Waarom schudden katten hun hoofd? 4 Redenen

Hoewel het je misschien heeft overtroffen, als je je kat onlangs hebt voorzien van een glanzende kraagbel, zul je plotseling merken hoe vaak je kat zijn hoofd schudt. Het is kattencultuur om te schudden tijdens een aantal twijfelachtige tijden – zoals 2 uur ’s nachts of in het midden van een cruciale lijn van een tv-programma … maar dat gaat ieder mens te boven. Dus waarom schudden katten hun hoofd?

Het is geen geheim dat katten zich heel eigenaardig kunnen gedragen. Maar vaak is er een goede reden voor hun acties. Als katteneigenaar is het goed om iets te weten over kattengedrag. Het begrijpen van je kat is immers de beste manier om ervoor te zorgen dat jullie allebei gelukkig zijn.

Communiceren zonder woorden kan een uitdaging zijn. Maar er is zoveel te leren over je kat door zijn eigenzinnige gedrag.

Laten we eens kijken naar een paar redenen waarom je kat zijn hoofd schudt.

slaperig-kat-krabben waarom schudden katten hun hoofd

Afbeelding door Ludemeula Fernandes van Unsplash

Waarom schudden katten hun hoofd?

Het kan alarmerend zijn om te zien dat uw kat vaak zijn hoofd schudt. Maar voordat u een onnodig bezoek aan de dierenarts brengt, zijn hier een paar dingen die u moet weten over waarom katten hun hoofd schudden.

1. Ze regelen hun vacht

Elke katteneigenaar is het erover eens dat katten heel specifiek kunnen zijn over vrijwel alles. Ze weten wat ze willen, en dat is wat hen prachtige huisdieren maakt die relatief gemakkelijk te verzorgen zijn.

Katten besteden veel van hun tijd aan het zorgvuldig verzorgen van zichzelf; dat is een groot deel van de reden waarom katten de hele tijd lekker ruiken. Maar het helpt hen ook om hun vacht te behouden en een droge huid te voorkomen.

Je kunt je kat betrappen op het schudden van zijn hoofd nadat je ze een paar liefhebbende huisdieren hebt gegeven, wat op slechte dagen als een klap kan voelen. Maak je niet druk. Ze schudden je niet van je af. Meestal is schudden gewoon een snelle manier voor katten om hun vacht te herschikken.

Wanneer uw kat zijn hoofd schudt, kan de vacht zichzelf op natuurlijke wijze rangschikken. Goed gepositioneerd bont helpt bij zaken als waterbestendigheid. Katten communiceren ook met hun vacht; opgetilde vacht kan een teken zijn van stress of ongemak.

kattentrimmen

Afbeelding door Eric Han van Unsplash

2. Ze zijn niet in de stemming

In sommige gevallen kunnen katten aangeven dat ze niet in de stemming zijn voor genegenheid door hun hoofd te schudden. De stemming van een kat kan snel veranderen en je zult merken dat ze soms plotseling liefde afwijzen.

Dieren zijn veel meer afhankelijk van gevoel dan mensen, vooral dieren die in het wild als roofdieren worden beschouwd. De afhankelijkheid van katten van hun gevoel is de reden waarom ze snel overprikkeld kunnen raken. Hoofdschudden is een van de manieren waarop ze dit communiceren.

Als je wat quality time met je kat doorbrengt en merkt dat ze hun hoofd schudden, is het het beste om te stoppen met aaien voor een minuut of twee. Als je kat je kopstoot, betekent dit dat ze meer aandacht willen, en de shake was waarschijnlijk gewoon een jeuk.

kat-kin-kras

Afbeelding van Yerlin Matu van Unsplash

3. Ze jeuken een beetje

Net als mensen is er soms een jeuk die je gewoon moet krabben. Dieren zijn ook gevoelig voor allergieën die hun neus en oren jeukend kunnen maken. Een snelle shake geeft katten vaak verlichting van allergieën of gewoon regelmatige jeuk.

Hoewel het niet iets is om je al te veel zorgen over te maken, als je kat vaak zijn hoofd schudt, kan dit een teken zijn dat je kat last heeft van allergieën. Katten met allergieën zullen ook rond hun oren krabben, niezen of hebben loopogen.

Gemberkat krabt zichzelf met behulp van zijn achterpoot.

4. Ze kunnen een oorontsteking hebben

Oorinfecties zijn ernstiger dan chronische allergieën, vooral bij dieren, omdat ze hun ongemak niet kunnen communiceren. Frequent hoofdschudden in combinatie met krabben achter en rond de oren kan betekenen dat uw kat een oorontsteking heeft.

Het is altijd belangrijk om een snelle thuiscontrole van uw kat uit te voeren tussen regelmatige bezoeken aan de dierenarts. Eigenaren missen vaak oor infecties tot de latere stadia, meestal wanneer er grove afscheiding of een vervelende geur is. Bacteriën of gevreesde oormijt kunnen oorinfecties veroorzaken, ook wel otitis genoemd.

Oorinfecties bij katten kunnen gemakkelijk worden behandeld als ze op tijd worden gevangen. Als het te lang wordt bewaard, kan de infectie zich verspreiden en zelfs doofheid veroorzaken. Om dat te voorkomen, let je op hoeveel je bontbaby’s meestal hun hoofd schudden, zodat je zult merken wanneer er iets niet klopt.

kleine-kat-grote-oren

Afbeelding van Cong H van Unsplash

Wat te doen tegen overmatig hoofdschudden

Het eerste protocol is observatie. Hoofdschudden bij katten kan zo eenvoudig zijn als een reactie op seizoensverandering of een beetje jeuk. Hoeveel we ook van onze bontballen houden en er altijd zeker van willen zijn dat ze in orde zijn, regelmatige dierenartsbezoeken kunnen duur zijn.

Uitkijken wanneer en hoe vaak je kat zijn hoofd schudt, is de beste eerste stap. Het is veilig om uw kat een dag of twee in de gaten te houden nadat u het schudden voor het eerst hebt opgemerkt. Als uw kat vaker zijn hoofd schudt of vaak aan zijn oren begint te krabben, is het misschien een goed idee om de dierenarts te bellen.

kat-en-eigenaar

Afbeelding van Oleg Ivanov van Unsplash

Waarom schudden katten hun hoofd? –In het kort

Lichaamstaal is de ideale vorm van communicatie waarbij woorden geen optie zijn. Je kat die zijn hoofd schudt, kan veel dingen betekenen. De beste manier om de lichaamstaal van uw kat te begrijpen, is door goed op te letten wanneer en waar hij zijn hoofd schudt.

Uiteindelijk is de meest voorkomende reden waarom katten hun hoofd schudden, dat ze zich overprikkeld of jeukend voelen. Zorg ervoor dat je je kat wat ruimte geeft, zodat je kunt uitkijken voor alarmerende ontwikkelingen.

Observatie zal u vertellen of uw kat zoiets ernstigs als een oorontsteking of oormijt ervaart, wat een snel bezoek aan de dierenarts en oordruppels kan oplossen.

Vrouw knuffelt een gemberkat waarom ruiken katten lekker

Meer weten over kattencommunicatie? Dit is waarom katten tegen je wrijven.