Persoonlijkheidsprofiel van de Siberische kat () I 11 schattige eigenschappen

Als je jezelf altijd als een hondenmens hebt beschouwd, maar om welke reden dan ook worstelt met de tijd en moeite die gepaard gaat met het hebben van een hond, dan kan een Siberische kat het perfecte huisdier voor je zijn.

De persoonlijkheidskenmerken van Siberische katten staan bekend als de meest “hondachtige” van alle kattenrassen vanwege hun leuke en aanstekelijke persoonlijkheden.

Inderdaad, ik had mezelf altijd als een hondenmens beschouwd totdat ik de Siberiër van een vriend ontmoette en verliefd werd. Ik kreeg zelf een Siberiër – onze Chief Cat Officer Alexei – en het is een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. Ik had geen idee dat katten zo liefdevol, aanhankelijk en leuk konden zijn.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Siberische Neva maskerade kat
Siberische Neva maskerade kat

11 Persoonlijkheidskenmerken van de Siberische kat

1. Aanhankelijk

Siberische katten houden van hun families, inclusief andere huisdieren en kinderen en ze houden ervan om met hun gezin te knuffelen. Mijn Siberische kat brengt de helft van zijn leven op zijn rug door in afwachting van mij of iemand anders om over zijn buik te wrijven en met hem te knuffelen. Ze komen ook bij je knuffelen op de bank of op je bed als je ze toelaat.

Siberiërs zijn over het algemeen heel blij om opgehaald en geknuffeld te worden – zolang je er maar voor zorgt dat hun poten vrij zijn, zodat ze kunnen ontsnappen als ze dat willen. Mijn Siberiër houdt er niet van om zo vastgehouden te worden als ik zit, maar vindt het heerlijk als ik opsta. Ik denk dat dit komt omdat het hem in staat stelt om meer van de wereld te zien.

2. Onafhankelijk

Hoewel Siberische katten graag knuffelen en plezier hebben, zijn ze zeker niet behoeftig. Ze houden ook van hun eigen ruimte en hebben geen problemen om je te laten weten wanneer ze liever alleen zijn. Siberiërs willen gerespecteerd en met waardigheid behandeld worden.

tabby siberiër met open mond

3. Energiek

Hun hoge intelligentieniveau plus hun fysieke behendigheid betekent dat Siberische katten behoorlijk energiek kunnen zijn. Mijn Siberiër slaapt een stuk minder dan ik had verwacht voor een kat. Hij heeft de neiging om dag en nacht vrij actief te zijn en is zelden op één plek voor een zeer lange periode van tijd.

4. Ze hebben de neiging om minder te miauwen – en houden ervan om te spinnen.

Dit is een relatief rustig ras dat de neiging heeft om te communiceren door middel van schattige miauwen. Mijn Siberiër miauwt meestal als hij een knuffel of aandacht wil. Ze hebben ook een diepe bijna multi-level spin. Hoe meer inhoud je Siberiër, hoe dieper en gelaagder hun spinnen zal zijn.

5. Intelligent en intuïtief

Een Siberische kat komt vaak als hij wordt geroepen en kan vrij gemakkelijk worden getraind om te lopen met behulp van een harnas. Hun hoge intelligentie betekent dat ze van puzzelspeelgoed houden en ik gebruik ook een puzzelvoermat voor mijn Siberiër.

6. Van nature kalmte

Hoewel ze van plezier en hijinks houden, zijn Siberiërs in de kern bijna sereen in hun natuurlijke rust. Ze zijn vrij geduldig en vriendelijk, waardoor ze geweldig zijn met kinderen en andere dieren. Er wordt vaak gezegd dat het het beste is om twee Siberische katten te krijgen, omdat ze het meestal het beste doen met een kattenmaatje.

Siberische kat zwart-wit

7. Nieuwsgierig

Siberische katten houden ervan om te weten wat er aan de hand is en als ze geen toegang krijgen tot een gebied, zullen ze vastbesloten zijn om een oplossing voor het probleem te vinden. Mijn Siberiër volgt me graag door het huis, is gefascineerd door huishoudelijke schoonmaakactiviteiten, wil elke kast binnen en open deur en wil over het algemeen te allen tijde weten wat er aan de hand is.

Siberische katten houden er over het algemeen niet van om te lang alleen gelaten te worden. Ze zijn erg sociaal en zijn het gelukkigst als ze bij hun mensen zijn. Wanneer ik langer dan een paar uur van huis ben, zal mijn Siberiër weigeren naar me te kijken voorr over de eerste tien minuten dat ik thuis ben, alsof ik wil zeggen hoe durf je me te verlaten? Wel staat hij me toe om hem in deze tijd vast te houden en te knuffelen.

8. Avontuurlijk

Siberiërs zijn vrij onbevreesd en houden ervan om hun territorium te verkennen. Ze zijn bijzonder behendig voor katten, dus dit betekent dat ze geen probleem hebben om lastige gebieden te betreden. Ik heb een GPS-halsband voor Alexei omdat hij graag op naburige daken klimt en overal toegang toe wil hebben.

goudbruine Siberische kat in de sneeuw

9. Hou van spelen

Siberische katten houden van spelen – maar het is onwaarschijnlijk dat ze je laten winnen! Ze spelen graag met speelgoed en houden hun passie voor spelen lang na hun kittenjaren.

Veel Siberische katten spelen ook graag apporteren. Mijn Siberische Alexei brengt me graag een bal of een klein katten- of vogelspeeltje voor mij om te gooien en voor hem om terug te keren.

Mijn Siberiër houdt ervan om “jacht” -spellen te spelen. Hij houdt van verenspeelgoed en elke krabpaal waar een vogel- of muizenspeelgoed bungelt. Inderdaad, een speelgoedvogel die hij “doodde” door aan zijn touw te trekken, is een van alexei’s favoriete speelgoed.

Inderdaad, Siberiërs zullen van elk item een spel maken! Mijn Siberische kat vindt het heerlijk om de stropdas van mijn badjas te pakken, aan mijn paardenstaart te trekken en eventuele losse touwtjes of stropdassen te pakken.

zwarte kat close-up met organge kraag en groene achtergrond

Deze katten houden van een nieuwe truc en hebben de neiging om snel te leren. Puzzelspeelgoed is over het algemeen een grote hit bij Siberiërs, omdat ze graag proberen een probleem op te lossen – vooral als het hen in staat stelt om bij een traktatie of een muis te komen.

Spellen waarbij springen betrokken is, zullen door je Siberiër worden genoten. Hun achterpoten zijn erg sterk en iets langer dan hun voorpoten. Dit betekent dat het van nature fantastische springpaarden zijn.

Alexei houdt van zijn krabpaal omdat hij kan rennen en op en neer kan springen. Ik heb het ook in de buurt van de televisie geplaatst, zodat Alexei op de boom kan spelen en tegelijkertijd de kamer en zijn bewoners in de gaten kan houden.

Ze hebben ook de neiging om van boekenplanken, gordijnroeden en enkele van de hoogste punten van elke kamer waarin ze zich bevinden te houden, inclusief kroonluchters en verlichtingsarmaturen.

zwarte kat in kleurrijke boekenplank 2

Ik ben verbaasd dat Alexei niets in huis heeft gebroken. Hij springt en rent en verkent overal, maar slaagt erin om een groot gevoel van balans en zorg te hebben.

10. Deel van het huishouden

Siberische katten houden ervan om betrokken te zijn bij hun huishouden. De nieuwsgierige aard van de persoonlijkheid van de Siberische kat betekent dat ze graag willen weten wat er aan de hand is en idealiter ook betrokken zijn bij alle activiteiten.

Ze houden ervan om op laptoptoetsenborden te klimmen, op kranten of tijdschriften te zitten of een poot te richten op de telefoon die hun eigenaar blijft gebruiken.

Dit kattenras is erg loyaal en zal je komen ontmoeten als je thuiskomt en bij je zitten als je een slechte dag hebt of niet goed. Siberische katten zullen hun baasjes vaak van kamer naar kamer volgen – Alexei doet dit zeker bij mij.

Dit zachtaardige en liefdevolle ras zal er ook van genieten om bij u op de bank te liggen. Alexei is graag een beetje van me af, maar niet zo ver dat ik hem niet constant kan aaien.

neva maskerade Siberische kat met blauwe ogen

11. Ze zijn goed met nieuwe mensen.

Siberiërs hebben de neiging om alle gasten goed te behandelen en zijn van nature nieuwsgierig en kalm met nieuwe mensen. Zelfs als kitten was Alexei heel blij om door iedereen te worden vastgehouden en geknuffeld, inclusief kleine kinderen. Lawaai en activiteit hebben niet de neiging om deze boskatten te storen.

zwarte kat op terras met planten

Activiteiten met je Siberiër

Siberische katten zijn van nature avontuurlijk. Het is zeker een optie om je kat aan een harnas en riem te laten lopen. Ze eenre snelle leerlingen en zal ook uitzoeken hoe deuren te openen, laden uit te trekken etc.

Een Siberische eigenaardigheid

In tegenstelling tot de meeste andere katachtigen houden Siberische katten van water. Ze vinden het leuk om hun poten en onderbuik nat te maken – en ze kunnen zelfs met je mee onder de douche. Dit komt misschien door hun Siberische bosverleden.

Geschiedenis van Siberische katten

De oorsprong van het Siberische kattenras is doordrenkt van mysterie. Er wordt aangenomen dat de wilde boskatten van Siberië zich vermengden met katten die door Vologda-handelaren werden gebracht. De resulterende kat had drievoudige lagen vacht en oren met plukjes. Ze werden horlogekatten voor Russische kloosters en bekend om het achtervolgen van muizen op markten, met name in Sint-Petersburg.

Siberische katten worden ook wel Siberische boskatten of Moskouse langharen genoemd.

Het ras stierf bijna uit in de 2e Wereldoorlog, maar er wordt gedacht dat hun verbazingwekkende drievoudige vachten hen op de been hielden. Het ras werd geëxporteerd naar Europa en de VS in de jaren 1990 en arriveerde in het Verenigd Koninkrijk in 2002. Siberische katten zijn nog steeds relatief zeldzaam in de Verenigde Staten.

Tegenwoordig zijn Siberiërs de nationale kat van Rusland.

grijze Siberische kat in de tuin

Siberische kat uiterlijk

Siberische katten hebben de neiging om tussen de 12 en 15 pond te wegen en zijn er in een breed scala aan kleuren. Siberische mannetjes hebben de neiging om langzaam te rijpen en kunnen blijven groeien tot de leeftijd van 5 jaar en wegen tot 25 pond.

Hun drievoudige vachten en sterke lichamen kunnen worden toegeschreven aan hun Russische erfgoed. Hun vachten zijn waterbestendig en ze staan bekend als een van de meest hypoallergene kattenrassen. Dit komt door het feit dat hun jassen naar verluidt minder van het FelD1-allergeen bevatten dat kattenallergieën veroorzaakt. Houd er echter rekening mee dat geen enkel kattenras 100% hypoallergeen is. Siberiërs hebben gewoon minder FelD1 dan de meeste andere kattenrassen.

Siberische katten hebben de neiging om groene, gouden of koperen ogen te hebben. Witte Siberiërs hebben echter de neiging om blauwe ogen te hebben. Hun ogen hebben de neiging om rond van vorm te zijn.

Siberische katten verharen nogal wat – over het algemeen twee keer per jaar. In het voorjaar zullen ze hun langere wintervacht afwerpen en in het najaar zullen ze hun korte zomervacht verliezen. Interessant is dat de rui van een Siberische kat wordt veroorzaakt door een verandering in daglichturen in plaats van een verandering in temperatuur.

pluizige tabby Siberische bogen zijn rug

Naast hun geweldige vachten zullen Siberische katten ook een vrij majestueuze kemphaan om hun nek ontwikkelen, vooral in de winter. Ze hebben ook de neiging om vrij prachtige donzige staarten te hebben.

Ze hoeven zelden te baden vanwege hun dikke vacht, maar ze moeten wel minstens drie keer per week worden geborsteld om te voorkomen dat matten zich ophopen.

Gezondheid en lichaamsbouw van Siberische katten

Siberische katten hebben de neiging om tot 15 jaar oud te worden en zijn over het algemeen een gezond ras. Het grootste genetische risico bij Siberiërs is een aandoening die hypertrofische cardiomyopathie wordt genoemd. Dit is een aandoening waarbij de hartspier vergroot en vervolgens minder goed functioneert.

De achterpoten van een Siberische kat zijn langer dan hun voorpoten. Dit maakt hen zeer bekwame springers en atleten.

zwarte kat volledig lichaam met groene ogen

De liefdevolle en aanhankelijke persoonlijkheid van de Siberische kat maakt deze harige katachtigen verrukt. Ze zijn de perfecte kat voor drukke huishoudens en gezinnen, omdat ze de neiging hebben om gemakkelijk in de omgang te zijn. Het krijgen van een Siberische kat was een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen en ik denk er nu al over na wanneer ik mijn tweede Siberische kat zal krijgen.

Let: Deze Siberische kattenpersoonlijkheidspost bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

zwarte Siberische kat in boom
Alexei, mijn Siberische kat

Zoals deze Siberian Cat Personality Post? Waarom pin je het niet?