Waarom houdt mijn kat één oog dicht? () 10 Redenen

Iedereen weet dat katten graag met hun ogen naar je knipperen. Mensen vinden het vooral leuk als dat knipperen langzaam gebeurt. De meesten zijn het erover eens dat een kat die in slow motion met zijn grote ogen knippert een teken van genegenheid is, en het is waarschijnlijk een teken dat je kat echt van je gezelschap geniet. Sommigen romantiseren de actie zelfs als een uiting van liefde van je kat. Dus waarom houdt mijn kat één oog dicht?

Van tijd tot tijd kunt u echter merken dat uw kat consequent één oog gesloten lijkt te houden. Dit is geen knipoog. Wanneer het een consistent geval is van één oog dat gewoon niet open is, kan dit een teken zijn dat er iets niet helemaal klopt.

Wat moet dat betekenen? Er kan een van de verschillende mogelijke aandoeningen aanwezig zijn.

De ogen van katten zijn, net als de onze, kostbaar. Het is ongetwijfeld de moeite waard om ervoor te zorgen dat de ogen van uw kat in goede gezondheid verkeren en dat er op geen enkel moment vermijdbare problemen zijn.  Hier zijn enkele redenen waarom uw kat één oog gesloten kan houden.

tabby-eye-closed waarom houdt mijn kat één oog dicht

Afbeelding van mint910630 via Pixabay

Waarom houdt mijn kat één oog dicht? 10 Redenen

De mogelijke oorzaken voor het feit dat uw kattenoog consistent gesloten blijft, variëren aanzienlijk. Het probleem kan zo simpel zijn als een vreemd voorwerp dat in het oog is gekomen, net als wat er met mensen gebeurt. Aan de andere kant kan het een teken zijn van een ernstiger en gecompliceerder pauze.

1. Staar bij katten

Net als mensen hebben oudere katten soms last van staar. Dit komt vaak door het ontstaan van een ziekte als diabetes. Het heeft ook meestal een ontsteking van de uvea, die het irisgedeelte van het oog bevat. Cataract verschijnt als een wolkvorming boven het oog.

De wolk in kwestie blokkeert licht om door te dringen tot de andere zintuiglijke delen van de oogstructuur. Als gevolg hiervan kan uw kat uiteindelijk verschillende gradaties van blindheid ervaren, die progressief van aard kunnen zijn.

Als de staar wordt veroorzaakt door diabetes, kan uw kat ook last hebben van extra symptomen zoals overmatige dorst of overmatig urineren. Soms kan staar worden behandeld met een operatie. Maar als het niet te ernstig is, kunnen veel katten overleven met staar.

witte kat met één blauw en één amberkleurig oog

2. Cat Eye Infectie

Kattenooginfecties komen relatief vaak voor. Ze kunnen worden veroorzaakt door bacteriën en resulteren in aandoeningen zoals conjunctivitis. Mogelijk moet u een dierenarts raadplegen omdat de aandoening ook viraal kan zijn.

U kunt verkleuring rond het oog opmerken. Het oog zal gesloten worden gehouden en mogelijk overmatig scheuren of enige afscheiding van groene of gele vloeistof.

Een kat zal een geïnfecteerd oog gesloten houden vanwege mogelijke pijn of lichtgevoeligheid. Het behandelen van een ooginfectie bij uw kat is niet zo eenvoudig als het behandelen van een ooginfectie voor uzelf.  In het geval van een virale infectie kan kattenherpes bijvoorbeeld een oorzaak zijn.  Het is in ieder geval het beste om een expert te laten zorgen voor een consistente infectie.

cat-eye

Afbeelding van Sa Ka via Pixabay

3. Hoornvlieszweer

Hoornvlieszweren klinken pijnlijk en zijn een iets meer betrokken aandoening. De hoornvlieslagen van het oog zijn uitgeput en verdere schade kan worden veroorzaakt door trauma.  Meestal is er een transparante film over het oog en is er veel afscheiding en troebelheid in het gebied.

Net als bij een algemene infectie zal er veel roodheid en gevoeligheid voor licht zijn. Soms kan de aandoening worden behandeld met antibiotica, maar een ernstiger aandoening kan een operatie nodig hebben.

Kat verbergt zijn ogen met zijn poten.

4. Droge ogen – een kataandoening

Keratoconjunctivitis sicca (KCS), of droge ogen, is een ongelukkige aandoening waarbij de ogen van uw kat niet genoeg tranen produceren om het oog routinematig en natuurlijk te reinigen.

De oogbol en structuur zijn daardoor droog en kunnen een gele afscheiding afgeven. U zult ook merken dat uw kat heel overmatig knippert. In de meeste gevallen kan een dierenarts medicijnen voorschrijven om deze aandoening te helpen beheersen.

5. Roze oog

Zoals eerder vermeld, kunnen katten conjunctivitis krijgen als gevolg van bacteriële of virale infecties. Maar ze kunnen ook last hebben van allergieën, wat kan leiden tot een aantal pijnlijke of op zijn minst ongemakkelijke oogaandoeningen.

kattengras

Afbeelding van Jordan Al via Pixabay

6. Vreemde voorwerpen

Katten zwerven graag buiten rond en in allerlei hoekjes en gaatjes. Natuurlijk kan een vreemd voorwerp zich in het oog nestelen. Net als bij mensen kan alles van stof en gras tot zand erin komen. Het zal wat zwelling en wat roodheid veroorzaken, en uw kat zal waarschijnlijk zijn oog gesloten houden voor de pijn.

In de meeste gevallen zal een voorwerp uiteindelijk door tranen worden weggespoeld.

7. Glaucoom bij katten

Glaucoom kan optreden als een ooginfectie een tijdje onbehandeld blijft.  Sommige rassen zijn ook meer vatbaar voor glaucoom (zie hieronder). Bepaalde soorten letsel of tumoren kunnen andere oorzaken veroorzaken.

Witte Khao Manee kat met verschillende kleuren ogen.

De belangrijkste verklaring is dat vocht zich ophoopt in het oog en niet effectief afvoert als gevolg van zwelling, verstopping of andere redenen. Dit veroorzaakt veel pijn en soms kan uw kat zijn oog niet openen.

Deze pijn kan erg traumatisch zijn voor een kat en je zult waarschijnlijk veranderingen in zijn gedrag zien. Het kan zich voor je verbergen of zonder reden lijken te krimpen.

Een dierenarts kan een speciaal medicijn voorschrijven om de zwelling te verminderen. Indien onbehandeld, kan glaucoom ernstige schade en zelfs het verlies van een oog veroorzaken.

8. Letsel aan het oog van uw kat

Verwondingen aan de ogen kunnen optreden en ze komen relatief vaak voor. Krassen op het hoornvlies komen vaak voor, vooral bij kittens, die ruw huis en klauwen terwijl ze leren spelen en jagen. Een kras op het hoornvlies kan geïnfecteerd raken, wat resulteert in zwelling, afscheiding en een gesloten oog.

kat-bedekt-gezicht

Afbeelding van Alexa via Pixabay

9. Problemen met het ooglid van uw kat

Soms is het niet het oog zelf dat geïnfecteerd of beschadigd is. Het zou in feite een aandoening kunnen zijn die blefaritis wordt genoemd, die het ooglid zelf aantast. Delen van het ooglid kunnen schilferig worden en ze kunnen opzwellen, waardoor het oog niet kan openen.

In veel gevallen kan deze aandoening worden behandeld met regelmatig baden in warm water of een oogreiniger. Maar als het aanhoudt, raadpleeg dan uw dierenarts.

10. Entropion

Entropion is een aandoening waarbij een ooglid naar voren hangt, waardoor irritatie en schade aan de oogbol en het hoornvlies ontstaat. Als dit ongemak en pijn veroorzaakt, zal uw kat waarschijnlijk zijn oog gedurende lange perioden gesloten houden.

Oogproblemen bij bepaalde kattenrassen

Deze hierboven genoemde problemen zijn geenszins beperkt tot bepaalde kattenrassen. Maar het is de moeite waard om te weten dat sommige kattenrassen meer vatbaar zijn voor oogproblemen dan andere. Hier is een kort overzicht.

jonge kat

Foto door Tranmautritam van Pexels

Brachycefale katten

Brachycefale katten hebben een kleinere kop en een bepaald soort hoofdvorm. Meestal zijn hun snuiten ook korter. In zekere zin kan worden gezegd dat ze platte gezichten hebben in vergelijking met andere katten. Dezelfde aandoening bestaat bij honden, hoewel soms met verschillende resulterende problemen.

Bij katten veroorzaakt de aandoening meestal problemen waarbij er voldoende tranen worden geproduceerd om het oog op natuurlijke wijze te wassen. Met name deze rassen kunnen gevoeliger zijn voor de aandoening.

Gember plat gezicht kat met amberkleurige ogen van dichtbij
Exotische korthaar kat

Laatste gedachten over waarom uw kat één oog gesloten houdt

Het loont om oplettend te zijn als het gaat om je kat. Katten hebben de neiging om een stuk minder voor de hand liggend te zijn als er iets mis met hen is, en zoiets subtiels als een gesloten oog kan heel goed onopgemerkt blijven.

Maar negeer het niet. Probeer zo snel mogelijk grip te krijgen op wat de oorzaak zou kunnen zijn om langdurig ongemak te voorkomen. Merk ook op dat het onbehandeld laten van de aandoening kan leiden tot ernstiger en langdurige schade aan de ogen.

Dat gezegd hebbende, zijn veel van de oorzaken niet zo ernstig en relatief vaak, zoals je kunt zien in de bovenstaande lijst. Houd bij wijze van spreken een oogje in het zeil en hopelijk kunnen u en uw kat nog vele jaren contact maken met volledig en liefdevol oogcontact.

Tabby kat slaapt met zijn poot over zijn oog.

Dit waarom is mijn kat het houden van een oog gesloten post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.