Ultiem Siamees kattenpersoonlijkheidsprofiel ()

Siamese katten worden wereldwijd aanbeden om hun prachtige kleuren, maar hun sterke persoonlijkheden maken ze extra speciaal en een van de duurste kattenrassen. Het zijn zeer aanhankelijke katten die graag met hun eigenaren praten, dus als je een Siamees krijgt, verwacht dan een aantal lange gesprekken te voeren.

Hoewel niet alle Siamese katten zich hetzelfde gedragen, zijn er duidelijke Siamese kattenpersoonlijkheidskenmerken. Dus, als je een Siamees als je volgende kat wilt, lees dan verder om meer te weten te komen over het erfgoed, de persoonlijkheidskenmerken en het verzorgen van deze kieskeurige katachtigen.

Geschiedenis van Siamese katten

Afkomstig uit Siam (nu Thailand) werden Siamese katten aan het einde van de negentiende eeuw geïntroduceerd in de westerse wereld op de Crystal Palace Cat Show in Londen. Hun ongewone uiterlijk werd niet onmiddellijk gewaardeerd, maar het duurde niet lang voordat ze modieuze huisdieren werden.

wig siamese kat
wig siamese kat

Hoewel er geen duidelijk bewijs is, wordt aangenomen dat Siamese katten in de 14e eeuw in Thailand zijn ontstaan. Als dat zo is, zou dit hen een van de oudste kattenrassen ter wereld maken.

Siamese katten zijn slank met een vacht die kort en glanzend is. Hun doordringende blauwe ogen worden aangevuld door het contrast tussen hun lichte en donkerkleurige vacht, aangeduid als wijzen. Siamese katten worden wit geboren en ontwikkelen hun kleur pas als ze vier weken oud zijn. Siamese katten worden wit geboren omdat ze warm zijn in de baarmoeder van hun moeder.

Toen Siamese katten aan de rest van de wereld werden geïntroduceerd, hadden ze alleen lichtgekleurde vachten die een schril contrast vormden met hun donkerbruin-zwarte masker, oren, staart en poten. Naarmate Siamese katten echter populairder werden, begonnen fokkers blauwe, chocolade en lila punten te introduceren. Tegenwoordig kun je Siamese katten van veel verschillende puntkleuren en patronen verwachten.

wig grijze siamese kat
wig grijze siamese kat

Hun oorspronkelijke puntige patroon was het resultaat van een genetische mutatie, waardoor ze een natuurlijk ras waren. Dit gen betekent dat een Siamese kat pas kleur in zijn vacht ontwikkelt als zijn lichaamstemperatuur onder de 100 graden daalt. Hun ledematen zoals het uiteinde van hun poten, staart en gezicht zullen het koudst zijn en dit is waar de kleur zich ontwikkelt in hun vacht.

Siamese katten hebben sindsdien een belangrijke rol gespeeld bij het creëren van andere kattenrassen, waaronder de Himalaya, Balinese, Tonkinese, Havana Brown en Oosterse rassen.

Het ras is zelfs te zien geweest in Hollywood. Siamese katten zijn verschenen in films als The Incredible Journey, The Lady and the Tramp en That Darn Cat. De film That Darn Cat gaat over een Siamese kat genaamd DC die probeert een ontvoering te stoppen. In Lady and the Tramp zingen de twee hooghartige Siamese katten “We are Siamese if you please. Wij zijn Siamees als je niet behaagt”.

tabby wedge siamese kat
tabby wedge siamese kat

Siamese kat persoonlijkheidskenmerken

Hieronder vind je persoonlijkheidskenmerken die je kunt verwachten bij je Siamese kat. Als je erover denkt om een kat te krijgen, is het super belangrijk dat je een kattenras krijgt met een persoonlijkheid die bij je levensstijl en huis past.

1. Ze zijn zeer intelligent

Siamezen zijn een van de meest intelligente kattenrassen. Het zijn nieuwsgierige katten die graag elke centimeter van hun huis verkennen. Ze zijn uitstekend in springen en houden van hoogtes, dus je moet ervoor zorgen dat ze veel speelgoed hebben om ze bezig te houden. Vanwege hun intelligentie zijn Siamese katten zeer trainbaar en als ze correct worden getraind, kunnen ze veel trucs en gedragingen leren.

2. Het zijn aanhankelijke katten

Als je een kat wilt krijgen die zielsveel van je zal houden, dan zijn Siamese katten een goede keuze. Ze zijn een van de weinige rassen die soms worden vergeleken met honden vanwege hun aanhankelijke persoonlijkheden.

Je zou verwachten dat je Siamese kat je altijd overal in huis volgt en ’s nachts in bed tegen je knuffelt.

rode punt siamese kat
rode punt siamese kat

3. Ze tonen behoeftig behaVior

Vanwege hun aanhankelijke neigingen raken Siamese katten vaak gefixeerd op hun eigenaren en haten ze het om met rust gelaten te worden. Het is bekend dat ze lijden aan depressie en verlatingsangst als ze te vaak alleen worden gelaten.

Siamese katten zijn zo loyaal aan hun eigenaren dat andere huisdieren (en zelfs mensen) als een bedreiging voor hen kunnen worden gezien, waardoor spanning en jaloezie in uw huis ontstaan.

Als je geen andere huisdieren hebt, is het een goed idee om twee Siamese katten te nemen om elkaar gezelschap te houden. Maar zorg ervoor dat je dezelfde hoeveelheid tijd met elke kat doorbrengt, zodat je hun overdreven gebonden gedrag vermijdt.

blauwe punt en lila punt siamese katten
blauwe punt en lila punt siamese katten

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Het kopen van speelgoed voor Siamese katten zal hun mentale en fysieke welzijn helpen wanneer ze binnen zijn. Wanneer je naar buiten gaat, zijn Siamese katten zo trainbaar dat je ze kunt meenemen voor een wandeling met behulp van een kattentuigje. Door voldoende lichaamsbeweging te krijgen, of het nu binnen of buiten is, zullen Siamese katten gelukkig blijven.

4. Ze zijn een zachtaardig ras

Siamese katten staan niet bekend als agressief en zijn zachtaardige en liefhebbende katten, waardoor ze perfecte katten zijn voor gezinnen met kinderen. Siamese katten spelen graag en kunnen een leuke metgezel zijn voor kinderen, zolang je ze hebt geleerd hoe ze op de juiste manier met anderen kunnen omgaan.

oude stijl siamese kat
oude stijl siamese kat

5. Ze beschermen hun eigenaren

Hoewel ze misschien liefdevol en zachtaardig zijn voor hun eigenaren, zijn Siamese katten erg beschermend. Vanwege de sterke band met hun eigenaren, zullen ze beschermend gedrag vertonen als ze denken dat hun favoriete mens wordt bedreigd.

6. Ze zijn ongelooflijk spraakzaam

Siamese katten zijn geen goede keuze voor diegenen die een rustige kat willen met een aangename miauw. Deze katten houden ervan om met hun eigenaren te chatten en hun stemmen zijn heel verschillend. Verwacht dat ze veel en luid miauwen. Ze volgen hun eigenaren graag door het huis en terwijl ze constant met hun geliefden praten.

havana bruine siamese kat
havana bruine siamese kat

Zorg voor je Siamees

Wanneer je een Siamees mee naar huis neemt, of het nu een kitten is of volgroeid, brengt de zorg ervoor veel taken met zich mee. Hieronder vindt u essentiële dingen die u moet zorgen voor uw Siamese kat, omdat dit hem een gezond en gelukkig leven in uw huis zal geven.

1. Verzorging van je Siamees

Hun vachten zijn moeiteloos te verzorgen als u uw kat wekelijks verzorgt om dood haar te verwijderen en de oliën van de huid te verdelen. U kunt er ook voor kiezen om hun tanden te poetsen om parodontitis te voorkomen.

crème punt siamese kat
crème punt siamese kat

2. Het juiste kattenvoer gebruiken

Wanneer u een Siamese kat koopt bij een gevestigde fokker, moet u hen vragen naar de ideale hoeveelheid en het type voedsel dat u uw Siamese kitten moet voeren. Het is altijd een goed idee om het kitten hetzelfde voedsel te geven dat de fokker heeft gebruikt, omdat het enige tijd kan duren voordat uw kitten zich heeft aangepast aan nieuwe soorten voedsel.

Het geven van de nieuwe toevoeging van uw gezin ander voedsel wanneer u het mee naar huis neemt, kan leiden tot braken en diarree. Het is dus raadzaam dat je het de eerste week of zo hetzelfde voedsel geeft.

Het lichaam van een volwassen Siamese kat is lang en gespierd, dus elke gewichtstoename zal onmiddellijk zichtbaar zijn. Wanneer ze overvoed zijn, zullen ze een hangbuik laten zien. Hun lange en slanke lichamen zijn niet bedoeld om te veel gewicht vast te houden, dus het is essentieel dat eigenaren Siamese katten voedsel geven dat rijk is aan eiwitten.

klassieke siamese kat
klassieke siamese kat

3. Koop speelgoed voor je Siamese Kitty

Zoals hierboven vermeld, houden Siamese katten van speelgoed. Siamese katten zijn erg actief in vergelijking met andere kattenrassen, dus eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun Siamese kat wordt vermaakt en gelukkig wordt gehouden. Siamese katten houden van speelgoed zoals zitstokken, kattenbomen en krabpalen.

Dit speelgoed is zowat overal online verkrijgbaar en het is zeer veilig speelgoed dat uw Siamese kat geen schade toebrengt, zoals verstikking. Als je een Siamees kitten hebt, zal lichtgewicht speelgoed, zoals kleine, donzige muizen, ze urenlang vermaken.

4. Vaccineer uw Siamees

Wanneer u uw Siamese kitten mee naar huis neemt, is het essentieel dat u een goede dierenarts vindt voor alle noodzakelijke gezondheidscontroles en vaccinaties.

In het eerste jaar voorkomt het vaccineren van uw Siamese kitten ziekten zoals calicivirus en kattenziekte, om er maar een paar te noemen. De dierenarts moet u informeren over alle benodigde injecties die uw kitten nodig heeft en wanneer de injecties moeten worden gegeven.

chocolade wijst siamese kat.
chocolade wijst siamese kat.

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Veelgestelde vragen over Siamese Cats

1. Hoe lang leven Siamese katten?

Siamese katten hebben een van de langste levensduur van alle kattenrassen. Sommigen leven wel 25 jaar. De gemiddelde levensduur van een Siamese kat ligt tussen de 12 en 20 jaar.

2. Waarom bijten Siamese katten zoveel?

Siamese katten kunnen erg opgewonden raken tijdens de speeltijd. Wanneer Siamese katten overprikkeld raken, kunnen ze proberen in je arm of hand te bijten.

siamese kat met eigenaar in bed

3. Op welke leeftijd kalmeren Siamese katten?

Siamese katten zijn van nature enigszins hyperactief. Zodra ze echter twee jaar oud zijn, hebben ze de neiging om een beetje te verzachten en te kalmeren.

4. Houden Siamese katten van water?

Siamese katten houden eigenlijk wel van water. Ze willen misschien niet volledig ondergedompeld worden in water, maar ze vinden het leuk om met water te spelen en in de buurt van water te zijn.

5. Werpen Siamese katten veel?

Siamese katten verharen en hebben de neiging om twee keer per jaar te vervellen in de lente en herfst. Siamese katten hebben echter de neiging om veel minder te werpen dan andere rassen, met name langharige rassen zoals Maine Coons en Siberische katten.

siamese kat met blauwe ogen

6. Houden Siamese katten van wandelen?

Siamese katten hebben de neiging om van het buitenleven te houden. Zwerven en jagen zitten in hun natuurlijke instincten. Het is zeker de moeite waard om je Siamese kat een ontsnappingsbestendig harnas te geven en te beginnen met het proberen van wat kattenlopen. Ze zijn een zeer intelligent ras en kunnen worden getraind om te lopen – als ze dat willen.

7. Waarom hebben sommige Siamese katten schele ogen?

Jarenlang hadden de meeste Siamese katten schele ogen. Hoewel dit hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan hun genen, geef ik de voorkeur aan de interessantere verklaring. Volgens de legende moesten Siamese katten een gouden bokaal bewaken. Blijkbaar waren hun ogen zo sterk gericht op de gouden bokaal dat het ertoe leidde dat ze scheelogen hadden.

Tegenwoordig hebben minder Siamese katten schele ogen omdat fokkers ervoor hebben gekozen om te proberen het ras van dit kenmerk te ontdoen.

Siamese kat poseren

Laatste gedachten over siamese kattenpersoonlijkheid

Siamese katten zijn erg intelligent, aanhankelijk, loyaal en ongelooflijk spraakzaam, dus ze hebben eigenaren nodig die ze eerst een sensationele kattennaam geven. Je moet ook tijd met ze doorbrengen en ze een huis bieden (met veel speelgoed) dat ze bezig en gestimuleerd houdt.

Het is een goed idee om twee Siamese kittens te nemen als je geen andere huisdieren hebt, zodat de kittens samen kunnen opgroeien en elkaar gezelschap kunnen houden als je niet thuis bent. Als je de perfecte gezinsvriendelijke kat wilt, is een Siamees een van de beste.

siamese kat languit op stoel siamese kat persoonlijkheid
Siamees

Let: Deze Siamese kat persoonlijkheid post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.