Waarom eet mijn kat mijn haar? 8 seizoenen

Alle kattenouders weten hoe graag hun katachtigen zichzelf verzorgen. Maar wat gebeurt er als je kat je begint te verzorgen? Waarom eet mijn kat mijn haar op?

Er zijn verschillende mogelijke antwoorden op de vraag waarom uw kat uw haar eet of kauwt. En als je dit gedrag niet leuk vindt of als het uit de hand loopt, zijn er nogal wat manieren om dit gedrag te ontmoedigen.

zwarte kat die met gesloten ogen en tong uit en bloemen op de achtergrond geeuwt

Waarom eet mijn kat mijn haar?

1. Om te socialiseren

Katten die in groepen leven, hebben de neiging om elkaar te verzorgen – een concept dat bekend staat als allogrooming. Ze zullen de andere katten in de groep likken, bijten of wrijven om hun liefde en genegenheid te tonen.

Dit likken verspreidt ook geuren. Kattenfamilies hebben meestal allemaal dezelfde geur. Deze geur identificeert welke katten vriendelijk en veilig zijn voor uw katachtige.

Hoe sterker je relatie met je kat is, hoe groter de kans dat het erop lijkt om je haar te eten of te kauwen. Katten weten dat we geen medekatten zijn, maar ze willen nog steeds een sterke relatie met ons opbouwen, dus gebruiken ze kattengedrag om dit verlangen te demonstreren.

witte baby-kitten-bijtende-moeder

Als je kat plotseling begint met het likken of opeten van je haar, controleer dan of je shampoos of andere haarproducten hebt veranderd, want het kan zijn dat ze de geur lekker vinden. En vergeet niet dat je haar je vacht is, dus als een kat je deel wil laten uitmaken van zijn familie, is de kans het grootst dat hij daarheen gaat om zich te hechten.

Ons haar is echter niet ontworpen om te worden verzorgd door de tong van een kat. Onze vacht is niet zo gelijkmatig of zo dicht als de vacht van een kat en het is meestal veel langer. Wees dus niet beledigd als je kat je haar probeert op te eten en het vervolgens afwijst.

grijze maine-coon kat met groene ogen opzij

2. Ontstressen

Bijten of eten in het haar van iemand van wie hij houdt, kan je kat kalmeren als hij zich lastig of angstig voelt. Wanneer uw kat zich zorgen maakt, helpt het eten van uw haar uw kat te kalmeren, omdat hij zijn band met u laat zien en op u claimt.

Dit kan zeer geruststellend zijn voor uw huisdier. In sommige opzichten is zelfverzorging de manier van je kat om zichzelf een kalmerende massage te geven.

Als uw kat plotseling dit gedrag begint te vertonen, kan dit zijn omdat hij een verandering in zijn routine heeft ervaren. Dit kan van alles zijn, van verhuizen naar een baby in huis tot een nieuw huisdier. Dit is de manier van uw kat om zijn verbinding met u te bevestigen en u te markeren als onderdeel van haar groep.

zwart-witte kat die op rots ligt met zee erachter

3. Om te kalmeren

Het eten of kauwen van haar bij katten kan vaak likken duimzuigen bij kinderen zijn. Het kan een zelf kalmerend gedrag zijn dat uw kat ontwikkelt tijdens het spenen om zichzelf te kalmeren en te troosten.

4. Omdat het moet

Katten kunnen dwangmatige kauwers worden. De tekenen van dwangmatig kauwen zijn dat uw kat op van alles en nog wat kauwt en dat zijn kauwgedrag intenser en/of frequenter is geworden.

siamese kat languit op stoel
Siamees

Houd dit gedrag wel in de gaten. Als het gedrag van uw kat in dit gebied oncontroleerbaar wordt, kan het hebben wat Pica wordt genoemd. Pica is een obsessief-compulsieve medische aandoening waarbij een kat een verlangen ontwikkelt om dingen te eten die geen voedsel zijn. Neem contact op met uw dierenarts als deze situatie zich voordoet.

5. Omdat het een overactieve schildklier heeft

Als u een oudere kat heeft en deze begint op uw haar te kauwen en een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliest, kan uw kat lijden aan hyperthyreoïdie of een overactieve schildklier.

Als u dit gedrag ziet, breng uw kat dan naar de dierenarts.

6. Omdat ze ervan genieten

Het likken, eten en kauwen van het haar van zijn favoriete mens kan een endorfine-rush in je kat veroorzaken. Of het kan gewoon net als je shampoo. Als uw kat het liefst van u houdt je haar recht na een douche en shampoo dit is hoogstwaarschijnlijk de motivatie.

Kitten likken vinger

7. Om aandacht te krijgen

Kauwen, eten, likken of trekken aan je haar – plus andere soortgelijke activiteiten – kan vaak een teken zijn van je kat dat hij wat meer aandacht wil. Mijn kat Alexei houdt ervan om mijn haar op te eten als het in een paardenstaart zit in het bijzonder – ik denk dat hij van de schommel houdt en hij weet dat het mijn aandacht zal trekken.

8. Om te spelen

Haar bijten en kauwen kan zijn dat je kat met je speelt als het overdag gebeurt. Dit is waarschijnlijker als u gaat liggen, bijvoorbeeld als u uw kat gemakkelijker toegang geeft tot uw hoofd.

Grijze tabby speelt met pluche muis

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

9. Om je wakker te maken

Als je kat je haar komt bijten of kauwen terwijl je slaapt, kan dat zijn omdat hij wil dat je wakker wordt. Katten kunnen zich in de vroege uren van de ochtend behoorlijk vervelen en gefrustreerd raken en wat aandacht van hun eigenaar zoeken.

Hoe te voorkomen dat uw kat op haar kauwt

In kleine hoeveelheden is het kauwen of eten van je haar door je kat een teken van genegenheid en waarschijnlijk de moeite waard om los te laten. Als u dit gedrag echter echt niet leuk vindt of als uw huisdier deze acties begint te overdrijven, wilt u misschien een plan opstellen om te voorkomen dat uw kat doorgaat met dit gedrag.

Dus hoe zorg je ervoor dat je kat stopt met eten of kauwen op je haar?

Grijze grote kat - likt je gezicht

1. Ga weg van je kat

Wanneer uw kat begint te kauwen of op te eten, beweegt u weg. Het herhaaldelijk vertonen van dit gedrag zal uw kat helpen te begrijpen dat dit niet is wat u wilt – en hij wil dat zijn eigenaar het in de buurt wil hebben.

Consistentie is de sleutel – probeer ervoor te zorgen dat u weggaat elke keer dat uw kat dit gedrag vertoont.

Duw je kat echter niet weg of schreeuw er niet tegen, want dit kan zeer schadelijk zijn voor je algehele relatie, vooral als het de bedoeling van je kat was om genegenheid te tonen.

Jonge vrouw met allergie die kat op grijze achtergrond houdt en zich afvraagt waarom mijn kat mijn haar eet

2. Verander je gedrag

Hoe reageer je als je kat je haar eet of kauwt? Als u in deze periode met uw kat spreekt en/of aait, kunt u hem indirect laten weten dat dit gedrag oké is. Pas dus op dat je geen beloningsgedrag vertoont als je kat je graag wil verzorgen.

3. Zorg voor een veilige omgeving

Als u denkt dat uw kat op uw haar kauwt of eet omdat hij zich zorgen maakt of gestrest is, zoek dan een andere manier om deze zorgen te kalmeren. Dit kan zijn via een kattenmand die het kan kneden of een zelfopwarmende deken in een van de belangrijkste gebieden. Of veel kalmerend aaien van je.

Jonge mooie vrouw glimlachende en knuffelende kat met liefde thuis

4. Leid je kat af

Als je kat voor je haar begint te gaan, pak dan een speeltje – met name een kauwspeeltje – en presenteer het voor de aandacht van je kat. Het zal je haar snel vergeten wanneer het een andere manier heeft om zijn verlangen om te kauwen en te eten te verlichten.

5. Verander je haarproducten

Er zijn nogal wat geuren waar katten een hekel aan hebben. Als u haarproducten kiest voor geuren die katten niet lekker vinden, zoals lavendel of citrus, kan uw kat worden afgestoten van het eten van uw vacht.

vrouw met kattenmasker en kat in bed

6. Breng uw kat naar de dierenarts

Als u verschillende van de bovenstaande opties hebt geprobeerd en geen enkele werkt, vraag dan advies aan uw dierenarts. Ook kan dit een teken zijn dat het bijtende en kauwende gedragr is een ernstiger gezondheidsprobleem, dus laat uw katachtige controleren.

Veelgestelde vragen over katten die menselijk haar eten en likken

Kan mijn kat schade oplopen door het likken/opeten van mijn haar?

Je kat zou een zeer grote hoeveelheid van je haar moeten eten om gezondheidsproblemen te ervaren. Onthoud echter dat als uw kat u tegelijkertijd ook likt, hij gemakkelijk enkele crèmes of producten kan innemen die u op uw huid of haar gebruikt, dus wees voorzichtig, vooral als u een sterke gebruikt voor een koortslip of eczeem enz.

vrouw die slaapt met grijze kat in armen

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Hebben bepaalde kattenrassen meer kans om mijn haar op te eten dan andere?

Aziatische katten zoals Siamese en Birmese broden hebben meer kans om haar en andere non-food items zoals papier te bijten dan andere rassen. Kittens hebben meer kans om dit gedrag te oefenen als onderdeel van hun verkenning van de wereld.

En kitty pscyhiartists zouden kunnen zeggen dat een kat die heel graag je haar eet of kauwt, misschien te vroeg van zijn moeder is gespeend en probeert te compenseren.

Jij kent je kat het beste. Als je kat in je haar begint te bijten wanneer je knuffelt of speelt, is dit waarschijnlijk een teken van genegenheid en plezier. Het belangrijkste om op te letten zijn plotselinge en extremere veranderingen in het gedrag van uw kat die geen uitleg hebben. Aarzel nooit om contact op te nemen met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat uw kat gelukkig en gezond is.

Vrouw en schattige kat zittend op schommelstoel aan de voorkant van de

Let: Dit Waarom eet mijn kat mijn haar post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

Zo van dit Soort Waarom eet mijn kat mijn haar Post? Waarom pin je het niet?