Waarom slaapt mijn kat bij mij? () 4 redenen die u moet weten

Voor dieren met de reputatie koud en onafhankelijk te zijn, zijn veel katten verrassend knuffelig als het gaat om bedtijd. De meeste eigenaren van gezelschapsdieren stellen dit niet al te veel in vraag – wie wil er immers geen echte teddybeer?

Er zijn echter specifieke antwoorden op “waarom slaapt mijn kat bij mij”, en het is 100% de moeite waard om hierover te leren. Begrijpen waarom ze zich overgeven aan dit gedrag zal je helpen om beter voor je kat te zorgen en een band met je kat te krijgen.

Veel van de factoren die ervoor zorgen dat je bontbaby op je schoot zit, zijn dezelfde factoren die ertoe leiden dat hij naast je in bed kruipt. Laten we dit kattengedrag eens nader bekijken.

vrouw die slaapt met grijze kat in armen

Waarom slaapt mijn kat bij mij?

1. Warmte

Katten zijn wezens van comfort. Ze willen de knusste plek in huis. Het maakt niet uit of jij dat bent of je oververhitte laptop – ze willen erin!

Warmte is de belangrijkste indicator van comfort voor een kat. Katachtigen ervaren warmte anders dan wij. Terwijl de menselijke lichaamstemperatuur rond de 98 ° F ligt, is die van hen op 102 ° F. Om die temperatuur te behouden zonder hun lichaam te hard te werken, zoeken deze dieren warme plaatsen om te ontspannen.

slapend zwart-wit kitten waarom slaapt mijn kat bij mij

Bovendien kunnen katten intense hitte weerstaan die wij niet kunnen. Andere factoren achter warmtezoekend gedrag zijn leeftijd, ziekte en ras. Kittens hebben vooral veel extra warmte nodig.

2. Territoriaal gedrag

Net als hun neven en nichten in het wild, zijn katten territoriaal. In feite wordt veel van het schijnbaar aanhankelijke gedrag van uw kat gedreven door een verlangen om u te markeren als de hunne.

Territorialiteit gaat over het claimen van een gebied (en een mens) voor zichzelf en het vertellen van andere katten om vrij te blijven. Hoewel dit kan omslaan in agressie, gaat het meestal om de katachtige die hun geur rond het gebied achterlaat.

zwarte kat wrijft tegen de benen van de mens

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Dit bestaat uit het wrijven van hun hoofd tegen de muren en het lichaam van hun eigenaar, evenals kneden.

Dus door naast je in je bed te slapen, laat je kat haar sporen achter over jou en het bed. Ze claimt jou en je bed als de hare.

3. Veiligheid

Het vestigen van een territorium zorgt ervoor dat katten zich veilig voelen. Ze willen echter nog steeds de veiligste plek in dat gebied vinden om in te dommelen, omdat ze dan het meest kwetsbaar zijn voor aanvallen.

Daarom betekent naast je kruipen dat je kat zich beschermd voelt als hij bij je in de buurt is. Aw!

vrouw die op bed ligt met gemberkat opgerold onder haar arm

Katten groeien op in nesten waar ze instinctief bovenop moeder knuffelen voor bescherming. Er is veiligheid in cijfers: ten minste één van jullie zal wakker worden in een gevaarlijk scenario, en twee is beter dan één in een gevecht.

Het lijkt erop dat er sommige waarheid achter het katten-zijn-koud stereotype. Toch voelt je kat zich veilig bij jij.

4. Vertrouwen en Liefde

Je kat vertrouwt erop dat je haar beschermt wanneer ze op haar kwetsbaarst is. Dat is ongelooflijk hartverwarmend. Meer dan dat, echter, je bontbaby gebruikt de knuffeltijd als een kans om je band te verdiepen.

Katten zijn sociale wezens, dus ze knuffelen vaak met andere katachtigen in huis. Als alternatief komen ze naar je toe. In beide gevallen is het een middel om sociale banden te versterken.

Jonge bebaarde kerel die thuis op de bank slaapt

Overweeg ook de bovenstaande redenen in omgekeerde volgorde. Je kat houdt van je en laat je zien hoe ze het het beste weet. Ze houdt je warm en beschermt je. Is dat niet schattig?

Waarom slapen katten op bepaalde lichaamsdelen?

Dus, kitties houden ervan om met hun eigenaren te slapen, maar waarom kiezen ze voor de rare en prachtige posities? Ik heb ouders van huisdieren over alles horen klagen, van slapen op je gezicht tot slapen met hun rug naar je toe.

Zoals altijd zit er een reden achter de vreemde dingen die je kat doet. Als je eenmaal hoort wat ze zijn, zul je waarschijnlijk een stuk geduldiger en toegeeflijker zijn met je whiskery-metgezel.

1. Waarom slaapt mijn kat op mijn hoofd?

Dit is een veel voorkomende vraag en er zijn drie eenvoudige verklaringen die eigenlijk heel logisch zijn.

Ten eerste geeft je hoofd de meeste warmte af en we weten hoeveel katachtigen graag warm zijn. Ten tweede is je hoofd het enige deel van je lichaam dat het minst snel zal bewegen. Niemand, vooral een kieskeurige kat, wil in zijn slaap worden rondgegooid.

vrouw met gesloten ogen opgerold met slaperige kat op bed

Ten derde heeft je hoofd een sterke geur die het dier aanspreekt. Misschien is het je shampoo, of misschien is het je unieke geur, maar je kat associeert dat met je en wil zo dicht mogelijk bij je zijn.

2. Waarom dommelt mijn kat weg op mijn borst?

De borst van de eigenaar is een andere populaire dutjesplek voor katachtigen. Dit komt vooral omdat ze hier onze ademhaling en hartslag kunnen voelen.

Net zoals we getroost worden door het spinnen van een kat, vinden ze onze ademhaling rustgevend. Wanneer we slapen, zijn we op ons meest ontspannen en het langzame en gestage patroon van onze ademhaling is geruststellend voor onze huisdieren.

vrouw die slaapt met grijze kat in haar armen van een afstand

3. Waarom keert mijn kat mij de rug toe?

Laat me duidelijk zijn: het is geen teken dat je kat met je kruist. In plaats daarvan is dit nog een teken van diep vertrouwen.

Als je hem de rug toekeert, betekent dit dat je huisdier je vertrouwt (hij hoeft je niet “in de gaten te houden”). Om verder te interpreteren, kan dit gedrag er zelfs op wijzen dat uw kat u gaat beschermen. Door naar buiten te kijken, zal hij op zijn hoede zijn voor eventuele binnenkomende gevaren.

Twee tabby katten zitten in een vensterbank van achteren gezien
Staarten van achteren

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Moet je naast je kat slapen?

Hoewel de keuze van je kat om bij je te slapen misschien volkomen logisch is, betekent dat niet dat je het goed vindt. Er zijn eigenlijk enkele nadelen aan dit gedrag, dus misschien wilt u een voor- en nadelenanalyse uitvoeren.

Voordelen

De voordelen van naast je kat slapen zijn enorm – niet alleen voor het huisdier, maar ook voor jou.

Het aaien van onze huisdieren geeft gelukkige hormonen in ons vrij, dus het is logisch dat we ook stressverlichting ontlenen aan knuffels. Het ritmische spinnen van hun kat kalmeert veel katteneigenaren.

vrouw slapend op bed met arm uitgestoken naar kat

Je krijgt ook een warme, knuffelige metgezel, iets dat je comfortniveau tijdens het slapen kan verbeteren. En natuurlijk is dit de beste tijd om een band op te bouwen met je geliefde huisdier, vooral als je het overdag erg druk hebt.

Nadelen

Katten zijn nachtdieren. Hoewel ze misschien een tijdje knuffelen, zullen ze waarschijnlijk op een bepaald moment in de nacht opstaan en gaan jagen. Dit kan een verstoring zijn voor eigenaren.

Uw movementen kunnen beperkt zijn als uw kat op een deel van u ligt. U kunt uw kat natuurlijk wegduwen en hij kan zich op een plek vestigen die minder ongemakkelijk voor u is.

Grijze luie kat die op de knieën van de vrouw in de kamer slaapt

Er is ook een hygiëneaspect om te overwegen, omdat katten ziekten of parasieten uit hun kattenbakken of buitenshuis kunnen dragen. De beste manier om jezelf te beschermen is ervoor te zorgen dat je kat op de hoogte is van zijn vaccinaties en vlooien- en ontwormingsbehandeling. Je zou ook een nestje trappermat kunnen krijgen.

⇒ Shop US Litter Trapper Mat

⇒ Shop UK Litter Trapper Mat

Misschien merk je dat je kat met de kleinste leden van het gezin wil slapen. Dit komt waarschijnlijk omdat ze zichzelf in de mama-rol ziet. Dit is echter af te raden bij zulke kwetsbare mensen.

Grijze luie kat slaapt op de knieën van de vrouw in de kamer, close-up

Als je besluit dat samen slapen niets voor jou is, zorg dan voor een rustplek met vergelijkbare voordelen.

⇒ Shop US Verwarmd Kattenbed

⇒ Shop UK Knuffel kattenbed

Laatste gedachten over “Waarom slaapt mijn kat bij mij?”

Hoewel er nadelen zijn aan het hebben van een kat die bij je in bed klimt, is het essentieel om het gedrag vanuit een katachtig perspectief te zien. Deze kennis zal u helpen om uw kat te begrijpen en voor u te zorgen.

Als de antwoorden op “waarom slaapt mijn kat bij mij” iets bewijzen, is het hoeveel katten hunkeren naar liefde en comfort. Of het nu komt door je warmte, geur of bescherming, het is volkomen natuurlijk dat je kat ’s nachts met je mee wil kruipen.

Gelukkige jonge vrouw die de tv-kanalen verwisselt, ontspannen op de boon

Let: Deze Waarom slaapt mijn kat met mij post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.