Wat betekent het als een kat je likt? 9 redenen die u moet weten

We houden allemaal van onze schattige katachtigen – van hun purrfecte kleine blikken tot hun ruwe, borstelige tongen die ons likken alsof we een smakelijke snack zijn. Maar wat betekent het als een kat je likt? Het is een veel voorkomende vraag die veel kattenbezitters stellen.

Velen gaan ervan uit dat katten ze likken als een zeker teken van liefde – wat niet zo ver weg is. Hoewel het moeilijk is om te bepalen of katten complexe emoties zoals liefde voelen, is likken een teken van genegenheid.

Moederkatten likken hun kittens als onderdeel van het verzorgingsproces, dat doorgaat tot in de volwassenheid. Katten wijzen ook leden aan om allogrooming – om elkaar te likken.

Laten we hieronder verder kijken naar waarom katten ons likken.

gemberkat met groene ogen en tong van dichtbij

Wat betekent het als een kat je likt? 9 redenen waarom

Oh, de katachtige tong – het kan zo schattig zijn als wat, wanneer haar kleine roze tong een beetje uit haar mond gluurt terwijl ze zichzelf of jou voorzichtig verzorgt. Er zijn verschillende redenen en betekenissen waarom je kat je likt met zijn zandstraaltong.

Laten we eens kijken naar je kitties likgewoonten.

1. Ze toont genegenheid

Op dezelfde manier waarop je je kat aait om genegenheid te tonen; je kat kan de gunst teruggeven door je een lik te geven – of tien.

vrouw met bruin haar knuffelende tabby kat

Sociale verzorging door likken is een invloedrijk gedrag in onze katten en kan genegenheid betekenen. Je kat kan proberen een sociale band tussen jullie tweeën te creëren. Net zoals je lieve kat werd gelikt en verzorgd door haar liefhebbende moeder, kan je kat dit gedrag ook repliceren.

2. Katten likken om je te markeren als hun territorium

Katten gebruiken feromonen om hun territorium te markeren. Hoewel velen aannemen dat katten hun eigendom markeren door te urineren op wat ‘van hen’ is, kunnen ze je ook op andere manieren als van hen claimen.

Likken, kopstoten en kneden zijn enkele van de andere manieren waarop je kat je claimt als onderdeel van hun territorium – liefdevol.

tiener mooi meisje kus zwarte kat close-up portret

Wanneer je kat tegen je aan likt of kopstoot, bevestigt dit opnieuw dat je belangrijk voor hem bent. Ze laten hun geur ook achter voor andere katten om te weten dat er voor je wordt gesproken.

Dus, de volgende keer dat je kat je likt, denk er dan aan alsof je bent geaccepteerd in haar inner circle.

3. Ze verzorgt je

Katachtigen zijn notoire zwemmers. Ze houden ervan om de hele dag rond te loungen, te baden en te dutten. Katten zijn schone dieren, zoals je kunt zien aan hun goed onderhouden, nette uiterlijk.

grijze kat likt grijs kitten

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Hoewel je kat zich er misschien niet van bewust is dat verzorging je niet echt zal helpen ‘schoon te worden’, is dit gedrag natuurlijk voor hen. Zoals eerder vermeld, likken mama-katten hun kittens om hen te leren hoe ze moeten verzorgen, evenals genegenheid tonen en banden opbouwen.

Terwijl het idee dat we bedekt zijn met kattenspeeksel misschien niet overeenkomt met uw menselijke hygiënenormen.  Het is echter een belangrijk gedrag voor je kat dat de hechting bevordert.

grote grijze kat likt gember kitten

Een groep katten die samenleven, heeft bijvoorbeeld een aangewezen medekat voor allogrooming’ om het werk van het likken te doen. Allogrooming creëert banden tussen leden in een groep soorten – in dit geval wanneer een kat andere katten likt en verzorgt – of ons.

Evenzo, wanneer katten hun mensen likken, kan het zijn dat de kat probeert u op te nemen als lid van haar groep.

4. Ze proeft iets interessants

Iets lekkers op je arm morsen? Schrik niet als je harige vriend naast je glijdt om er een lik op te krijgen.

tabby kitten likt menselijke vinger wat betekent het als een kat je likt

Hoewel de tongen van katten zijn gemaakt om te verzorgen, hebben ze een veel meer gedempt smaakgevoel in correlatie met mensen. In feite zijn katachtigen een van de weinige zoogdieren die niet het vermogen hebben om snoep te proeven – oh my!

Je kat kan je likken omdat ze iets interessants op je huid proeven. Katten kunnen je ook likken, simpelweg omdat ze genieten van het zout dat zich op je huid opbouwt.

De zoute resten op je huid van de hitte van de dag of als je hebt gesport, kunnen aantrekkelijk smaken voor je kat.

5. Je kat voelt zich angstig

Het likken van mensen en andere katten kan een teken zijn dat je kat zich kalm voelt. In tegenstelling hiermee kan angst ook een oorzaak zijn voor likken. Misschien is een andere manier om het te zien hoe wij mensen knuffels nodig hebben als we angstig of gestrest zijn; onze katten vinden de behoefte om te likken.

grijs kitten likt menselijke vinger

Hoewel overmatig likken kan wijzen op een medisch probleem, is het meestal, wanneer je kat je likt, een copingmechanisme om met angst om te gaan.

U kunt merken of uw kat u verzorgt na het ervaren van een verandering in hun omgeving, zoals na het verhuizen naar een nieuw huis of als u een nieuw huisdier ontvangt. Meestal is dit soort likken niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken.

Je moet aandacht besteden aan de context rond je kattengedrag en andere opmerkelijke dingen in de omgeving van je kat.

grijze kat die vrouwenvingers eet

Als je speculeert dat je pelsbaby last heeft van stress of feline psychogene alopecia, moet je haar naar de dierenarts brengen.

6. Ze zoeken aandacht

Afhankelijk van uw kat kan het likken een verzoek zijn voor speeltijd of voor knuffels en huisdieren. Als uw kat meer voedselgericht is, vraagt hij misschien om voedsel of een smakelijke snack.

Verzorging (of allogrooming) is een veel voorkomende sociale activiteit bij katten. Het is hun manier om een band met elkaar op te bouwen – naast dat ze samen door het huis rennen terwijl je je breekbare spullen bedreigt.

Kitten likken vinger

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Als je kat je likt nadat je een tijdje weg bent geweest, is hij misschien op zoek naar je aandacht.

Likken kan hetzelfde zijn als elk ander aandachtzoekend gedrag van je kat, zoals poten, miauwen, kneden, kopstoten, op je zitten. Als dit het geval is, pak dan een kattenspeeltje of een verzorgingsborstel en geef je kat wat aandacht.

7. Het is een overlevingsstrategie

Katten zijn gewend om zichzelf en elkaar na het eten te wassen om voedselbewijs te elimineren. Dit is de overlevingsstrategie van een kat in de natuur om zichzelf te beschermen tegen roofdieren die ze kunnen vinden door een aanhoudende geur te volgen

kattentong van dichtbij likken

Je kattenvriendje kan je likken om je te ontfutselen van de snacks van je dag om jou (en haar) ‘veilig’ te houden.

8. Ze denken dat je gestrest bent

Een kat zal een andere kat likken als hij denkt dat hij moet kalmeren. Dit is natuurlijk wat moederkatten met hun kittens doen. Je kat is zich waarschijnlijk veel meer bewust van je stemmingen dan je je misschien realiseert. Als je kat denkt dat je gestrest of overstuur bent, kan het goed zijn dat hij je likt om je te helpen kalmeren en je daarom beter te voelen.

9. Om u het ultieme compliment te geven

Wanneer een kat je likt, vertelt hij je dat hij zich volkomen veilig voelt in jouw aanwezigheid. Je kat zegt dat je echt een lid van zijn familie bent, omdat hij je behandelt zoals zijn moeder hem behandelde.

Waarom doet het pijn als mijn kat me likt?

Zodra je katten je hebben weggelikt, is een andere vraag: ‘waarom doet het pijn als mijn kat me likt?’

De tong van een kat is bedekt met kleine stekels die papillen worden genoemd. Deze papilla is gemaakt van keratine, dezelfde materie waaruit onze vingernagels of de klauwen van uw kat bestaan.

grijze kat met gele ogen en tong omhoog

Deze naar achteren gerichte, weerhaakachtige smaakpapillen zijn essentieel om knopen en puin uit de vacht van uw kat te krijgen.

Naast verzorging dienen de tongen van katten veel praktische functies:

  • Ondersteunt de gezondheid van de vacht.
  • Het verwijdert het vlees van botten.
  • Likken kan de geur van een prooi verwijderen na een maaltijd.
  • Om voedsel en puin uit hun vacht te verwijderen.
  • Het bevordert de herverdeling van oliën.

Dus wanneer je lieve kat je likt – terwijl hij zijn met ruggengraat bedekte tongen op je huid wrijft – voelt het waarschijnlijk een beetje ongemakkelijk. Vooral als je kat dit overmatig op dezelfde plek doet, kan het voelen alsof schuurpapier tegen je aan schuurt; ze bedoelen het echter wel goed.

Scottish Fold Tabby Cat met tong uit
Schotse Vouwkat

Hoe ontmoedig ik mijn kat om mij te likken?

Hoewel af en toe een lik van je kat een aangename ervaring kan zijn, kan het een beetje meer worden dan je zou willen als je kat het echt leuk vindt om je vaak te likken. De meeste eigenaren willen hun katten echter niet wegduwen wanneer ze dit gedrag vertonen, omdat ze bang zijn dat hun kat zich afgewezen voelt.

De beste manier om de hoeveelheid die uw kat u likt te verminderen zonder hem te beledigen, is door hem af te leiden. Een geweldige manier om dit te doen is met kattenspeelgoed. Begin met je kat te spelen terwijl hij je likt en hij zal al snel meer gefocust zijn op zijn favoriete verenspeelgoed dan op jou.

Als spelen niet werkt, kun je eten proberen als afleiding – begin met traktaties. Wees echter voorzichtig met dit pad, want als uw kat overmatig likken begint te associëren met meer voedsel, kan uw probleem eerder erger dan beter worden.

Er zijn veel verschillende antwoorden op ‘waarom likt mijn kat me?’ Het is vooral een middel om sociale binding te krijgen en je een compliment te geven.

Het kan ook een manier zijn voor uw kat om te ontstressen wanneer hij zich angstig voelt en u als zijn territorium te markeren. Het is aan jou om te bepalen welke het beste past bij de persoonlijkheid van je kat.

Hoewel onze katten ons om verschillende redenen likken, is het meestal aanhankelijk. Dus, de volgende keer dat je kat je begint weg te likken, geef hem dan een zachtaardig huisdier en voel je vereerd om als een deel van zijn familie te worden beschouwd.

zwart-wit tabby kitten likt een ander

Let: Dit wat betekent het als een kat likt je post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.