Khao Manee () | 13 dingen om te weten over deze koninklijke katten

Laten we het hebben over een serieus zeldzame en gekoesterde kat – de Khao Manee. De Khao Manee is een zeer gewaardeerd en gekoesterd kattenras uit Thailand, het voormalige koninkrijk Siam. Deze katten zijn legendarisch, niet alleen vanwege hun uiterlijk en hun gerespecteerde afkomst, maar ook vanwege het feit dat ze misschien wel de duurste kat ter wereld zijn.

Je kunt ze tegenkomen met een andere naam: de Khao Plort, of een Engelse variant – The White Gem of Diamond Eye cat. Dit klinkt behoorlijk exotisch, maar het maakt deel uit van de mystiek, echt waar.  Laten we eens kijken naar wat deze kat zo speciaal maakt; hier zijn 13 dingen die je moet weten over de Khao Manee.

Khao Manee opkijken

13 dingen om te weten over het Khao Manee Kattenras

1. Khao Manee is een koninklijke kat uit Thailand

Zoals de meeste dieren met een exotische achtergrond, wordt van Khao Manee gezegd dat het koninklijke katten zijn. Vaak leidt deze beschrijving af dat ze echt werden aanbeden door royalty’s – zoals Corgi’s door koningin Elizabeth.

In Thailand wordt de Khao Manee gerespecteerd als een oud kattenras. Ze brengen ook geluk voor degenen die van hen houden en hen vereren (doen niet alle katten dat?)

2. Khao Manees zijn sneeuwwitje

Ze zijn niet alleen wit: ze zijn sneeuwwit en hebben kort haar dat soepel over hun lichaam loopt. Khao Manees bezitten een unieke kattentrek waarbij ze soms worden geboren met zwarte vlekken of markeringen. Na verloop van tijd vervagen deze vlekken. Tegen de tijd dat een Khao Manee twee jaar oud wordt, moeten ze helemaal wit zijn.

In termen van de rest van hun fysieke kenmerken heeft de Khao Manee ook grote oren. Bijna komisch wijzen ze naar buiten en van elkaar af. Ze zijn slank, atletisch en hebben lange benen. Ze wegen hooguit 8-10 lbs volgroeid.

witte khao manee aan de zijkant

3. Khao Manee Kenmerken

Een van de meest opvallende kenmerken van de Khao Manee zijn hun ogen. Echte liefhebbers zoeken naar de meest opwindende van alle oogkleuren – de odd-eyed! Ook bekend als heterochromie, betekent dit dat de twee ogen van de kat verschillende kleuren hebben.

Over het algemeen kunnen Khao Manees ovaalvormige groene, gouden of blauwe ogen hebben. Maar de meest waardevolle katten (in termen van kosten) hebben een combinatie – soms blauw en groen, soms blauw en goud. Het zien van een kat met twee verschillend gekleurde ogen is altijd fascinerend.

Voor zover studies kunnen nagaan, heeft de aandoening op geen enkele manier invloed op de kwaliteit van het gezichtsvermogen. Technisch gezien hebben alle katten het genetische potentieel om de aandoening te ontwikkelen, maar het komt vaker voor in gunstige genetische contexten zoals selectief fokken.

Iets om op te merken:
De meeste katten zullen de aandoening na een paar weken vertonen. Als het oog van een kat plotseling van kleur verandert wanneer ze ouder zijn dan drie maanden, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met een dierenarts.

4. Het ras is officieel erkend

Soms worstelen exotische en ontworpen rassen zoals de Minskin om erkenning te krijgen van de fokverenigingen. De Khao Manee heeft niet zulke problemen, omdat het niet per se een designerkat is. Het ras is een natuurlijke, waarbij fokken alleen bestaat om bepaalde reeds bestaande eigenschappen te isoleren. De CFS (Cat Fanciers Association) en TICA (The International Cat Association) accepteren beide het ras.

khao manee met verschillende kleuren ogen

5. Khao Manees zijn leuk en sociaal

Khao Manees zijn over het algemeen vrij speels en zijn niet verlegen. Ze houden ervan om hun omgeving te verkennen en zijn actief tijdens hun speelsessies. Ze zijn ook sociaal en spelen graag met eigenaren, of het nu gaat om een fijne set kattenspeeltjes of een stuk touw.

Ze zijn behoorlijk gehecht aan hun eigenaren en zullen comfortabel naast of bovenop je slapen. En wie weet, als ze inderdaad geluk brengen, is het geweldig om zo’n positieve talisman in de buurt te hebben.

Zorg voor voldoende hoge ruimtes. Omdat deze katten zo nieuwsgierig zijn, zullen ze kansen grijpen om te klimmen en te verkennen. Waarom investeert u niet in een mooie krabpaal die uw kat zijn eigen kan noemen?

De Khao Manee heeft ook nog een andere eigenzinnige eigenschap: het is behoorlijk spraakzaam. Het zal je graag vertellen over zijn gevoelens wanneer de stakingen nodig hebben. Sommige eigenaren staan erop dat ze vaak volledig interactieve gesprekken voeren. Hoe dan ook, een goed gesprek tijdens een speelsessie met een kattenspeeltje zal waarschijnlijk goed zijn voor jullie beiden.

6. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren

Huisdieren en kinderen zijn altijd tweerichtingsverkeer. Hoezeer een kat ook kan worden getraind of geconditioneerd om vriendelijk te zijn, kinderen moeten ook worden begeleid bij de behandeling van huisdieren. Dit zorgt voor een harmonieuze relatie tussen alle leden van het huishouden.

Als je de tijd neemt om je Khao Manee al vroeg met de kinderen te socialiseren, zul je met volle teugen genieten van de van nature speelse en extraverte kat. Het wordt nog steeds geadviseerd om toezicht te houden op de interacties tussen kinderen en huisdieren.

Hetzelfde kan gezegd worden bij het introduceren van de kat aan andere huisdieren. Over het algemeen kunnen Khao Manees goed overweg met anderen, waaronder honden.

khao manee met meerdere kragen

7. Ze houden van thuisblijvers

Dit zijn een van die huisdieren die het niet zo goed doen als ze lange tijd alleen worden gelaten. Verlatingsangst komt voort uit alleen zijn, je verwaarloosd voelen en je uiteindelijk vervelen. Dit kan zich uiten in ongewenst gedrag of zelfs fysieke tekenen van stress.

Aan de andere kant lijkt een druk huis met veel mensen om zich heen, die er wat aandacht aan kunnen besteden, heel geschikt voor de Khao. Dit is een sociale kat, dus als iedereen in huis om de beurt het met genegenheid bederft, zal het helemaal niet erg zijn.

8. Khao Manee Fokken is een serieuze zaak

De Khao Manee zou gekoesterd worden door de royalty’s in Siam. Het is een ras dat deels gehuld is in mystiek en positieve culturele mythologie. Pas aan het einde van de 20e eeuw werd de kat in het westen geïntroduceerd. De eerste katten werden in 1999 naar de VS gebracht om te fokken, terwijl een tweede groep in 2004 in Frankrijk werd geïntroduceerd.

Omdat de kat zo’n legendarische en gerespecteerde geschiedenis heeft, zou het waarschijnlijk altijd als een duur ras worden beschouwd om te verwerven. De eerste fokkers hebben daarom speciale inspanningen geleverd om het ras erkend te krijgen, om het ras en de waarde ervan in het westen te legitimeren.

Een raszuivere Khao Manee met de belangrijkste combinatie van eigenschappen kan gemiddeld tussen de $ 7000 en $ 11 000 worden verkocht. Zelfs degenen zonder de iconische markeringen kunnen voor USD $ 2000 worden verkocht. Er is een onbevestigd verhaal dat beweert dat een kat ooit in Thailand is gekocht voor USD $ 4 miljoen. Het geld werd blijkbaar gebruikt om een klooster te bouwen.

Een ander verhaal in de New Indian Express vertelt over een man die in de jungle een verdwaalde Khao Manee vond. De man beweert dat hij Rs 3-4 Lakh voor de kat heeft gekregen. Dat vertaalt zich ruwweg naar meer dan USD $ 5 000.

khao manee draagt kraag

9. Sommige Khao Manee kittens zijn niet wit

Hoewel Khao Manees wit zijn, worden kittens soms geboren met een andere kleur. Dit is een product van genetica. Wit is technisch gezien geen kleur, maar het gen dat Khaos wit maakt, is dominant en maskeert de werkelijke kleur van de kat.

Van tijd tot tijd trekt het gen zich echter terug en wordt het kitten met ware kleur geboren. Zo spot je misschien een zwart kitten in een nestje van een Khao Manee kat! Deze kittens met een kleurcoating zijn niet geclassificeerd als Khao Manees.

Ze kunnen echter worden gebruikt in de fokkerij, in welk geval veel van hun kittens wit kunnen worden geboren. Het genetische principe is als volgt: een kat die voortkomt uit twee katten waarmee beide het juiste recessieve gen dragen, wordt mogelijk niet geboren met het maskerende gen.

Aan de bovenkant van de schaal is een kat met vreemd gekleurde ogen, een zuiver witte vacht en een officiële fok stamboom prijzig. Aan de andere kant kunnen verschillende “defecten” zoals leeftijd, gezondheidsproblemen of doofheid (veel witte katten zijn doof), een kat devalueren.

10. Het kan het zeldzaamste ras ter wereld zijn

Als het gaat om Khao Manees, heb je het over wat misschien wel de zeldzaamste gefokte kat ter wereld is – en zeker zeldzaam in de VS.

11. Khao Manee Gezondheidsoverwegingen

Khao’s hebben een behoorlijke gemiddelde levensduur van 10-12 jaar. Zoals bij de meeste raskatten, zijn er vaak vragen over of ze vatbaar zijn voor specifieke defecten en ziekten. Hier zijn enkele mogelijke waarnemingen die zijn opgemerkt in het ras.

Ziekten

Hoewel ze niet meer vatbaar zijn voor gingivitis en tandvleesdiseases dan andere exotische rassen, willen eigenaren misschien de tandheelkundige gezondheid van de Khao Manee in de gaten houden. Tandvlees kan gezwollen raken en kan zelfs bloeden wanneer tandvleesaandoeningen onbehandeld blijven. Het kan leiden tot ernstiger gezondheidsproblemen. Een dierenartscontrole eenmaal per jaar wordt aanbevolen om problemen te identificeren.

khao manee wandelen langs strand

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

Kinky Staart

Om redenen die niet helemaal duidelijk zijn, hebben sommige stammen van het Amerikaanse fokprogramma katten geproduceerd met een knik in de staart. Het is echter normaal gesproken niet gezondheidsbeïnvloedend of levensbedreigend. Een geknikte staart wordt vaak doorgegeven van een ouderkat.

Doofheid

Zoals vermeld, hebben volledig witte rassen een statistische vatbaarheid voor doofheid. De Khao Manee is niet anders, en de aandoening kan vaker voorkomen in Khaos met blauwe ogen. Dat gezegd hebbende, tonen studies aan dat goed gefokte, blauwogige Khaos nog steeds minder kans hebben om doof te zijn dan andere blauwogige witte rassen.

12. Khao Manee Verzorging

Over het algemeen is een uitgebalanceerd kattendieet voldoende voor een Khao Manee. Een hoogwaardig merk kattenvoer in combinatie met regelmatige bezoeken aan uw diergezondheidsspecialist kan helpen om uw kat in topvorm te houden. De kans is groot dat deze kat zal genieten van een bezoek aan de dierenarts, omdat ze extravert en vriendelijk zijn.

De vacht van een Khao Manee-kat is vrij kort en glad. Dit maakt ze gemakkelijk te verzorgen en te verzorgen. Net als de aristocraten die ze zijn, doen ze goed werk om zichzelf te verzorgen, hoewel af en toe een borstel zal helpen om eventuele extra losse haren kwijt te raken.

khao manee snuiven

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

13. Ze worden genoemd in de kattenboekgedichten

Volgens de legende vermeldde een oud boek uit het oude Siam, de Tamra Maeo, verschillende rassen die als speciaal werden beschouwd. De leeftijd van dit boek is onduidelijk, maar het is zeker oud genoeg om de Khao zijn beschrijving van ‘oud ras’ te verdienen. Geluk, levensduur en rijkdom worden geassocieerd met deze prachtige kat – en als een oude tekst ze noemt, moet er een waarheid in de legende zitten!

De Tamra Maeo (Treatise on Cats or Cat-Book Poems) is een verzameling teksten met betrekking tot katten en kattenrassen, oorspronkelijk geschreven in seculier Thais schrift. Het had een zeer exclusieve lijst met katten op zijn pagina’s. Slechts 17 katten werden vermeld als “gunstig” of speciaal en de Khao Manee was een van hen.

Zou je een Khao Manee krijgen?

Als je toevallig een paar duizend dollar te besteden hebt aan een kat, zou je dan een Khao Manee overwegen? Als je dat zou doen, zou je tot een eliteclub behoren met Siamese royalty’s. Je zou ook een prachtige witte kat bezitten en benoemen, mogelijk met vreemd gekleurde ogen, en een verlangen bezitten om iedereen te ontmoeten en te begroeten die de deur binnenkomt.

khao manee duur kattenras
Khao Manee

Deze Khao Manee kat post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.