Wat betekent het als een kat tegen je wrijft? 5 redenen die u moet weten

Als je een katteneigenaar bent, heb je je waarschijnlijk afgevraagd waarom katten tegen de ene persoon wrijven en de andere niet. Je donzige metgezel kan je begroeten bij de deur en tegen je benen wrijven, maar wees afstandelijk wanneer je partner of vriend door dezelfde deur binnenkomt.

Waarom doen ze dit? Wat betekent het als een kat tegen je aan schuurt? Vissen ze naar genegenheid of halen ze je over voor een traktatie? Het antwoord is heel simpel. Jullie zijn familie! Maar hoe werkt het?

Als je meer wilt weten over de wetenschap achter de liefdestaal van je kat, lees dan verder. Katten zijn zeer interessante en vriendelijke wezens, en weten waarom ze bepaalde eigenaardigheden hebben, zal ons helpen om ze net een beetje beter te begrijpen.

gember kat tegen persoon die jeans draagt in sneeuw

Wat betekent het als een kat tegen je wrijft – Hoe katten communiceren met behulp van verschillende zintuigen

Katten hebben verschillende manieren om met elkaar en met mensen te communiceren, en niet alle gedomesticeerde katten vertonen dezelfde communicatiemethoden. Maar hier zijn de belangrijkste manieren waarop uw kat probeert met u te corresponderen met behulp van verschillende zintuigen.

  • Visuele communicatie – Ze kunnen hun staart krullen of kwispelen, hun oren laten zakken of hun ogen verbreden
  • Vocale communicatie – Ze zullen miauwen, grommen, spinnen of zelfs naar je sissen
  • Tactische (touch) communicatie – Ze kunnen je knuffelen, kneden, verzorgen, kopstoten of krabben en bijten.
  • Olfactorische (geur)communicatie Ze zullen hun feromonen in en rond hun ruimte lozen om hun territorium te markeren. Dit houdt roofdieren weg en creëert een barrière rond hun bezittingen. Je merkt dit misschien niet op, maar het is erg belangrijk voor je kat.
grijze kat tegen benen van de mens in bruine schoenen

De wetenschap van dit alles – Olfactory Sense

Onze katachtige huisgenoten zijn sterk afhankelijk van geur voor communicatie, en dit soort fysiek contact stimuleert hun feromoonklieren. Feromonen creëren unieke geuren geproduceerd door individuele katten die ze gebruiken voor het markeren van territorium en correspondentie.

grijze en witte kat snuift bladeren op

Deze klieren bevinden zich in bepaalde delen van het lichaam – zoals achter de oren en op de poten en het voorhoofd. Als uw kat besluit om deze gebieden tegen uw lichaam te wrijven, betekent dit dat ze u als vertrouwd voor hen markeren – wat een zeer goed teken is.

Katten hebben de neiging om ook tegen elkaar of tegen andere leden van het huisdierfamilie te wrijven. Dit is puur een indicatie dat ze hen herkennen als een deel van de roedel en dat ze een soort relatie hebben.

Rode Kat wrijft hoofd tegen hond in de tuin wat betekent het als een kat tegen je aan wrijft

Het effect van deze feromonale uitwisseling kan een paar dagen tot enkele weken duren.

5 redenen waarom uw kat tegen u zou wrijven

Zoals hierboven vermeld, gebruiken onze harige katachtigen feromonen voor communicatie, maar wat ze van plan zijn te communiceren, is misschien niet altijd liefde en positiviteit.

grijze kat tegen benen met jeans en gestreepte sokken

Hier is een lijst met redenen waarom uw kat tegen u wrijft en hoe u het verschil in intentie kunt zien.

1. Familie geur uitwisseling

Het gezin verenigd houden is een taak die onze katten heel persoonlijk opvatten. De geuruitwisseling is een manier om aan te geven dat uw kat een voorwerp of een persoon markeert als onderdeel van de eenheid.

Wanneer een kat over ons wrijft, is onze eerste reactie om de harige vriend terug te aaien. Dit wakkert hun vuur aan en laat hen zien dat we deelnemen aan de “geuruitwisselingsceremonie”.

tabby kat tegen de benen van de persoon in de sneeuw met

Ze denken dat we hen terug markeren en hen vertellen dat we onze positie waarderen binnen de familieband die ze hebben gecreëerd – wat waar is.

2. Levenloze objecten markeren

Misschien heb je je kat al eerder over een nieuw paar schoenen of een nieuwe kamerplant zien wrijven. Ze zullen dit doen om dat object te markeren als een erkend deel van hun territorium.

Het plaatsen van hun unieke feromonale geur op vreemde objecten is hun manier om dit object in hun ruimte van het huishouden op te nemen. Het waarschuwt ook andere katten dat deze ruimte wordt ingenomen en beschermd.

Kat wrijft over de hand

3. Je kat schreeuwt tegen je

Je kat leren niet te krabben of te bijten is een belangrijk hoofdstuk van het kattenopvoedingshandboek waar ze allemaal zo attent mee komen – ha ha. Maar dit kan hun vermogen om frustratie of agressie te communiceren wegnemen.

Gelukkig hebben katten geleerd hoe ze die gevoelens op de beste en meest gevoelige manier kunnen laten zien die voor hen beschikbaar is. Als je katachtige vriend onregelmatig tegen je aan schuurt en krachtiger lijkt te zijn dan normaal, kunnen ze eigenlijk tegen je schreeuwen.

Grijze zwerfvlezige donzige kat wrijft tegen de benen van een man

Katten hebben de neiging om deze manier van communiceren te gebruiken om hun kattenouders aan te geven dat ze zich boos, onbegrepen of zelfs verdrietig voelen.

De volgende keer dat je kat tegen je aan schuurt, let dan goed op zijn lichaamstaal. Het zal je misschien verbazen.

4. Dit is Mijn Ruimte

Gedomesticeerde katachtigen komen uit een lange lijn van verwilderde katten. Ze zijn pas ongeveer 10.000 jaar geleden huisdieren geworden. En onze huishoudelijke bontballen delen nog steeds enkele eigenschappen met hun wilde voorouders – zoals territoriale markering.

Katten kunnen ruimtes in de nabijheid van elkaar delen en het feromoongebied up-to-date houden is een fulltime baan. Ze gebruiken hun unieke geur om grenzen voor elkaar te stellen, of het nu op een mens is of op een gebied of object.

Hongerige kat wrijft tegen de benen van een voorbijganger. Street cat bij hi

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Voor andere katachtige buren onthullen deze geuren veel, zoals Kitty Twitter. Ze kunnen de bereidheid tot paring, agressie, bezitterigheid en zowel de mentale als fysieke gezondheid van de andere kat vertellen.

Dit zal hen helpen hun weg te vinden in het gebied en ook in de hiërarchie van de kattengemeenschap.

gemberkat wrijft tegen de benen van de persoon

5. Showin’ Wat Lovin’

Niet alles in het katachtige koninginnendom is echter strategisch. Soms moeten onze katten gewoon hun genegenheid en dankbaarheid jegens ons tonen. Maar verschillende soorten fysieke aanraking kunnen verschillende dingen betekenen voor de katachtige.

gemberkat die langs laarzen wrijft

a. Staart wikkelt zich om je been

Als een kat tegen je poot wrijft en plotseling zijn staart rondrolt, ervaar je het dichtst dat we ooit bij een knuffel zullen komen. Dit is een veel voorkomende manier voor de kat om zijn genegenheid te tonen.

Het is thet menselijke equivalent van je armen om een vriend slaan.

donkere kat buigt naar achteren en wrijft tegen menselijke benen

b. Kopstoot

Als je katachtige vriend zijn hoofd tegen de jouwe drukt, op welke manier dan ook, laten ze je het ultieme teken van genegenheid of nabijheid zien. Headbutting is het menselijke equivalent van het schreeuwen van “Ik hou van je” naar iemands gezicht.

Katten mogen dit alleen doen met een selecte posse van mensen, dus voel je vereerd als je de uitverkorene bent geworden.

zwarte kat wrijft tegen de benen van de mens

c. Je hebt iets dat ik wil

Als je harige huisgenoot tegen je aan schuurt, kunnen ze ook op zoek zijn naar genegenheid of knuffels. Maar je kat heeft zeer interessante manieren om zijn behoeften te laten zien, waaronder tegen een deur wrijven (Laat me uit), of tegen de keukenkastjes wrijven (Gimme een snack, man).

Als een vreemde kat echter tegen je aan wrijft, zeggen ze misschien alleen maar hallo. Probeer de kat niet te veel te aaien of op te pakken. Hij verwelkomt je gewoon in hun ruimte.

vrouw met gesloten ogen opgerold met slaperige kat op bed

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Een conclusie waarom uw kat tegen u wrijft

Katten hebben een zeer unieke manier om geuren te gebruiken om te communiceren. Ze hebben een sympathiek reukgevoel en ze hebben de neiging om er sterk op te vertrouwen om te overleven. Katten gebruiken geur op dezelfde manier als mensen fysieke barrières gebruiken.

We hebben de neiging om de katachtige lichaamstaal te simplificeren en het onmiddellijk vast te pinnen als een teken van genegenheid dat moet worden beantwoord. Maar dit kan ertoe leiden dat een kat verkeerd wordt begrepen en dat zijn behoeften in het proces worden verwaarloosd.

Jonge mooie vrouw die kat met liefde thuis kust.

Probeer jezelf te herpositioneren weg van een automatische antropogene reactie op het gedrag van je katten en probeer liever hun intenties volledig te begrijpen. Dit zal je helpen om een sterkere band met je katachtige vrienden te smeden en te helpen bij betere communicatie in de toekomst.

Geniet van al het wrijven en aaien, maar vergeet niet om op zoek te zijn naar de kleine veranderingen in lichaamstaal die erop kunnen wijzen dat ze meer nodig hebben dan alleen aandacht.

tiener mooi meisje kus zwarte kat close-up portret

Let: Dit Wat betekent het als een kat tegen je wrijft bericht bevat affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.

wat betekent het als een kat je kopstoot - gember kat knuffelen