Kunnen katten cashewnoten eten? Wat kattenliefhebbers moeten weten

Cashewnoten zorgen voor de perfecte kleine snacks; ze zijn klein en heerlijk. Wij mensen houden ervan om op elk moment op hen te kauwen. En onze kitties lijken er ook van te genieten. Dus rijst de vraag: ‘kunnen katten cashewnoten eten?

Als je merkt dat je harige kattenvriend een noot of twee naar beneden gooit, is er niet veel om je zorgen over te maken, omdat het geen bedreiging zal vormen op een eenmalige basis. En als je van plan bent om je katten wat cashew traktaties te geven, dan moet dit met mate worden gedaan.

Het opvoeden van een gelukkige, gezonde kat begint met voeding. Het is goed om te weten welk menselijk voedsel goed is om je kat te geven. Het is vrij standaard voor eigenaren van gezelschapsdieren om hun voedsel te delen met hun harige vrienden. Het algemene idee is: ‘als het goed is voor mij, dan is het goed voor hen.’ Dat is echter niet altijd het geval.

Laten we eens kijken naar het beantwoorden van enkele brandende vragen met betrekking tot de vraag of onze katten al dan niet cashewnoten kunnen eten. En hoe cashewnoten een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid van je kat.

grijs katje spelen met noten

Kunnen katten cashewnoten eten – 5 dingen om te overwegen

1. Cashewnoten zijn vetrijk

Hoewel cashewnoten niet giftig zijn voor je kat, zijn ze niet gezond om ze regelmatig te voeren. Volgens onderzoek bevatten deze noten ongeveer 4% vet, 30% koolhydraten en 18% eiwitten en worden ze als ongezond beschouwd voor katachtigen.

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze een goed eiwitdieet nodig hebben om gezond te blijven. Het primaire dieet van een kat bestaat uit mager vlees in het wild, en ze consumeren niet vaak vetten – en zeker niet de hoge hoeveelheden die je in deze noten zou vinden.

In feite zijn katten niet eens bedoeld om planten te eten; ze doen dit slechts zelden om te helpen bij spijsverteringsproblemen. Anders dan dat, is hun dieet bijna volledig op vlees gebaseerd.

Dus onze kittens spijsverteringssystemen zijn ook niet goed in het verwerken van plantaardig voedsel – zoals noten. Het kan leiden tot maagklachten of braken.

Omdat hun lichaam niet noodzakelijkerwijs efficiënt is in het verteren van grote hoeveelheden vetten, zullen ze er meer van opslaan, wat na verloop van tijd leidt tot een nogal ronde, te dikke kat. En net als wij is obesitas een ernstig probleem waarmee veel van onze huisdieren worden geconfronteerd.

Om ertegen te vechten, moeten we ervoor zorgen dat onze huisdieren zich aan een mager dieet houden.

Luie kat die grote kom voedsel eet

2. Cashewnoten kunnen pancreatitis veroorzaken

Als u uw kat regelmatig cashewnoten voert, kan dit leiden tot nadelige effecten op de alvleesklier op de lange termijn. Pancreatitis bij katten wordt veroorzaakt door het vergroten van uw kit2. ty’s alvleesklier, die geavanceerde medische behandeling vereist.

De meest voorkomende symptomen van pancreatitis zijn:

  • Koorts
  • Lethargie
  • Braken
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Verlies van eetlust

3. Cashewnoten zijn rijk aan natrium

Katten eten van nature heel weinig producten op basis van natrium.  En om deze reden zijn hun kleine lichamen niet goed in het verwerken van grote hoeveelheden. Noten, zelfs zonder toegevoegd zout, bevatten veel natrium.

verschillende lepels met verschillende noten kunnen katten elke cashewnoten

Wanneer je kat een voedsel eet, met een hoge natriumconcentratie – zoals gekruide cashewnoten – kan dit ervoor zorgen dat ze uitgedroogd raken. Zelfs als u uw kat met een noot of twee behandelt, moet u ervoor zorgen dat er voldoende water in de buurt is om te voorkomen dat uw kat uitgedroogd raakt.

In het ergste geval kan een overmatige opeenhoping van te veel natrium of zout leiden tot botproblemen en hartfalen in het lichaam van uw kat.

4. Cashewnoten kunnen allergische reacties veroorzaken

Hoewel vrij zeldzaam, kunnen cashewnoten een allergische reactie veroorzaken als onze katten er regelmatig te veel van binnenkrijgen. Kruiden hebben de neiging om allergieën te veroorzaken en kunnen maagklachten veroorzaken bij katachtigen.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

Een allergische reactie op cashewnoten kan ook ademhalingsmoeilijkheden, huiduitslag, zwelling of verlies van eetlust omvatten.

Er zijn tal van other alternatieve snacks om uw kat in plaats daarvan een grote voedingswaarde te geven, zoals de populaire Greenies Treats.

5. Cashewnoten kunnen een verstikkingsgevaar zijn

Het klinkt misschien dramatisch, maar het is een van de meest potentieel levensbedreigende risico’s die deze noten vormen voor je lieve kat. Hoewel cashewnoten misschien gemakkelijk voor ons zijn om op te kauwen, moeten we in gedachten houden dat onze katachtigen heel verschillende tanden hebben.

tabby kat gromt waarom grommen katten

In het wild eten katten geen granen, zetmeel, noten, enz. In plaats daarvan voeden ze zich met vleesbronnen van andere dieren. Dit betekent dat hun tanden zijn gebouwd om vlees te scheuren, te scheuren en te eten, niet noten.

Hoewel cashewnoten voor ons erg klein lijken, zijn ze niet zo klein voor onze katten.  Een cashewnoten kunnen gemakkelijk in de luchtweg van uw kat terechtkomen en ze kunnen erin stikken. In het ergste geval kan het fataal zijn als u niet onmiddellijk actie onderneemt.

Hoewel velen beweren dat harde kattenbrokken ook een verstikkingsrisico kunnen vormen. Dit is ook waar, dus het hangt allemaal af van hoe groot de moer is.

Notitie: Als je je kat hoe dan ook cashewnoten gaat voeren, zorg er dan voor dat je de noot in kleinere stukjes breekt.

cashewnoten kunnen katten elke cashewnoten

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Waar komen cashewnoten vandaan?

De cashewboom is inheems in Brazilië en er wordt aangenomen dat de Portugezen in de 16e eeuw begonnen met het exporteren van cashewnoten uit Brazilië. Tegenwoordig worden de meeste cashewnoten geteeld in Nigeria, Vietnam, India en Ivoorkust. Het kost meer arbeid om een cashewnoten te produceren dan andere soorten noten en dit resulteert in een hogere prijs.

Ongeveer 2/3 van de geproduceerde cashewnoten wordt in hun natuurlijke vorm geconsumeerd. De balans wordt omgezet in producten zoals boter, chocolade, taarten etc.

Kunnen katten cashewmelk drinken?

Soja,amandel-, rijst- en cashewmelk zijn om vele gezondheidsredenen populaire melkalternatieven. Deze alternatieven zijn goede keuzes voor mensen die lactose-intolerant zijn en niet in staat zijn om koemelk te drinken.

Deze alternatieve producten worden meestal gemaakt door ze in water te weken en vervolgens tot een pasta te malen. Daarna combineer je het opnieuw met water voordat je het in zijn vloeibare vorm perst.

De ingrediënten in cashewmelk maken ze ongeschikt voor onze katachtigen. Te veel vet kan obesitas en hartproblemen veroorzaken.

twee Schotse kittens schuiven melk uit kom

Het is lief om te denken aan je schattige kat die een smakelijke kom met onze altijd zo populaire notenmelk opslurpt, maar elke variëteit aan melk is gewoon niet nodig voor de gezondheid van je kat.

Net als noten kan cashewmelk een allergische reactie veroorzaken en grote hoeveelheden ervan kunnen te veel zijn voor het spijsverteringsstelsel van uw kat. Dus als je je kat cashewmelk gaat geven, moet deze geleidelijk en in kleine hoeveelheden worden gegeven.

Vergeet niet dat onze katachtigen gevoelige magen hebben als het gaat om het afbreken van eiwitten en voedingsmiddelen. Als u op zoek bent naar alternatieve kattenmelk, probeer dan Cat Sip Real Milk Treat voor uw kat.

lichtgekleurde kat die voedsel uit zijn kom eet

Zijn cashewnoten giftig voor katten?

Cashewnoten en melk bevatten geen ingrediënten die giftig zijn voor katten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je lieve kat wat lekkere noten op de eettafel uitprobeert.

Cashewnoten zijn echter vaak gekruid en te veel zout in het dieet van uw kat is niet goed als het gaat om botontwikkeling en hartfunctie. Zorg er dus voor dat ze niet wild worden op de noten wanneer ze de kans krijgen.

Hoe zit het met kittens?

Katten en kittens zijn niet hetzelfde. In tegenstelling tot volwassen katten hebben kittens geen ontwikkelde tanden, dus ze kunnen geen cashewnoten kauwen. Ook zijn hun spijsverteringsstelsels niet genoeg ontwikkeld om een vast voedingsmiddel zoals een cashewnoten te kunnen verwerken. En de kleine omvang van hun keel maakt verstikking nog meer een gevaar. Zelfs cashewmelk kan slecht zijn voor kittens vanwege het hoge vetgehalte. Het is dus het beste om eten of drinken met betrekking tot cashewnoten volledig te vermijden als het gaat om kittens.

zwarte kat die naar tijdschrift kijkt met noten opzij

Cashewnoten zijn vrij lekkere en gezonde snacks voor mensen, maar zijn niet ideaal voor katachtigen. Ze bevatten te veel vetgehalte, waardoor ze ongezond zijn voor onze katten.

In een notendop, katten moeten zich aan hun wortels houden en een eiwitrijk, dierlijk dieet eten. Hoewel een casual noot of twee je kat waarschijnlijk perfect gelukkig zal maken, is het het beste om er liever geen gewoonte van te maken om ze te behandelen met menselijke snacks.

Dus, in plaats van je knuffelige kat een cashew te gooien, waarom zou je ze dan geen kattentraktatie geven om op te kauwen en ze in plaats daarvan een huisdier geven?

persoon aait zwarte en witte kat die op schoot zit

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Deze kan katten eten cashewnoten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.