Waarom pakt mijn kat mijn hand en bijt hij me? () 7 Redenen

Veel eigenaren van een kat hebben geklaagd over de gevreesde klauw en beet die uit het niets kwam. Het is de reden dat je een katteneigenaar kunt herkennen door simpelweg naar zijn handen te kijken.

Het is moeilijk om te zeggen wat een kat vaak denkt. In veel gevallen resulteert dat in een bekraste hand of een ander lichaamsdeel. Zelfs de meest liefdevolle, speelse momenten tussen katten en mensen kunnen veranderen in iets anders.

De hele situatie heeft ons mensen doen afvragen waarom katten precies doen wat ze doen. Een van die dingen is het schijnbaar onvoorspelbare instinct om uit te reiken en onze handen met hun poten te grijpen. De klauwen graven diep. Ze slepen je soms zelfs angstaanjagend naar gretige tanden.

Zoals de meeste dingen met betrekking tot katten, is het antwoord niet zo eenvoudig. Er zijn een aantal redenen waarom katten met hun klauwen naar onze handen reiken. Laten we eens kijken naar dit zeer natuurlijke maar soms zenuwslopende kattengedrag.

kat-knabbelende-vinger

Waarom pakt mijn kat mijn hand en bijt me? 7 Redenen

Katten grijpen puur instinctief met hun poten en klauwen, en alle katten doen het. Ze doen het ook om een aantal heel verschillende redenen, van nood tot spel, van jagen tot eenvoudige nieuwsgierigheid. Laten we eens kijken naar een aantal van deze redenen, met enig inzicht in wat het gedrag veroorzaakt en hoe je kunt proberen te voorkomen dat het je pijn doet.

1. Liefde Hapjes

Laten we er eerst voor zorgen dat we die zachte kleine beten niet verwarren met ernstigere agressies of toevallige inkepingen. Katten zijn aanhankelijke wezens en sommige bieden kleine hapjes en beten die echt gaan over het laten zien dat ze je op een zachte manier iets proberen te vertellen.

In sommige gevallen zullen katten die je vertrouwen ervoor kiezen om niet op een agressieve manier te krabben of te bijten. Maar deze kleine waarschuwingsbeten kunnen je nog steeds vertellen dat je iets niet moet doen. Overstimulatie (zie hieronder) of gevoeligheid kan ongemakkelijk zijn, dus een kat zal zeggen … “Oké, wacht even!”

Deze beten breken de huid niet en zijn duidelijk niet de bedoeling. Ze komen soms ook met likjes. Ze zijn heel duidelijk te onderscheiden van serieuzer grijpen en bijten.

kattenbijt-voer

2. U kunt per ongeluk pijn veroorzaken

Laten we beginnen met een van de meer verontrustende mogelijke redenen voor een kat die je hand vastpakt. Als u toevallig uw kat grijpt of aait, kunnen ze op een defensieve manier reageren. Vooral als ze gewond kunnen raken of een aandoening dragen waarvan u zich misschien niet bewust bent.

Katten kunnen een kras of ander letsel dragen dat u misschien niet kent. Wanneer u ze aait of krabt, kunt u ze onbedoeld pijn doen, in welk geval ze zeker zullen krabben of bijten. Je kunt eigenlijk ook de oorzaak zijn van het letsel, misschien per ongeluk wat haar trekken of hun huid krabben met je nagel.

Mensen hebben de neiging om sorry te willen zeggen door de kat op te pakken of te aaien, maar ze interpreteren dat misschien niet op dezelfde manier. Als gevolg hiervan zullen ze waarschijnlijk proberen je te laten stoppen met doen wat je doet.

Eigenaren die verzorgen, zullen ook voorzichtig willen zijn, vooral met langharige katten. Omdat vacht mat, kan het pijnlijk zijn voor uw kat om geborsteld te worden.

kat-bijt-vinger waarom pakt mijn kat mijn hand en bijt me

Bij oudere katten kan de mogelijkheid van artritis of een vergelijkbare degeneratieve ziekte pijn veroorzaken bij aanraking. Als het grijpen gepaard gaat met boos gedrag, sissen of bijten, stop dan. Probeer de reden te noteren en of het misschien komt door ongemak of pijn.

3. Misschien ben je getuige van kattenkracht!

De meeste mensen lijken te denken dat katten het grootste deel van hun dag slapend doorbrengen. Het is deels waar. Maar soms krijgt je kat een adrenalinestoot, of beter gezegd, een energieboost. En als dat gebeurt, zijn je handen eerlijk spel, vooral als je katten niet anders zijn geconditioneerd.

Wanneer uw kat in deze willekeurige energieke stemming is, kan hij gewoon oprennen en u vastpakken. Vaker wel dan niet, zal het snel loslaten en weer weglopen. Het lijkt erop dat dit meer een achtervolgings- en vangscenario is dan een kill and destroy-missie.

Tabby Siberische kat die op de grond zit en zijn mond opentrekt.

4. Je wordt gevraagd om te spelen

Op naar een veel leukere reden om te grijpen en te bijten (hoewel niet minder pijnlijk). Wanneer katten spelen, gebruiken ze hun poten en monden. Soms probeert je kat gewoon plezier te hebben. Je kat begrijpt niet per se dat krabben en bijten pijnlijk voor je zijn.

Een jonge kat kan dit meer doen dan een oudere. De actie is zo’n beetje hoe het leert jagen en doden. Noem het “oefening”. Het grijpen wordt vaak gezien in combinatie met een bijtactie en dan schoppen met zijn achterpoten, die ook heel goed in staat zijn om te krabben.

Een kat kan op deze manier veel schade aanrichten en je moet voorzichtig zijn als je kat dit gedrag vaak vertoont. Gelukkig kun je je kat uiteindelijk trainen om dergelijk ongewenst gedrag te stoppen. De moeilijkheid is om te proberen uw kat aan te moedigen wanneer hij in plaats daarvan uw hand likt.

White Maine Coon Ragdoll kitten spelen rond op het gras.

Een van de manieren die door experts wordt aanbevolen, is om de speeltijd te beperken en dienovereenkomstig te handelen wanneer die speeltijd voorbij is. U moet bijvoorbeeld maximaal 40 minuten per dag met uw kat spelen. Maar verdeel dat in sessies van tien minuten, en stop dan en loop weg. Ze zullen leren dat er tijden zijn om te spelen en tijden om te stoppen.

Dat betekent niet dat ze somber en dweilend moeten zijn. Zorg voor voldoende eigen kattenspeelgoed waar ze zonder jou mee aan de slag kunnen. Kattenkruidmuizen zijn daar geweldig voor. Het zachte bijtbare speelgoed zorgt voor dat instinct om te bijten, te doden en te krabben.

Beste speelgoed voor katten spelen met op hun eigen

Hier zijn enkele ideeën voor geweldig speelgoed voor katten om mee te spelen, om die energie te verbranden en hun aandacht uit je handen te halen.

Schattig kitten spelen met kleurrijk speelgoed.

5. Ze denken dat je wilde spelen

Soms verwart een kat je toevallige passeerpassage gewoon met een speelafspraakje. Voor je het weet is het klauwstad. Dit is grotendeels gerelateerd aan de vorige reden die wordt aangeboden, maar het is de moeite waard om te weten dat je soms de onbewuste katalysator bent voor het gedrag.

Jonge katten kunnen volhardend zijn wanneer ze proberen door te gaan, maar het is het beste om gewoon weg te lopen en ze in dit geval te negeren.

Katten gedijen op aandacht en wanneer je wegloopt of hun slechte gedrag negeert, beginnen ze te leren dat het doen van bepaalde dingen hen niet zal brengen wat ze willen. In sommige opzichten is het een wilsstrijd, maar dat is de aard van katten.

vrouw-praten-tegen-kat waarom miauwt je kat naar je

Schreeuwen of agressief handelen naar een kat is niet nuttig, omdat zelfs negatieve aandacht aandacht is en het angst en angst bij uw kat kan veroorzaken. Dit kan op zijn beurt nog problematischer gedrag bevorderen.

Vermijd het spelen met je handen als kauw- en klauwend speelgoed

Hoewel het leuk en schattig is om je jonge kitten te laten spelen en klauwen in je handen en zelfs in je vingers te bijten, probeer dan te onthouden dat het ongewenst gedrag aanleert. Ze zullen leren om handen te beschouwen als speelspeelgoed. Dit kan resulteren in enige schade aan u naarmate ze ouder worden en beter worden in klauwen. Erger nog, goedbedoelende gasten kunnen het slachtoffer worden van de onschuldige wens van uw kat om te spelen.

Net als beperkte tijd om elke dag te spelen, is het het beste om het bijten van je handen niet te veel aan te moedigen, zelfs niet op jonge leeftijd.

6. Je wordt verteld om te blijven aaien

Wanneer je kat geniet van je aandacht en je plotseling voelt dat het tijd is om te stoppen en verder te gaan met de dag, is het gewoon niet eens. Terwijl je probeert weg te trekken, kan het je hand grijpen en naar zich toe trekken. “Waarom stop je, mens?”

Uw kat kan zelfs proberen uw aaien te sturen, waarbij een specifiek gebied bijzonder aangenaam voor u is om te aaien. Nogmaals, geen twee katten zijn hetzelfde, maar sommigen gedragen zich in dit opzicht iets assertiever dan anderen.

Jonge vrouw met allergie die kat op grijze achtergrond vasthoudt

Dit is leuk (en funny_ en meestal niets om je zorgen over te maken. Maar een goed advies is over het algemeen om niet weg te trekken van een kat die je heeft gegrepen of je bijt (op een vriendelijke manier).

Het lijkt niet intuïtief, maar als je kat heeft aangebracht wat voelt als een serieuze greep, duw dan je hand in de beet of greep. Het zal gemakkelijker loslaten. Wegtrekken kan je vlees scheuren of zelfs de tanden of klauwen van de kat verwonden.

7. Je wordt verteld om te stoppen met aaien

Daarentegen wil je kat soms gewoon niet lastig gevallen worden. Noem het een slecht humeur of gewoon een bepaald tijdstip van de dag; eerlijk gezegd, wie weet met katten, soms?

Katten houden notoir alleen van bepaalde soorten aandacht als het hen uitkomt. En die stemming kan in een halve seconde omslaan. Het kan zijn dat het nu wil spelen en plotseling voelt dat dat genoeg is en toeslaat door te klauwen en / of te bijten. Nu zijn ze geïrriteerd. En je hebt geen idee waarom.

Vrouw slapend met grijze kat in armen.

Wat we wel weten is dat wanneer de kat zijn poot op een assertieve manier om je hand wikkelt, het waarschijnlijk tijd is om te stoppen met aaien. Oplettende mensen kunnen leren om subtiele patronen of bijbehorend gedrag te herkennen. Misschien krijgt de kat moany en stopt hij met bewegen. Misschien zie je de staart trillen en trillen.

In sommige gevallen kunnen oren afvlakken (dit is meestal wanneer het ernstig wordt, en de hardste waarschuwing van allemaal is sissende en verwijde pupillen. Het komt erop neer dat wanneer je kat je vertelt om hem met rust te laten, je hem het beste op zijn woord kunt geloven.

Grijpen, bijten en spinnen

Spinnen wordt meestal geassocieerd met goede gevoelens en kalm gedrag, en een algehele aangename stemming. Spinnen betekent echter ook stimulatie, die soms overboord kan gaan en resulteert in een plotselinge strikeout, greep of beet.

kat spinnen tijdens het aaien

Het feit is dat katten emoties anders vertonen dan mensen, en bijten of krabben kan het gevolg zijn van te veel geluk. Het kan de enige manier zijn waarop een bepaalde kat weet hoe hij zich moet uiten en daarom per ongeluk schade aanricht.

Het ABC van kattenemoties

Katten geven duidelijk identificeerbare sociale vaardigheden en zullen reageren op bepaalde tonen en geluiden, of een andere kat ze nu maakt of jij. Het gesis is bijvoorbeeld een duidelijk teken van woede en agressie bij katten.

Gember tabby kat met open mond en poot grijpende vinger.

Kattenemoties zijn iets minder voorspelbaar voor mensen, hoewel er zeker tekenen zijn die aangeven wat een kat kan voelen. Katten kunnen zich gelukkig, angstig, angstig en zelfs depressief voelen.

Naarmate u uw kat leert kennen, leert u zijn onderscheidende persoonlijkheid kennen. Je leert ook om hun specifieke gedrag en uitdrukkingen te identificeren. Dit doen is de sleutel tot een harmonieus leven en een gelukkig huisdier.

Een opmerking over spinnen

De reden dat we spinnen en katten associëren die gelukkig zijn, is dat we vaak het spinnen observeren wanneer we ze aaien (en we gaan ervan uit dat ze gelukkig zijn als we ze aaien). Het spinnen is echter een vrij complexe communicatiestrategie.

Om te beginnen geloven sommige wetenschappers dat het spinnen van de kat een reactie bij mensen veroorzaakt die lijkt op hoe een huilende baby om aandacht vraagt. Het spinnen lijkt de interactie met ons aan te moedigen, waardoor we ze meer aaien, of op zijn minst willen.

Zwart kitten met gele ogen die in de vinger van een persoon bijten.

Aanvankelijk beginnen kittens te spinnen om hun moeder te laten weten waar ze zijn. De meeste kittens worden blind en doof geboren, dus het lijkt erop dat het geluid dat uitgaat van een ademhalingsactie logisch is. Sommigen geloven dat dit instinctieve geluid later in het leven wordt gezien wanneer eigenaren het kattenvoer bereiden en hun katten in afwachting ronddraaien en weg spinnen.

Spinnen is ook tot rust gekomen. spanning en zelfs helpen bij genezing bij katten. er lijkt zeker onder de oppervlakte te zijn waarom katten spinnen.

Laatste gedachten over waarom uw kat uw handen kan grijpen en bijten

Dus hoewel u misschien niet gealarmeerd of van streek hoeft te zijn als uw kat u vastgrijpt of bijt, wilt u misschien rekening houden met mogelijke oorzaken en redenen. In de meeste gevallen kun je het gedrag desgewenst beteugelen.

Weet dat de meeste katten hun geliefde mens niet opzettelijk willen schaden, maar zich ook niet noodzakelijkerwijs bewust zijn van wanneer ze dat doen. Ook wanneer ze pijn hebben of gewond zijn, kunnen ze zichzelf gewoon verdedigen. Geniet ondertussen van de kleine liefdesbeten, let op wanneer het gebeurt en aaiplezier!

tabby kitten met open mond

Dit waarom pakt mijn kat mijn hand en bijt me post kan affiliate links bevatten. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.