Waarom hijgen katten? 8 Redenen

We zien honden vaak hijgen en gaan er niet vanuit dat het een reden tot bezorgdheid is. Katten hebben echter niet de neiging om vaak te hijgen. Dus wat betekent het als ze dat doen? En is er iets dat je kunt doen om je kat te kalmeren als het gebeurt?

Waarom hijgen katten? 8 Redenen

Katten ademen meestal niet door hun mond. Het normale ademhalingsritme van een kat moet vrij soepel zijn met een normale snelheid van gemiddeld 15 tot 30 ademhalingen per minuut. Hijgen betekent dat je kat behoorlijk wat moeite doet om weer normaal te worden.

Dus als je kat hijgt, is het het beste om te kijken waarom dit het geval kan zijn en dan uit te zoeken of je moet handelen.

witte kat met open mond

1. Ze zijn enthousiast

Kittens kunnen meer hijgen dan oudere katten. Dit komt omdat ze leren hun gedrag te reguleren, dus ze kunnen zich overspannen van opwinding en dan moeten hijgen om te kalmeren.

Schattig kitten speelt rode draad op kunstgroen gras

2. Ze zijn hot

Vooral buitenkatten kunnen hijgen gebruiken om af te koelen als het buiten warm is. Om af te koelen zweten katten een beetje door hun voetzolen, likken ze hun vacht, komen ze ergens schaduwrijk of vinden ze een koele plek om te gaan liggen.

Close-up shot van een kortharige witte kat met zwarte vlekken in de piramides van Egypte

Katten kunnen echter last hebben van een zonnesteek, dus als het een bijzonder warme dag is, probeer dan je kat naar een koelere locatie te verplaatsen. Als ze ook rusteloos, lusteloos of kwijlend zijn, is het de moeite waard om contact op te nemen met uw dierenarts om te zien of ze oververhit zijn.

3. Stress of angst

Katten kunnen hijgen als ze naar de dierenarts gaan. Dit kan zijn omdat ze de dierenarts associëren met pijn of omdat de manier waarop ze bij de dierenarts zijn gekomen stressvol is, bijvoorbeeld in een drager of drager en een auto als ze niet vaak het huis verlaten.

dierenarts zet grijze kat op schubben

Katten kunnen ook gestrest raken als vreemden uw huis bezoeken of als er een nieuw huisdier in huis is. Alle grote veranderingen in de thuisomgeving van uw kat kunnen stress veroorzaken en hijgen veroorzaken.

4. Ademhalingsproblemen

Hoest en hijgt je kat? Ze kunnen ademhalingsproblemen hebben, zoals kattenastma of een vorm van bronchitis. Tot 5% van de katten wordt verondersteld te lijden aan kattenastma. Net als mensen kan kattenastma onder controle worden gehouden, maar grote aanvallen kunnen levensbedreigend zijn.

Dierenarts luistert naar kattenhart
.

5. Hartproblemen

Als uw oudere kat hijgt, kan dit een teken zijn van congestief hartfalen. Hartziekten bij katten blijven vaak onopgemerkt totdat het noodlot toeslaat.

6. Hartworm

Hartworm bij katten kan hijgen en andere ademhalingsproblemen veroorzaken. Dit is een ziekte die meer geassocieerd wordt met honden dan katten, maar katten kunnen de ziekte nog steeds ontwikkelen. Zelfs binnenkatten kunnen worden gebeten door muggen als ze in de buurt van een open raam zijn. Mijn kat ligt graag in vensterbanken en dit is een andere plek waar ze gebeten mogen worden.

Onherkenbare dierenarts die oren van een kat met wattenstaafjes schoonmaakt.

Hartworm kan dodelijk zijn, dus zie uw vat snel voor behandeling.

7. Andere medische aandoeningen

Hijgen bij katten kan ook een teken zijn van bloedarmoede, trauma, neurologische ziekte of een opgezwollen buik.

8. Ras

Van sommige kattenrassen is bekend dat ze vaker hijgen dan andere. Langharige rassen hebben de meeste kans om te hijgen, met name Perzen (smalle neusgaten), Maine Coons en Himalayans.

witte maine coon kat

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 15 meest populaire Maine Coon kleuren, Noorse Boskat vs Maine Coon en Maine Coon versus normale kat.

Maine Coons zijn ook meer vatbaar voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Hijgen kan een van de tekenen van deze aandoening zijn.

Hoeveel Katten hijgen is te veel?

Als je kat niet vaak en/of na een serieuze speelsessie broekt, is dit over het algemeen niet iets om je zorgen over te maken. Het hijgen om op te letten is het type dat een tijdje blijft. Als het hijgen van uw kat aanhoudend is, is het tijd om professionele hulp te zoeken.

tabby siberiër met open mond waarom hijgen katten

Controleer op verklaringen met gezond verstand. Als je kat een vlieg door de kamer heeft gejaagd of als je een krachtige training hebt gehad met een verenspeelgoed, dan is het normaal dat hij hijgt. Hetzelfde geldt voor als het een warme dag is. Normaal hijgen zal echter niet lang duren bij katten.

Als het hijgen wordt gecombineerd met andere ongewone symptomen zoals gebrek aan eetlust, lethargie of iets anders dat niet typisch is, zoek dan zeker snel professionele hulp.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat hijgt?

De meest voorkomende standaard reden dat katten hijgen is dat ze het te warm hebben. Het eerste wat je moet doen is je kat verplaatsen. Als je buiten bent, verplaats ze dan naar een koelere locatie of in de schaduw. Als ze binnen zijn, verplaats ze dan naar een koeler deel van het huis of waar een airconditioner of ventilator is.

tabby kat onder de douche

Idealiter zou je kat dan wat water drinken, maar veel katten houden er niet van om veel water te drinken. Als dit het geval is met uw kat, week dan een soort weefsel / handdoek / sjaal in koud water en breng het aan op de oren, nek en poten van uw kat. Voeg een paar druppels toe aan hun hoofd.

Als je niet thuis bent, is dit misschien het moment om naar huis te gaan. Maar wees voorzichtig, want natuurlijk zullen de meeste auto’s warm worden bij warm weer. Zorg ervoor dat je de airco aan de praat krijgt, ramen naar beneden en een koelere temperatuur voordat je je kat binnenlaat.

kat met hoofd uit autoraam

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

Als je denkt dat je kat hijgt omdat hij zichzelf overbelast heeft, volg dan dezelfde tips om hem af te koelen. Als je op pad bent en je kat heeft te veel gehad, zorg er dan voor dat je een kattenmand of rugzak bij de hand hebt, zodat ze naar binnen kunnen gaan en ontspannen.

Als je niet zeker weet waarom je kat hijgt, probeer hem dan te verwijderen uit de situatie waarin hij zich bevindt. Veel katten houden niet van grote open ruimtes – daarom is het belangrijk om een soort drager of rugzak bij de hand te hebben, zodat ze in een gebied kunnen komen waar ze zich veilig voelen.

Kat ziet er uit blauw kattenmandje uit

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

Andere veelgestelde vragen in de omgeving van Cat Panting

1. Waarom hijgt mijn kat met haar mond open?

Dit kan een teken zijn dat uw kat extreem heet is, erg gestrest of dat hij ziek is.

2. Is hijgen een teken van pijn bij katten?

Een kat met pijn kan op een meer oppervlakkige manier of sneller ademen als ze pijn hebben en dit kan een broek worden. Katten hebben de neiging om zich te gedragen op manieren die voor hen buiten de norm vallen als ze pijn hebben. Dit kan variëren van veel miauwen tot verlies van eetlust tot obsessieve verzorging – en natuurlijk hijgen.

kattentong van dichtbij likken

15 meest populaire Maine Coon kleuren, 12 Dingen om te weten over Seal Point Ragdoll Cats, 13 meest populaire Siamese kattenkleuren, 13 soorten Ragdoll Cat kleuren en vachtpatronen, Britse korthaar kleuren en Siberische Kattenkleuren.

Vergeet niet dat uw kat u niet kan vertellen wanneer en waar hij pijn heeft, dus het is altijd het beste om een dierenarts te zoeken als u twijfelt.

3. Waarom houden katten niet van hijgende geluiden?

Hijgen is over het algemeen een teken van nervositeit. Als je kat je ziet hijgen, kan dit als een teken worden opgevat dat je hem gaat uitdagen. Als je kat dit gelooft, zal hij agressief reageren.

tabby kat grommen

Kat hijgt in conclusie

Meestal is een hijgende kat geen reden tot bezorgdheid. Als eigenaar is het belangrijkste om naar te kijken wat dit gedrag zou kunnen veroorzaken en gezond verstand te gebruiken. Haal je kat uit de stressvolle situatie of help hem af te koelen. Als het hijgen aanhoudt dan is het tijd om contact op te nemen met je dierenarts.

Kat in een dierenkliniek kapper die schoonheidsverzorging doet

Maine Coon Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Skookum Cat, Siberische Kat Persoonlijkheidsprofiel, 13 dingen om te weten over de Dwelf Cat, Belangrijkste kenmerken van de Kinkalow-kat, 13 dingen die u moet weten over Minskin Cats, Alles wat u moet weten over de Toyger Cat, Tabby Cat Prsonaliteit Profiel, 13 Kenmerken van Bambino Cat, Alles over de Khao Manee Cat, 12 Kenmerken van de agdoll Kattenpersoonlijkheid, Alles over de Lykoi Cat, 13 dingen om te weten over de Raas Cat, 10 dingen om te weten over de Genetta Cat, Alles over de Sokoke Kat, 67 Beste Citaten over Kattenliefhebbers, wat u moet weten over de Britse korthaar Chinchilla, 13 kenmerken van de Napoleon-kat en Siamese Kat Persoonlijkheidsprofiel.

Dit waarom katten broek blog post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.