Waarom hebben katten staarten? () 8 Redenen

Ik ben dol op de staart van mijn Siberische kat Alexei. Het is zo groot en pluizig en ik hou ervan hoe het flikkert en zwaait, afhankelijk van zijn humeur. Dus ja, ik geniet van zijn staart, maar heeft hij een staart nodig? En waarom heeft hij er überhaupt een? Ik niet – ik heb altijd gedacht dat het best leuk moet zijn om een staart te hebben. Maar goed, ik dwaal af.

Hier zijn 8 redenen waarom katten staarten hebben – plus enkele andere belangrijke dingen over kattenstaarten die de moeite waard zijn om te weten.

gemberkat met donzige staart waarom hebben katten staarten

Waarom hebben katten staarten?

1. Voor Balans

Staarten helpen het evenwichtsgevoel van uw kat. Dit is vooral belangrijk wanneer ze langs smalle richels zoals hekken of planken lopen of rennen. Hun staart is een tegenwicht. Het helpt hen ook om te balanceren wanneer ze rennen en wanneer ze op een prooi springen.

Siamese kat lopen

Dit tegenwicht is ook een belangrijke factor in waarom katten altijd op hun voeten landen (hoewel de zeldzame katten zonder staart ook op hun voeten kunnen landen, dus dit is er een die we nog niet volledig begrijpen). Deze balans helpt katten ook om weg te komen van potentiële roofdieren. Als je naar je kat kijkt, zul je zien dat wanneer hij omhoog springt, zijn staart naar beneden gaat. Wanneer het naar links uitwijkt, zal zijn staart naar rechts uitwijken.

2. Communiceren

De staart van je kat is een belangrijke indicator van zijn humeur. We weten allemaal dat een kwispelende staart bij een hond over het algemeen betekent dat hij gelukkig is. Hier zijn enkele van de dingen die de staart van uw kat u zou kunnen vertellen over hoe ze zich voelen:

 • Een kat is natuurlijk te cool om te kwispelen, maar zacht zwiepen kan een teken zijn van een gelukkige kat.
 • Een stijve rechtopstaande staart is een duidelijk teken dat je kat ongelukkig of bang is.
 • Wanneer alle vacht op de staart van je kat op zijn kop staat en hij op zijn grootst is, is dat ook een indicatie dat je poesje niet tevreden is.
 • Als de staart van je kat rondscharrelt, is de kans groot dat hij boos is.
 • Soms slaan katten hun staart op de grond als ze liggen – dit betekent meestal dat je ze met rust moet laten.
 • Een staart die in de lucht hangt en een beetje de vorm van een vraagteken heeft, is een teken dat je kat in de stemming is om te spelen
 • Als het uiteinde van de staart van uw kat trilt, is dit een teken dat ze een beetje op scherp staan en wilt u misschien uitkijken voor mogelijk markeringsgedrag
 • Een staart die strak om uw kat is gewikkeld, kan betekenen dat hij bang of zelfs onwel is , vooral als dit gepaard gaat met het gehurkt naar beneden.
 • Als je je kat een tijdje niet hebt gezien en ze begroeten je met hun staart recht in de lucht, betekent dit over het algemeen dat ze in een goed humeur zijn en klaar zijn voor wat liefde
 • Een staart die laag bij de grond staat, kan betekenen dat uw kat niet goed is of zich angstig voelt
 • Wanneer je kat zijn staart om je heen wikkelt, is het zijn manier om te zeggen dat hij van je houdt. Ze kunnen ook zeggen dat ze honger hebben.
 • Een trillende staart betekent dat je kat opgewonden is om je te zien – meestal zal zijn staart omhoog zijn, maar het einde zal een beetje schudden. Dit gaat vaak gepaard met spinnen.
ginger tabby met zeer pluizige staart buiten aan de lijn
Wie zou deze staart niet achtervolgen?

Al het bovenstaande kan u helpen te begrijpen wat uw kat u misschien probeert te vertellen. Kijk echter wel naar het staartgedrag in de context van de algehele lichaamstaal en het gedrag van uw kat. Als uw kat bijvoorbeeld slaapt, is het onwaarschijnlijk dat een trillende staart een teken van irritatie is – het is waarschijnlijker dat hij droomt.

3. Om een bericht naar andere katten te sturen

Als je kat in de buurt is van andere katten en zijn staart in de lucht steekt, is dit een teken dat de andere katten welkom zijn om te komen snuffelen.

4. Om warm te blijven

Is het je opgevallen dat wanneer je kat zich opkrult en een snooze heeft, hij zijn staart om zichzelf heen wikkelt? Dit is om ze warm te houden terwijl ze dutten of slapen.

tabby kat slapen met staart

5. Om van een irritatie af te komen

Als er insecten rond je kat zijn of een geur die ze niet hebben zoals of zelfs een mens of ander dier dat ze niet leuk vinden, kunnen ze hun staart een beetje ronddraaien om te proberen het gebied vrij te maken van wat hen dwarszit.

6. Om hun omgeving te begrijpen

Net als snorharen maken staarten ook deel uit van de tastzin van een kat. Zijn staart kan hem ook helpen zijn omgeving te bekijken door oppervlakken of gebieden te voelen en te helpen beoordelen of ze veilig of comfortabel zijn. De zenuwen in de staart van een kat sturen ook signalen naar het lichaam van een kat om het te helpen een reactie op de omgeving waarin het zich bevindt te coördineren. Dit is een belangrijk onderdeel van het bliksemsnelle reactiesysteem van uw kat.

grijze kat springt door gras met staart in de lucht
Dat is een staartje.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

7. Om je aandacht te trekken

Is het je ooit opgevallen dat je soms zit te werken of televisie kijkt, je kat steekt gewoon zijn staart in je gezicht? Dit is de nogal onsubtiele indicator van je kat dat hij je aandacht zou willen. Dit kan zijn omdat ze honger hebben of ze willen misschien een klopje en wat knuffels.

8. Om hun grondgebied te markeren

Naast enkele van de andere manieren waarop katten hun territorium markeren, zoals urineren, bevat de staart van een kat geurklieren die caudale klieren worden genoemd. Deze worden ook gebruikt wanneer een kat zijn territorium markeert.

tabby kat op een bed met opgeheven staart
Niet knoeien met mijn staart

7 belangrijke dingen om te weten over kattenstaarten

1. Kattenstaarten bevatten zenuwen.

Een verwonding aan de staart van uw kat kan leiden tot blijvende schade. De staart is de thuisbasis van vele zenuwen die van invloed zijn op hoe uw kat het urineren en poepen controleert. Zenuwbeschadiging kan ook worden veroorzaakt door aan de staart van een kat te trekken. Dit soort schade kan na verloop van tijd genezen, maar het kan ook permanent zijn.

2. Katten hoeven geen staarten te hebben.

Als een kat zijn staart verliest, zal hij snel leren compenseren. Manx-katten zijn een kattenras dat zonder staarten wordt geboren en geen behendigheidsproblemen lijkt te hebben ten opzichte van andere rassen.

manx kat zonder staart

3. Huiselijke vs Wilde Katten

Wanneer een wilde kat loopt, zal hij zijn staart tussen zijn poten stoppen of hem horizontaal houden. Huiskatten zijn de enige katten die een verticale staart hebben tijdens het lopen.

4. Katten beheersen hun staarten

Soms beweegt de staart van een kat in een onvrijwillige actie – net zoals we vaak knipperen zonder erover na te denken. U kunt dit vooral merken wanneer uw kat slaapt en zijn staart begint te trillen. Maar over het algemeen zal uw kat de controle hebben

Twee tabby katten zitten in een vensterbank van achteren gezien
Staarten van achteren

5. Moet ik de staart van mijn kat aanraken?

Het algemene antwoord hierop is nee. De staart van een kat is vrij gevoelig vanwege het aantal zenuwen en spieren erin. Het is vrij gemakkelijk om uw kat wat pijn te doen zonder dat dit betekenis heeft – vooral als u op zijn staart stapt. Wees zo zacht als je kunt als het gaat om de staart van je kat. Sommige katten vinden het eigenlijk leuk om aan hun staart te worden getrokken, maar je kat is misschien niet een van hen.

6. Hoe lang moet de staart van een kat zijn?

De staart van een kat groeit in lijn met de rest van je kat, dus net als je kat kan zijn staart blijven groeien tot de leeftijd van twee jaar. Zodra uw kat er twee bereikt, is het onwaarschijnlijk dat zijn staart zal blijven groeien. Een typische kattenstaart over de volledige lengte zal tussen de 9 en 11 centimeter lang zijn. De lengte van de staart van een kat zal in verhouding staan tot de totale lichaamsgrootte om ervoor te zorgen dat deze voldoende is om de evenwichtsbehoeften van uw kat te beheren.

Gemberkat zit op de bank met staart tussen zijn poten

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

De staart van een kat bevat ongeveer 10% van de botten in het lichaam van je kat en bestaat uit 19 tot 23 wervels. Deze wervels strekken zich uit van de wervelkolom van uw kat, maar maken geen deel uit van het ruggenmerg.

Sommige katten worden geboren met geknikte of bobbelstaarten en dit kan hun vermogen om te balanceren beïnvloeden.

7. Kunnen katten hun staart breken?

Katten kunnen zeker hun staart verwonden. Deze verwondingen worden meestal veroorzaakt door een val of de staart van uw kat die vast komt te zitten in een deur of waarop wordt gestapt. Zoals eerder vermeld, kan zenuwbeschadiging over het algemeen worden verholpen als het op tijd wordt behandeld, maar kan dit leiden tot permanente schade aan uw kat.

Bobtail kattenportret

Dit waarom hebben katten staarten post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.