan verdragen dat er iets gebeurt met mijn geliefde Siberische kat Alexei. Ik wilde echter wel weten wat ik kon doen om ervoor te zorgen dat hij het langste en volste leven heeft dat mogelijk is en ik weet zeker dat de meeste mensen die dit bericht lezen hetzelfde voelen.

Ik zal de vraag Hoe lang katten leven zo goed mogelijk beantwoorden op basis van het onderzoek dat ik heb kunnen verzamelen. En laten we ons dan concentreren op wat het onderzoek tot nu toe zegt over hoe de levensverwachting van katten kan worden verhoogd, zodat jij en je favoriete katachtige zoveel mogelijk jaren samen kunnen zijn.

Hoe lang leven katten?

Er zijn verschillende grote studies in de VS en het VK geweest die hebben gekeken naar hoe lang katten leven. Als we alle factoren eruit halen die we gaan behandelen, lijkt de gemiddelde leeftijd voor een huiskat rond de 15 jaar te liggen. Verschillende studies komen met verschillende resultaten, maar wanneer ze samen worden genomen en gemiddeld 15 jaar klinken als een verstandige benchmark.

Het goede nieuws is dat het erop lijkt dat huiskatten langer leven. Een studie die is gepubliceerd in het Journal of Feline Medicine and Surgery wees uit dat de gemiddelde levensduur van een kat nu ongeveer 15 jaar is. Slechts een paar decennia geleden was de gemiddelde levensduur van een kat eencijferig. Uit de studie bleek dat naar schatting 20% van de katten 11 jaar of ouder was.

eigenaar en kat met voorhoofden samen

De experts zijn van mening dat katten langer leven omdat medische vooruitgang helpt om ziekten bij katten te voorkomen. Deze studie werd uitgevoerd in 2016, dus het houdt natuurlijk geen rekening met medische vooruitgang voor katten in de afgelopen vijf jaar.

De studie erkende een gebrek aan onderzoek op dit gebied, wat betekent dat niemand echt weet hoe lang katten een gezond leven zouden kunnen leiden. Tegenwoordig worden katten beschouwd als geriatrisch op de leeftijd van 15 jaar, maar leven ze in hun late tienerjaren en vroege jaren 20.

Bij het bekijken van hoe lang katten leven, helpt het om rekening te houden met de klassieke levensfasen van katten.

Levensfasen van katten

 1. Kitten (0 tot 6 maanden) – het equivalent van een menselijke baby
 2. Junior Cat (6 maanden tot 2 jaar) – equivalent van de menselijke adolescentie
 3. Prime (3 tot 6 jaar) – het equivalent van een mens in hun 20s en 30s
 4. Volwassen kat (7 tot 10 jaar) – het equivalent van een mens van middelbare leeftijd, bijvoorbeeld in de 40 en 50
 5. Senior Cat (11 tot 14 jaar) – het equivalent van een mens in de 60 en 70
 6. Geriatrische Kat (15 jaar +)

Belangrijke factoren die de levensduur van een kat beïnvloeden

1. Binnen versus Buiten Kat

Volgens de ASPCA is de gemiddelde levensduur van een binnenkat 13 tot 17 jaar en katten die tot 20 jaar oud worden zijn niet ongewoon. Over het algemeen hebben buitenkatten die overdag mogen rondlopen een korter leven dan binnenkatten. Dit komt omdat ze openstaan voor verschillende gevaren die binnenkatten niet zijn. Deze omvatten verkeersongevallen, aanvallen van andere dieren en bepaalde ziekten. Geschat wordt dat de levensduur van een buitenkat 2 tot 3 jaar korter kan zijn dan die van binnenkatten.

vrouw met gember kat die neus aanraakt

2. Kattenras

Verschillende kattenrassen hebben verschillende gemiddelde levensverwachtingen. Katten van gemengde rassen zoals bijvoorbeeld American Domestics hebben de neiging om langer te leven dan raszuivere katten, omdat hun genetische diversiteit hen beschermt tegen sommige erfelijke ziekten. Pure rassen zoals de Manx en Siamese katten staan echter ook bekend om hun lange levensduur.

De oudste kat ooit geregistreerd is een Tabby-kat genaamd Lucy die 39 jaar oud werd. De op een na oudste kat ooit, Creme Puff, was een gemengd ras en leefde 38 jaar.

Hier zijn de huidige opvattingen over de gemiddelde levensduur van enkele van de meest voorkomende kattenrassen:

 • Siamees: 12 tot 20 jaar
 • Calico: 12 tot 15 jaar
 • Bengalen: 14 tot 16 jaar
 • Birmaans: 16 tot 18 jaar
 • Savannah: 12 tot 20 jaar
 • Lappenpop: 15 tot 18 jaar
 • Blauwe Rus: 15 tot 20 jaar
 • Amerikaanse korthaar: 15 tot 20 jaar
 • Sphynx: 10 tot 15 jaar
 • Manx: 8 tot 14 jaar
 • Perzisch: 10 tot 17 jaar
 • Maine Coon: 10 tot 13 jaar
 • Munchkin: 12 tot 15 jaar

3. Reguliere medische zorg

Katten kunnen je niet vertellen wanneer ze niet goed zijn. En katten hebben de neiging om hun zieke gevoelens voor zichzelf te houden. Vaak tegen de tijd dat een eigenaar heeft gemerkt dat er iets mis is, kan het te laat zijn om de kat te helpen. Daarom zijn regelmatige medische controles met een dierenarts vooral belangrijk voor katten. Dit is de beste kans om problemen vroeg genoeg te vinden om een effectieve behandeling mogelijk te maken.

dierenarts zet grijze kat op schubben

4. Dieet

Net als mensen is voeding een kritische factor in de levensduur van een kat. Een optimaal dieet is vochtrijk en rijk aan voedingsstoffen. Katten zijn ook gevoelig voor uitdroging, dus het hebben van verschillende drinkopties voor uw kat is een goed idee. En geef je kat geen menselijk voer. Hoewel sommige menselijke voedingsmiddelen niet giftig zijn, is het spijsverteringsstelsel van een kat gebouwd rond eiwitten en niet ontworpen voor wat we eten, wat problemen kan veroorzaken.

Wanneer uw kat gezondheidsproblemen ondervindt, zijn er veel verschillende soorten kattenvoer die speciaal zijn samengesteld om katten te helpen die moeten aankomen, verstopte katten en vele andere gezondheidsproblemen. Naarmate uw kat ouder wordt, zijn er ook formuleringen van kattenvoer die zijn ontworpen om oudere katten en hun veel voorkomende gezondheidsproblemen te ondersteunen.

Gewicht is ook een probleem als het gaat om de gezondheid van een kat. Gemiddeld wordt de levensduur van een kat met zes maanden verkort voor elke 1 kg toename van het lichaamsgewicht van volwassenen.

Siamese kat lopen

5. Oefening

Nogmaals, sommige van deze factoren klinken mensen bekend in de oren. Hoe meer je kat beweegt, hoe groter de kans dat hij in goede gezondheid blijft. Als je een kattenspeelgoed binnenshuis hebt, is interactief speelgoed ideaal om je kat in beweging te krijgen en op jacht te gaan. Kattentorens kunnen ook geweldig zijn voor binnenkatten, omdat ze hen in staat stellen om te springen en zich uit te strekken.

6. Geestelijke gezondheid / verveling

Katten kunnen ook naar beneden komen – vooral omdat ze zich vervelen. De meeste katten houden van een soort variëteit in hun leven en worden het meest vermaakt wanneer ze op “jacht” zijn. Nogmaals, speelgoed en klimuitrusting kunnen helpen om uw kat te vermaken. Maar de beste manier om je kat in de beste mentale geest te houden, is door er zelf behoorlijk wat tijd mee te spelen.

tabby kitten speelt met kleurrijk speelgoed

7. Gesteriliseerd of gecastreerd

Sterilisatie en castratie verwijderen het risico op het ontwikkelen van ziekten die het voortplantingssysteem van een kat op oudere leeftijd kunnen beïnvloeden. Ook hebben vrouwelijke katten de neiging om 1-2 jaar langer te leven dan mannelijke katten.

Wat is het verschil tussen een zieke kat en een oude kat?

Naarmate uw kat ouder wordt, zal hij veranderingen in gedrag, uiterlijk en in zijn fysieke gezondheid ervaren. Katten moeten hun vermogen behouden en springen wanneer ze ouder worden, zelfs als het iets is verminderd. Katten moeten ook in staat zijn om een gezond gewicht te behouden naarmate ze ouder worden. Er mogen geen significante veranderingen zijn in spiermassa of lichaamsvet.

kat spinnen tijdens het aaien

Vanuit gedragsoogpunt kan het slaappatroon van uw kat veranderen, kunnen zijn miauws en andere vocalisaties veranderen en kunnen ze minder tolerant worden. Qua uiterlijk kunnen hun nagels dikker worden, pupillen kunnen troebel worden en tanden kunnen licht geel of gebroken wit worden door de verdikking van tandwanden.

Er kunnen veranderingen zijn in de dagelijkse routines van uw kat, een afname van het gezichtsvermogen en de mobiliteit en een afname van hun reukvermogen en gehoor.

Een goede manier om de gezondheid van uw oudere kat in de gaten te houden, is door het acroniem DISHA te gebruiken om te letten op tekenen van cognitieve achteruitgang:

 • Desoriëntatie – verdwalen in vertrouwde gebieden of familieleden niet herkennen
 • Interactieveranderingen – ze kunnen meer aanhankelijk of prikkelbaar worden
 • Slaapstoornissen – veranderingen in hun slaappatroon
 • House Soiling – naar het toilet gaan op plaatsen waar ze dat niet zouden moeten doen
 • Veranderingen in activiteit – minder interesse in spelen of overmatig likken
Amerikaanse korthaar kittens
Amerikaanse korthaar kittens

Wat zijn de meest voorkomende doodsoorzaken bij katten?

De meest voorkomende doodsoorzaken bij katten in het algemeen zijn:

 • Trauma 12,2%
 • Nierziekte: 12,1%
 • Kanker: 10,8%
 • Knobbels/Gezwellen: 10,2%
 • Hersenziekte: 7%
 • Longziekte: 5,5%
 • Hartziekte: 4,2%

Meest voorkomende doodsoorzaken bij katten jonger dan 5 jaar:

 • Trauma: 47,3%
 • Virale infectie: 6,6%

Meest voorkomende doodsoorzaken bij katten ouder dan 5 jaar:

 • Nierziekte: 13,6%
 • Kanker: 12,3%

Hoe de levensverwachting bij uw kat te verhogen

Er zijn manieren waarop u kunt helpen om een langer leven voor uw favoriete katachtige te ondersteunen. De eerste stap is om je kat goed in de gaten te houden en uit te kijken voor veranderingen. Je kent je kat beter dan wie dan ook en zult potentieel lastige veranderingen als eerste opmerken.

siamese kat met eigenaar in bed hoe lang leven katten

Hier is een lijst met de belangrijkste dingen die kunnen helpen om het leven van een kat te verlengen:

 • Voedzaam uitgebalanceerd dieet
 • Gezondheidsgewicht
 • Gesteriliseerd of gecastreerd en gevaccineerd
 • Regelmatige dierenartscontroles
 • Regelmatige lichaamsbeweging
 • Microchip als uw kat tijd buiten doorbrengt
 • Houd je kat mentaal gestimuleerd en gelukkig met quality time samen, interactief speelgoed etc

Cat levensduur in conclusie

Het is niet leuk om na te denken over de dood van onze favoriete katachtige, maar er zijn dingen die we kunnen leren om onze katten het langste, gelukkigste en gezondste leven mogelijk te maken. Als je je kat hebt verloren en het moeilijk hebt, spijt het me zo en weet dan dat er een Blue Cross Pet Bereavement Support-centrum is.

Er is veel minder onderzoek gedaan dan ik had verwacht op het gebied van hoe lang katten leven. Het werk dat is gedaan, laat echter zien dat de gemiddelde levensduur van katten toeneemt dankzij medische vooruitgang. Elke dag leren we meer over hoe we onze katten gezond kunnen houden en onthouden dat niets de plaats kan innemen van een attente en liefhebbende eigenaar.

gemberkat slaapt op de borst van de vrouw