Kunnen katten frambozen eten? Alle fruitige feiten die kattenliefhebbers moeten weten

Wie houdt er niet van om een nieuwsgierige kat te belonen met een traktatie? Daar geniet je van je favoriete snack of fruit. Plotseling dobbert er een harig gezicht op, duidelijk verlangend naar dat spannende weetje in je kom.

De trillende neus en de strekkende nek zijn zo schattig. Katten hebben een scherp reukvermogen en houden ervan om verleidelijke aroma’s te onderzoeken.

Maar kun je hem een monster geven? Het hangt ervan af wat het is. Sommige voedingsmiddelen zijn giftig voor katten. Anderen zijn misschien niet giftig, maar zijn nog steeds niet geschikt voor hen. Terwijl anderen nog steeds geweldig en volkomen veilig voor hen zijn.

Frambozen vallen ergens samen met het middenpunt van die schaal. Kunnen katten frambozen eten? Laten we deze smakelijke vrucht eens nader bekijken en of de kat kan genieten van zijn zoete, aromatische goedheid.

tabby kat met kom frambozen kunnen katten frambozen eten

Kunnen katten frambozen eten?

Voordelen van frambozen (voor mensen)

Frambozen zijn echt voedzaam. Ze bevatten veel vezels en vitamines en zijn relatief laag in schadelijke suikers. Het wordt vaak aanbevolen voor mensen die leven met diabetes of insulineresistentie, en er wordt gezegd dat het zelfs kanker bestrijdt vanwege de hoge concentratie antioxidanten.

kattenklauw met framboos

Mensen met een hoge bloeddruk kunnen baat hebben bij een regelmatige portie frambozen. En natuurlijk zijn frambozen lekker! Hier is een korte lijst van enkele van de fantastische voedingscomponenten van frambozen:

  • Calcium
  • Voedingsvezels
  • Magnesium
  • Mangaan
  • Kalium
  • Vitamine A, C en K

Frambozen bevatten ook hoge niveaus van vezels – een kopje kan tot 8 gram voedingsvezels bevatten. Ze bevatten de twee soorten vezels: onoplosbaar en oplosbaar. Onoplosbare vezels zorgen voor een gevoel van volheid van voedsel. Het is ook zeer nuttig voor ons spijsverteringsstelsel. Omdat vezels niet verteerbaar zijn, helpt het om elke bulk in je ontlasting te breken, waardoor voedsel gemakkelijker je systeem kan passeren.

De oplosbare vezel trekt water aan tijdens de spijsvertering en verandert in een soort gel. Dit heeft de neiging om het spijsverteringsproces te vertragen en voorkomt dat suikerhoudend en vet voedsel net zo snel in de bloedbaan wordt opgenomen. Samen is de combinatie van deze twee soorten vezels goed voor de gezondheid van je darmen.

Dus, kan mijn kat frambozen eten

Het korte antwoord op deze vraag is dus ja. Ze hoeven niet meteen met spoed naar de dierenarts te worden gebracht als ze een enkele bes van je bord sluipen. Maar dit betekent niet dat je je kat frambozen moet voeren. Daarom hebben we een langer antwoord.

Frambozen zijn geen ideaal voedsel voor katten

Katten zijn voornamelijk carnivoor. Ze verkrijgen het grootste deel van hun noodzakelijke voeding via vlees of eiwitrijk kattenvoer. Ze zijn ontworpen om te jagen – en dit instinct is waarschijnlijk de reden waarom je van tijd tot tijd een levenloos knaagdier of hagediskarkas of twee rond je huis hebt gevonden. Alles in het metabolisme, de anatomie en de fysiologie van een kat wijst op een strikt carnivoor dieet voor katten.

Inderdaad, katten hebben een hogere eiwitbehoefte dan de meeste andere dieren en ze hebben niet de spijsverteringsenzymen die nodig zijn om de voordelen van plantaardige vitamine A te ontvangen.

vrouw met kom van cerear en fruit en gember kat

Groenten en fruit staan niet op het reguliere menu van een kat. Natuurlijk, soms lijken ze op zoek te zijn naar een pauze van hun traditionele droge voedsel. Maar je moet dit in de gaten houden, omdat sommige voedingsmiddelen en gewone kamerplanten ze zelfs kunnen vergiftigen.

Frambozen bevatten niets specifiek giftigs voor katten. Maar het heeft wel een kleine hoeveelheid Xylitol (zie hieronder voor meer informatie over Xylitol). Geconsumeerd in grote hoeveelheden, kan dit uw kat ziek maken. (Lees verder voor meer informatie.)

Een of twee frambozen moeten echter een kleine hoeveelheid zijn om van tijd tot tijd geen probleem te zijn. In feite kan de antioxidantcomponent van de framboos nuttig zijn voor oudere, reumatische of artritische katten. Maar bij twijfel, alsk uw dierenarts.

grijze kat die naar dessert met frambozen kijkt

Katten kunnen geen frambozen in bulk eten

Er is een gevaar als uw kat op een bepaald moment meer dan één of twee frambozen consumeert. Zoals ik hierboven al zei, zijn katten voornamelijk carnivoren. Ze hebben niet de vereiste voor de spijsvertering om fruit, groenten en planten goed te behandelen.

Als gevolg hiervan kan een groot aantal frambozen de buik van uw kat in allerlei soorten wanorde brengen. Het kan leiden tot diarree of braken. Dit alles zal zeer verontrustend zijn en kan leiden tot verdere complicaties met andere onderliggende aandoeningen.

Hoe serveer ik mijn kattenframbozen?

Als u in de verleiding komt om uw kat frambozen te serveren, zorg er dan voor dat het een zeer kleine hoeveelheid is, zoals twee frambozen. Laat de frambozen nergens binnen het bereik van je kat rondslingeren. Frambozen hebben een vorm en grootte die aantrekkelijk is voor katten en de geur kan ook erg aantrekkelijk zijn.

Of je kunt je kat een klein bolletje frambozenyoghurt serveren. Katten houden over het algemeen niet van zoet voedsel, dus zullen normaal gesproken de voorkeur geven aan natuurlijke of gewone yoghurt boven een yoghurt met een smaak. Als je kat echter dol is op frambozenyoghurt, kun je hem er veilig een klein bolletje van geven.

Voer uw kat geen frambozenjam – de hoge suikerspiegels kunnen de bloedsuikerspiegel van uw kat destabiliseren. En geef je kat geen frambozenijs. IJs bevat suikers en kunstmatige smaakstoffen die niet goed zijn voor je kattensysteem plus natuurlijk lactose uit de melk in het product. Katten zijn zeer intolerant voor lactose en het kan hen tal van gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder pijn, braken, diarree en meer.

grijze en gember maine coon kittens met wat fruit

Hoe zit het met bevroren frambozen?

Dezelfde regels zijn van toepassing, of het nu gaat om verse of bevroren frambozen. Een woord van waarschuwing, dat wel:

Sommige mensen genieten van een besprenkeling van suiker over bevroren bessen. Geef je kat niets met toegevoegde suiker. In het beste geval kan je kat mollig worden. In het slechtste geval kan het in de loop van de tijd diabetes ontwikkelen.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Een woord over Xylitol

Xylitol is een natuurlijke alcoholische stof die vaak wordt verkocht als vervanging voor suiker. Het is gevaarlijk voor sommige huisdieren en het is direct giftig voor honden en katten in grote hoeveelheden. En nu we het toch over het onderwerp hebben, alle alcohol is gevaarlijk voor huisdieren.

kat met neus in stapel frambozen kunnen katten frambozen eten

Frambozen bevatten xylitol in kleine hoeveelheden. Daarom is het geen goed idee om je kat frambozen in grote hoeveelheden te laten eten. Experts zijn het erover eens dat een of twee frambozen per week een zeer veilige hoeveelheid is om uw kat aan te bieden.

Wat te doen als uw kat te veel frambozen eet

Als u vermoedt dat uw kat bij de frambozen was toen u de kamer uitstapte, moet u mogelijk snel actie ondernemen. Ten eerste, hier is waar u op moet letten en enkele van de bijwerkingen die u kunt waarnemen:

  • Dehydratie
  • Diarree
  • Vreemd ruikende, penetrante uitwerpselen
  • Braken

Als de symptomen matig ernstig lijken, wordt een bezoek aan de dierenarts aanbevolen. Het zou ook het beste zijn om te proberen vast te stellen hoeveel de kat mogelijk heeft gegeten. Een ernstig geval van slecht eten kan leiden tot nierschade.

ginger maine coon kat met fruit

Katten en ander fruit

Niet alle vruchten zijn gelijk als het gaat om het niveau van schade of geschiktheid voor huisdieren. Katten (snd honden) hebben de neiging om het beter te doen met sommige vruchten dan met andere.

Appels, bananen en watermeloen kunnen bijvoorbeeld op dezelfde manier worden behandeld als frambozen. Een klein stukje hier en daar shhet zou goed komen.

Maar in geen geval mag u druiven of rozijnen aan uw kat voeren.  Kersen bevatten cyanide, dat huisdieren kan doden. Citrusplanten en sommige vruchten bevatten citroenzuren, die niet overeenkomen met uw geliefde dieren. En vermijd omwille van de veiligheid groene tomaten.

kitten snuift appel op

De laatste tijd zijn er ook verschillende dierenvoedingen met elementen van fruitsmaken op de markt verschenen. Het gebruik hiervan is een kwestie van voorkeur. Maar nogmaals, als je het niet zeker weet, praat dan met je dierenarts of gedragstherapeut.

Laatste gedachten over katten en frambozen

Er is geen fundamentele reden waarom je niet van tijd tot tijd kunt genieten van een hechtingsmoment met je kat over een framboos of twee. Je kat kan dol zijn op de smaak en geur ervan. Sommige katten geven er natuurlijk helemaal niet om.

Maar het is ook een goed advies om geen frambozen te laten rondslingeren waar je kat vrij bij kan. De gevaren van te veel zijn bekend en vermijdbaar.

Luie kat die grote kom voedsel eet

En uw kat zal waarschijnlijk een feest met zeevruchtensmaak of een traditionele traktatie met vleessmaak sowieso meer waarderen.

Maar laat de kat er een proberen. Je hebt misschien een nieuwe, speciale traktatie ontdekt in de heldere, zoete vrucht.

Finicky Felines Facebook-pagina

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Let: Dit kunnen katten frambozen eten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.