Waarom volgt mijn kat me overal? () 13 topredenen waarom

Katten hebben de reputatie stand-offish te zijn en vaak ongeïnteresseerd. Maar deze reputatie kan vaak heel verkeerd zijn. Ik heb een Siberische kat Alexei en hij vindt het heerlijk om me door het huis te volgen. Alexei is niet uniek – veel katten volgen hun eigenaren graag rond – en zelfs naar de badkamer.

Dus waarom doen ze dit? Katten hebben zichzelf gedomesticeerd, dus de redenen waarom ze hun eigenaren volgen, zijn meestal postief.

Hier zijn 13 redenen waarom uw kat u volgt.

Waarom volgt mijn kat me overal – 13 redenen

1. Kameraadschap

Katten worden tegenwoordig steeds meer gesocialiseerd, sommige rassen in het bijzonder. We hebben vandaag niet de neiging om katten te houden omdat we willen dat ze zorgen voor verdwaald ongedierte in huis.

De meeste katteneigenaren zien hun katten als metgezellen en onderdeel van het gezin. Je kat kan zich net zo voelen en gewoon genieten van het feit dat hij bij je is.

tabby kat op rug van slapend kind

2. Honger

Een veel voorkomende reden waarom je kat je volgt, is omdat hij honger heeft – vooral wanneer dat volgen gepaard gaat met nogal wat luid gemiauw.

Close-up van katten die voedsel uit een kom eten

Je kunt er vrij zeker van zijn dat je kat je volgt omdat hij honger heeft als dat volgen in de keuken plaatsvindt en als hij je rond etenstijd volgt.

3. Nieuwsgierigheid

Sommige katten zijn nieuwsgieriger dan anderen en willen graag weten wat hun baasjes uitzoeken. Ons leven is heel anders dan dat van hen, dus ze proberen zichzelf misschien te vermaken door te kijken naar wat je overdag doet.

Dit kan met name het geval zijn als u naar kamers gaat waar ze normaal gesproken niet zijn toegestaan, zoals bijvoorbeeld een kantoor. Uw kat is misschien wel nieuwsgierig om deze nieuwe kamer te verkennen.

vrouw met gember kat die neus aanraakt waarom volgt mijn kat me overal

4. Aandacht

Je kat wil misschien gewoon wat aandacht. Of ze willen dat je laat zien dat je ze ziet en hun naam zegt of geef ze een aai over de bol. Mijn kat vindt het heerlijk om me een korte “hey ik ben hier” miauw te geven als ik een kamer binnenloop en het niet zie en erken.

Als je andere activiteiten hebt gedaan en een tijdje niet met je kat bezig bent geweest, kunnen ze je gaan volgen om je eraan te herinneren dat ze bestaan en willen ze graag dat je het erkent, alsjeblieft.

zwarte kat op de voeten van de eigenaar

5. Verlatingsangst

Als je op vakantie of op reis bent geweest en je kat begint je ineens te volgen en/of met je te slapen kan het zijn dat je kat last heeft van verlatingsangst.

Onze katten wennen eraan dat we in de buurt zijn en het kan een behoorlijke schok voor ze zijn als we plotseling voor een aanzienlijke periode weg zijn.

tabby stijlvol en reizend

6. Plotselinge grote verandering

Als uw kat u plotseling overal begint te volgen, kan dit te wijten zijn aan een recente grote verandering. Dit kan zoiets zijn als de komst van een nieuwe baby, het overlijden van iemand in het gezin, verhuizen etc.

Katten zijn gevoelig en deze veranderingen kunnen hen onzeker maken. Daarom willen ze je overal volgen, want als ze bij je zijn, voelen ze zich veilig en beschermd.

tabby kat met de benen van de mens

7. Ze vervelen zich

Vooral binnenkatten kunnen zich snel vervelen. In het wild brachten katten hun tijd door met jagen en verkennen. Een binnenkat krijgt niet veel hunting mogelijkheden en heeft natuurlijk een beperkte wereld om te verkennen.

Om uw kat tevreden te houden is het belangrijk om een omgeving te bieden waar uw kat intellectueel wordt gestimuleerd.

Katten hebben activiteiten nodig om de activiteiten te vervangen die ze in het wild zouden hebben gedaan. Een daarvan zou kunnen zijn om je te gaan volgen. Uw kat kan bijzonder geneigd zijn om dit te doen als u een flink aantal uren van huis bent geweest.

tabby kitten speelt met kleurrijk speelgoed

Als je denkt dat je kat je overal volgt omdat hij zich verveelt, overweeg dan om meer intellectueel simulerend spel en activiteiten aan zijn leven toe te voegen.

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

8. Jij bent hun ouder

Kittens hebben de neiging om hun moeders overal te volgen. Ze leren alles van hun moeder en zij is ook de bron van hun voedsel. Zo leren kittens zich veilig te voelen als ze in de buurt van hun moeder zijn.

Voor veel katteneigenaren wordt deze relatie nagebootst. Je bent misschien een mens, maar je zorgt nu voor voedsel voor je kat, verzorgt ze, speelt met ze etc. Eigenaren hebben de neiging om alle opvoedingstaken op zich te nemen.

zilveren Siberische katten die elkaar verzorgen

Daarom is het niet verwonderlijk dat als je je gedraagt als een ouder, je kat je wil volgen zoals ze deden met hun moeder. Je kat voelt zich waarschijnlijk het veiligst als hij bij jou in de buurt is. Het weet dat wanneer het bij jullie is, het beschermd zal worden en aan zijn behoeften zal worden voldaan.

Sommige katten zullen na de adolescentie hun eigenaar volgen, terwijl anderen doorgaan.

tabby kat op de schouder van de eigenaar

9. Spelen

Omdat gedomesticeerde katten niet in staat zijn om te jagen en te verkennen zoals ze in het wild zouden doen, is het essentieel dat ze alternatieve activiteiten kunnen vinden om deze instincten uit te werken. Daarom is spelen erg belangrijk voor katten.

Katten in het wild jagen vaak gewoon voor de lol. Dus speelgoed of spel waarbij prooien worden achtervolgd en/of gevangen, zijn over het algemeen erg geliefd bij katten.

Bengaalse kat die opstaat

Het kan zijn dat je kat je volgt als een vorm van spel. Het kan leuk zijn om plotseling op je te springen of je te verstoppen en je dan te bespringen. Mijn kat houdt ervan om dit soort schijnspel te doen.

Als je onderweg bent, gedraag je je meer als een prooi, dus vanuit het oogpunt van je kat is dit een heel verstandige tijd om te spelen. Vergeet niet dat u een van de, zo niet de enige speelpartner voor uw kat bent.

eigenaar en kat met voorhoofden samen

10. Routine

Katten zijn wezens van routine. Zodra ze je overal beginnen te volgen, is de kans groot dat ze dat zullen blijven doen. Wilde katten hebben routines rond jagen, het markeren van hun territorium etc.

Gedomesticeerde katten zoeken vergelijkbare routines, dus het volgen van u door het huis kan deel uitmaken van de routine van uw kat.

toyger kat die zichzelf likttoyger kat die zichzelf likt” class=”wp-image-7225″/>

11. Genegenheid

Het is een heel compliment om gekozen te worden als favoriete metgezel. Je kat kan je volgen, simpelweg omdat hij het leuk vindt om bij je te zijn. Beantwoord deze genegenheid aan je kat om hem te laten weten dat je je op dezelfde manier voelt.

Afhankelijk van de persoonlijkheid van uw kat kan dit zijn door aaien of spelen of andere activiteiten die je weet dat je positief bent voor je kat. Let op de lichaamstaal van je kat om een idee te krijgen van wat hij het meest aangenaam vindt.

gemberkat slaapt op de borst van de vrouw

12. Het bewaken van hun territorium

Als je kat in het wild was, zou hij behoorlijk wat tijd doorbrengen met ronddwalen in zijn territorium om zijn geur vrij te geven en te verspreiden.

Dit is de manier om potentiële indringers te vertellen dat iemand eigenaar is van dit gebied en dat ze niet naar binnen mogen. Als je kat zich constant tegen meubels wrijft, is dit misschien wel wat je kat aan het doen is.

gember kat wrijft gezicht op stoel

In een huis is het moeilijker voor een kat om zijn territorium te markeren. Wanneer het je echter door het huis ziet bewegen, kan het denken dat je je territorium markeert en besluit om met je mee te doen.

toyger kat
toyger kat

13. Hulp

Het kan soms moeilijk zijn om te zien of uw kat pijn heeft of ongelukkig is. Katten verbergen vaak graag hun pijn. Sommige katten zijn echter anders. Als je kat een grote hoeveelheid miauwt als hij je volgt, kan dat zijn omdat hij angstig is of pijn heeft.

Waarom volgt mijn kat me overal – Veelgestelde vragen

Waarom volgt mijn kat alleen mij?

Omdat jij de favoriete persoon bent! Je bent waarschijnlijk ook de persoon die zijn voedsel verstrekt, zijn nest verschoont, het verzorgt, enz. Een kat kan ook volgen rond de persoon in huis die het meest met hen speelt.

Zoals we hebben besproken, is spelen essentieel voor een gelukkige en goed aangepaste kat, dus hij kan ervoor kiezen om zijn favoriete speelpartner te volgen in de hoop hem bij meer activiteit te betrekken.

bengal tabby op eigenaren been

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Waarom volgt mijn kat mij naar de badkamer?

Katten kennen het verschil niet tussen de kamers in je huis en wat een privé versus openbare ruimte is. Ook zijn katten normaal gesproken niet erg geïnteresseerd in grenzen met hun mensen.

Een kat die je volgt naar de badkamer wil bij je in de buurt zijn. Dit kan ook een kamer zijn die ze niet zo vaak bezoeken, dus het is interessant voor hen.

gember kat op badkamer vloer

Het feit dat de meesten van ons de deur in de badkamer sluiten, betekent dat uw kat u helemaal voor zichzelf heeft in een afgesloten ruimte, dus is gegarandeerd uw aandacht.

Waarom volgt mijn kat me ineens?

Als uw kat volgroeid is en u plotseling begint te volgen, kunnen er verschillende redenen zijn. Is er een recente grote verandering in je leven geweest of ben je op reis geweest? Dit kan ervoor gezorgd hebben dat uw kat zich onzeker voelt.

De andere mogelijke reden is dat uw kat misschien niet goed is. Katten zijn niet goed in het communiceren met hun eigenaren als ze niet goed zijn, dus dit kan de manier van je kat zijn om je te laten weten dat er iets niet klopt.

Als u denkt dat dit het geval is, geef uw kat dan een snelle huiscontrole om te zien of er iets voor de hand ligt dat u mogelijk kunt oplossen. En natuurlijk, neem absoluut contact op met uw dierenarts.

kat op stoel bij het raam met lezend kind

Waarom volgt een zwerfkat mij?

Een zwerfkat kan je volgen als hij je kat of katten kan ruiken. Als je katten hebt, ben je misschien geïnteresseerd om het te helpen. Ze willen misschien voedsel of water of wat genegenheid. Een straatkat zijn is geen gemakkelijk leven, dus ze kijken misschien naar je voor hulp en troost.

Als een straykat is vriendelijk tegen je, het is waarschijnlijk dat het een gesocialiseerde kat is in plaats van een verwilderde kat, dus wees niet te bezorgd dat je misschien wordt aangevallen. De meeste verwilderde katten laten mensen met rust.

Als de zwerfkat je blijft volgen, maar het lijkt alsof het geen zwerfkat is, kan het heel goed verloren gaan. Controleer de tags en lokale sociale media.

Waarom volgt mijn kat mij naar bed?

Als uw kat u volgt naar waar u slaapt, kan dit soms een veiligheidsprobleem zijn. Katten in het wild zijn het meest kwetsbaar als ze slapen, dus als je kat graag bij je slaapt, laat het je zien dat ze zich veilig voelen in jouw aanwezigheid.

siamese kat met eigenaar in bed

Waarom volgt mijn kat me overal – Conclusie

Over het algemeen, als uw kat u overal volgt, is dit geen teken van bezorgdheid. Meestal zijn katten die hun baasjes door het huis volgen een gezonde en vaak zelfs positieve activiteit.

Probeer als verantwoordelijke katteneigenaar echter te begrijpen wat uw kat drijft om u te volgen en controleer of u meer aandacht, genegenheid, spel of zelfs voedsel moet bieden voordat u aanneemt dat alles in orde is.

Bekijk mijn webverhaal

Let: Dit waarom volgt mijn kat me overal post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.