Waarom kneden katten hun baasjes? 8 redenen die u moet weten

Van kussens tot dekens, meubels, tapijten en hun dienende mensen, je hebt waarschijnlijk wel eens meegemaakt dat je schattige kleine katachtige je masseert of kneedt of items in je huishouden.

Waarom kneden katten hun baasjes? Het is een van de mysterieuze en soms charmante eigenaardigheden die onze katten ons voorschotelen. De voorwaartse bewegingen van hun poten die zich voordoen als het kneden van deeg — ‘het maken van koekjes”.

Als je kat dit soms doet, vraag je je misschien af waarom katten ons kneden? Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom katten koekjes op ons lichaam maken.

tabby katten kneden beige kattenmand waarom kneden katten hun baasjes

Waarom kneden katten hun eigenaren – en wat is kneden?

Voordat we ingaan op enkele motieven achter waarom onze katachtigen hun mensen kneden, moeten we begrijpen: ‘wat is kattenkneden?’

Kneden is een zachte, ritmische beweging waarbij katachtigen hun poten in en uit een zacht oppervlak schuiven, afwisselend tussen de voeten. Het wordt vaak aangeduid als ‘koekjes maken’ omdat de actie eruit lijkt te zien alsof ze deeg kneden.

gemberkat op de schoot van de vrouw staart naar haar gezicht

Het is typisch gedrag bij zowel kittens als volwassen katachtigen. Sommige katten spinnen weg en kneden tevreden wanneer ze worden geaaid, en sommige kunnen de acties ook willekeurig uitvoeren.

Katten hebben hun eigen technieken bij het kneden – sommigen gebruiken klauwen en anderen trekken de hunne in, sommigen gebruiken alle vier de poten en anderen gebruiken hun twee voorste.

Een theorie achter kneden is dat katten in het wild plaatsen in het gras zouden bouwen om te nestelen, voor kittens te zorgen of te rusten na een dag op jacht.

grijs kitten opgerold kijkend naar zijn staart waarom jagen katten op hun staart

Waarom kneden katten hun baasjes?

Er zijn veel mogelijke redenen waarom katten hun baasjes kneden. Of het nu je kat is die koekjes maakt om genegenheid te tonen of om je als zijn eigen te claimen, kneden is een natuurlijk en veel voorkomend kattengedrag.

Laten we eens kijken naar de mogelijke redenen waarom onze katten ons hieronder kneden.

Kat rolt rond in de zon

1. Troost zoeken

Sommige katten kneden om emoties te uiten. Wanneer je kat zich gefrustreerd, angstig of depressief voelt, kunnen ze naar een geruststellend oppervlak reiken om zichzelf te kalmeren.

Als je merkt dat je kat uit nood kneedt, moet je proberen haar voorzichtig te aaien. Als het kneden aanhoudt, moet u uw dierenarts raadplegen, omdat uw kat mogelijk te maken heeft met een geval van chronische angst.

Kat rolt rond in de zon waarom rollen katten in het vuil

2. Maak je klaar voor een dutje

Een andere reden waarom katten kneden, is om het oppervlak aan te passen voordat ze een dutje doen. Net zoals je je kussens en dekens zou pluizen voordat je gaat slapen, of hoe honden rond hun bedden cirkelen om hun dekens opnieuw aan te passen , zo doet je donzige vriend met hun bedden.

Het is een gedrag dat is overgeleverd van hun voorouders van wilde katten. Verwilderde katten poten aan stapels bladeren of hoog gras om een ‘nest’ te creëren voor een dutje of een veilige plek om te bevallen.

Schattig klein rood katje slaapt op bont witte deken

Door dit te doen, creëren ze niet alleen een comfortabelere slaapplek, maar controleren ze ook op gevaarlijke dingen in het gebladerte.

Je kleine bal van liefde slaapt veel, en wanneer ze voelen dat het oppervlak ongeschikt is om op te dutten, slapen ze zal zich voorbereiden om het zo comfortabel mogelijk te maken voor een snooze. Ze kneden ook met hun poten om hen te helpen ontspannen en zich voor te bereiden op het dutje.

Slapende jongeman met donzige rode kat

3. De Massage van de Liefde

De ervaring om onze geliefde katten op onze blote huid te laten kneden is niet zo aangenaam, vooral als hun klauwen naar buiten komen. Dat onze katten ons gebruiken als krabpaal of speldenkussen kan een behoorlijk ongemakkelijke ervaring zijn.

Gemberkat ondersteboven op een krabbende boom waarom jagen katten op hun staart
Verbazingwekkend waar je terecht kunt komen als je je staart achtervolgt

Niettemin, wanneer onze purrfecte kat ons kneedt, moeten we dit als vleierij beschouwen. Het betekent dat ze je vertrouwt, zich veilig voelt en liefde uitdrukt. Als u merkt dat uw kat de neiging heeft om het ene lid van uw huishouden meer te kneden dan het andere, of slechts één lid van uw huishouden, ben ik bang dat dit hoogstwaarschijnlijk betekent dat dit is waar uw kat de meeste genegenheid voor voelt.

Als je kat echter iets te opgewonden raakt met haar klauwen, kun je proberen iets, zoals een deken of een handdoek, tussen hem en jou te leggen.

grijze kat zit op de schoot van de vrouw met deken lezen

Je kunt ook proberen je furbaby aan te moedigen om te gaan liggen en te ontspannen door ze zachtjes op je schoot te duwen. Als alternatief kun je proberen ze af te leiden met een leuk kattenspeeltje.

Wat je ook doet, straf of scheld je kat nooit uit voor het kneden van jou. Ze proberen je niet opzettelijk pijn te doen; dit is hun manier om te zeggen: ‘Ik hou van je.’

grijze en zwarte kat zit op schoot van de vrouw terwijl ze laptop gebruikt

4. Aandacht vragen &Genegenheid uiten

Katachtigen worden afgeschilderd als emotieloos en egoïstisch. Dit is echter niet het geval; ze vormen vaak hechte banden met hun eigenaren en verlangen naar aandacht. Sommige huiskatrassen, zoals de Siberische kat, houden van genegenheid en sociaal zijn.

Smakelijke traktaties, aaien, speelsessies, kauwspeelgoed – de meeste katten eisen het allemaal. Terwijl je tv probeert te kijken of te lezen en je kat je buik begint te kneden, kan dit een teken zijn dat je bontbal contact met je wil maken.

vrouw met deken en twee katten op haar schoot

Als je een tijdje geen aandacht aan je kat hebt besteed en ze begint je willekeurig te kneden, is het waarschijnlijk dat ze tijd met je probeert door te brengen.

Je kat kneedt om zijn genegenheid te tonen en dat ze echt van je houdt door gewoon te spinnen. Katten kunnen hun plezier in uw gezelschap uitdrukken door u te kneden.

gember en tabby kat zitten op schoot

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

5. Markering van hun grondgebied

Katachtigen zijn van nature erg territoriaal en ze markeren graag wat van hen is. Ze hebben geurklieren op verschillende plaatsen over hun lichaam, inclusief hun poten. Kneden is een van de manieren waarop katten hun territorium markeren met hun geur.

Je katachtige kan hun beddengoed, je bed of je kleding markeren om anderen te laten weten dat je deel uitmaakt van haar rijk.

grijze en witte kat snuift bladeren op

Dus als ze continu op iets drukken, markeren ze wat van hen is. Kortom, uw kat bezit je, of je het nu leuk vindt of niet.

6. Herinneringen ophalen aan hun kittentijd

Katten beginnen al te kneden als pasgeboren katten. Het drukken van hun poten aan beide zijden van de spenen van hun moeder stimuleert de melkstroom. Het is een basisinstinct dat ze vanaf de eerste dag ontwikkelen, en de meeste katten zetten dit gedrag voort tot in de volwassenheid. Dit is ook de reden waarom uw kat soms kan beginnen te kwijlen wanneer hij u kneedt – hij anticipeert op een voeding.

Op volwassen leeftijd kneden katachtigen wanneer ze zich tevreden voelen, omdat het de beweging associeert met borstvoeding en het comfort van hun moeder. Sommige katten doen het uit gewoonte of alleen voor plezier als ze ouder worden.

witte baby-kitten-bijtende-moeder

Het laat ook zien dat uw kat de veilige aard van uw relatie associeert met degene die ze met hun moeder hadden toen ze kittens waren.

Kneden is zacht en hoewel ze geen melk van hun moeders krijgen, voelen ze zich veilig en gezond. Terwijl ze je arm, been, borst, enz. Kneden, kan je donzige vriend gelukkige herinneringen aan haar kittenschap oproepen.

Kleine donzige kittenpoot en vrouwenvinger voor contrast close-up

7. Er een stretch uit halen

Katten houden van stretchen, vooral voor of na snoozes. Onze kittens hebben een uniek bewegingsapparaat dat in conditie moet blijven door te sporten en een goede stretch out te krijgen.

Ze kunnen kneden gebruiken om de spieren in hun poten, voorbenen en rug te oefenen en eventuele pijn die ze daar kunnen voelen te verlichten. Je kat kan dit ook doen omdat het goed voelt. Net als mensen is het ideaal om een oppervlak van een bepaald type weer uit te rekken. Dit kan jij zijn, of je bank of andere meubels in huis.

zwarte kat in gebogen positie op mosterdkleurige stoel
Alexei strekt zijn lange achterpoten uit

8. Hitte in

Haar gedrag fungeert als een manier om te communiceren en de voortplanting te vergemakkelijken. Volwassen vrouwelijke katachtigen kneden vaker als ze ‘loops’ zijn, ook wel oestrus genoemd.

Oestrus is wanneer een vrouwelijke kat (of vrouwelijk zoogdier) mannelijke aandacht wil. Ze kneden meestal om mannetjes te laten zien dat ze klaar zijn om te paren en zwanger te worden.

grijze kat springt door gras met staart in de lucht
Dat is een staartje.

Een vrouwelijke kat zal op haar zij rusten en kneden, spinnen en strekken, wat aangeeft dat ze geïnteresseerd is in paring. Ze kunnen dit gedrag ook uitvoeren, samen met zeer vocaal zijn en meer genegenheid tonen dan normaal.

Dit gedrag kan ook duiden op een niet-bedreigende uitnodiging of om een ontspannen toestand te symboliseren.

Noorse boskat met groene ogen

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Kneden dankt zijn naam aan een soortgelijke actie die we doen wanneer we het deeg kneden. Hoewel, met onze kitties, blijkt dit een schattige en ontspannende actie om naar te kijken.

Niemand weet echt wat katten ertoe brengt hun eigenaren te kneden, of helemaal te kneden, maar er wordt aangenomen dat het instinct is van kittenschap.

vrouw die slaapt met grijze kat in haar armen van een afstand

Katteneigenaren zouden inmiddels moeten weten dat hun katten een aantal grappige eigenschappen bieden die ze graag tentoonstellen. Van spinnen tot kneden, onze furry pal’s maken ons leven veel aangenamer, gevuld met entertainment en liefde.

Hoewel kneden soms ongemakkelijk kan zijn voor de betrokken mensen om te proberen uw kat niet te straffen voor kneedgedrag. Kneden laat zien dat je kat blij en ontspannen is en dat is maar goed ook. Het is een natuurlijk instinct voor je kat om te willen kneden, zodat je hem zoveel mogelijk kunt laten doorgaan en dit instinct kunt uiten.

Als uw kat zijn klauwen uit heeft tijdens het kneden en u pijn doet, pak hem dan voorzichtig op en leg hem op een ander zacht oppervlak, zodat hij kan doorgaan met kneden zonder je pijn te doen.

vrouw die op bed ligt met gemberkat opgerold onder haar arm

Let: Dit waarom katten kneden hun eigenaren post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.