Waarom kwijlt mijn kat? 9 redenen die u moet weten

Honden staan bekend om hun kwijlende gewoonten. Katten hebben niet de neiging om vaak te kwijlen, dus als het gebeurt, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn voor hun eigenaren en ze denken misschien wel waarom kwijlt mijn kat?

Kattenkwijl ziet er niet uit als hondenkwijl. Hondenkwijl heeft de neiging om lange speekselkloppers te zijn. Het zal je niet verbazen dat kattenkwijl veel netter is. Het heeft de neiging om de vorm aan te nemen van een enkel of klein aantal druppels speeksel onder de mond van de kat.

Hier zijn 9 redenen waarom je kat misschien kwijlt. Ik zal beginnen met degenen die positiever zijn, omdat dit de meest waarschijnlijke redenen zijn voor het kwijl van uw kat en ga naar degenen die de betrokkenheid van uw dierenarts vereisen.

kattenneus en mond van dichtbij

Waarom kwijlt mijn kat? 8 seizoenen

1. Ze zijn ontspannen en tevreden

De meest voorkomende reden voor katten kwijlen is een goede – ze kwijlen omdat ze gelukkig zijn. Het is vrij gebruikelijk dat katten kwijlen wanneer ze kneden of spinnen. Dit gedrag heeft de neiging om katten terug te brengen naar hun kindertijd.

kat spinnen tijdens het aaien

Kittens kneden hun moeder vaak met hun poten als ze melk willen. Dit gedrag resulteert er normaal gesproken in dat het kitten een maaltijd en wat liefde van zijn moeder krijgt. Daarom kunnen veel katten kneden koppelen aan een jong kitten zijn en voeden en zo wordt kwijlen gestimuleerd.

Net als mensen kunnen katten ook kwijlen als ze slapen. Als het een kleine hoeveelheid is, is dit normaal gesproken een teken van hoe ontspannen ze zijn als ze slapen. Grappig genoeg is kwijlen bij katten meestal een manier waarop ze hun geluk laten zien, vooral met hun eigenaar.

gember kat slapen in opgekrulde positie

2. Ze ruiken voedsel

We kennen allemaal Pavlov’s Dog-studie en het verband tussen voedsel en kwijlen. Geldt dit ook voor katten? Meestal niet, maar sommige katten kunnen kwijlen als ze voedsel ruiken.

Close-up van kat die voedsel uit een kom eet waarom kwijlt mijn kat

Als uw kat dit consequent doet, is het waarschijnlijk niets om zich zorgen over te maken, omdat het alleen in zijn temperament zit. Misschien hebben ze een gevoeliger reukvermogen dan de gemiddelde kat.

3. Ze zijn bang of gestrest

Angst of stress kan kwijlen bij katten stimuleren. U zult merken dat wanneer u uw kat in zijn reismand legt om hem naar de dierenarts te brengen, er wat kwijlen kan zijn. Of dit kan gebeuren als u uw kat in de auto zet, omdat het een onbekende omgeving is. Of misschien is het de nabijheid van een ander dier.

kat buiten mesh kattendrager

Als je kat bang of gestrest is, probeer hem dan zo snel mogelijk uit de bron van stress te verwijderen. Als de bron van stress een noodzakelijk kwaad is, bijvoorbeeld door uw kat naar de dierenarts te brengen, wilt u het proces misschien in kleine stappen opsplitsen en het proces vertragen.

4. Ze zijn te warm

Een zonnesteek bij katten in het algemeen komt niet vaak voor. Langharige en platharige kattenrassen zoals Perzen hebben echter meer kans om te lijden in de hitte.

lichtgekleurde kat die voedsel uit zijn kom eet

⇒ Zin om je kat op pad te krijgen? Bekijk mijn berichten op Is kattenlopen mogelijk?, 7 Beste escape proof kattenharnas Opties 5 Beste drager voor katten keuzes, 14 Beste kattendrager voor autoreizen opties en 4 Top Travel Kattenbak Opties.

Als je een bijzonder harige katachtige katachtige hebt, zorg er dan voor dat ze altijd toegang hebben tot water. Zorg er op zeer warme dagen voor dat ze toegang hebben tot frisse lucht en schaduw.

5. Mond- of tandheelkundige gezondheidsproblemen

Tandvleesaandoeningen of abcessen kunnen ervoor zorgen dat een kat kwijlt, net als de opeenhoping van tandsteen op hun tanden. Om dit te controleren gaat de wang van je kat terug naar zijn oor. Is hun tandvlees gezwollen of bloedend? Zijn hun tanden donker? Zit er bloed in hun speeksel. Zorg ervoor dat je zorgt voor de basis van het tandenpoetsen van je kat.

grijze en witte kat waarvan het gebit wordt gecontroleerd

Het kan tijd zijn voor een professionele reiniging en vervolgens regelmatige gebitsreiniging van uw kant. Maar liefst 85% van de katten ouder dan drie jaar ervaart tand- of tandvleesaandoeningen. Als u tekenen van trauma in de mond van uw kat ziet, neem dan contact op met uw dierenarts.

zwart-witte kat met tandenborstel

Het kan moeilijk zijn om tandheelkundige en mondgezondheidsproblemen bij katten te zien totdat ze beginnen te lijden. Daarom is het het beste om zorgen op dit gebied serieus te nemen, omdat het onderliggende probleem mogelijk al enige tijd aanwezig is.

6. Ze zijn misselijk

Net als mensen hebben katten de neiging om te kwijlen als ze braken. Er kunnen veel redenen zijn waarom uw kat braakt van ernstige problemen tot die welke geen reden tot bezorgdheid zijn. Zoals altijd ken je je kat het beste en breng je bij twijfel je kat naar de dierenarts.

tabby kattenmond open en tong uit voor voerbak

7. Er zit iets vast in hun mond of keel

Als uw kat iets in zijn mond of keel heeft dat hij niet kan doorslikken, zal het kwijlen. Dit kan van alles zijn, van een deel van een plant tot een element van een van hun speelgoed. Als uw kat aan zijn bek zit of probeert te braken, zijn dit andere tekenen dat dit het geval kan zijn.

tabby kat met open mond en kwijlen

Als je denkt dat dit is gebeurd, controleer dan in de bek van je kat. Als het item niet loskomt met wat zachte prikken, ga dan onmiddellijk naar je dierenarts.

Wees voorzichtig wanneer u probeert een vreemd lichaam uit uw kat te halen. Ten eerste kan uw kat u beschadigen terwijl u het item probeert te extraheren. Ten tweede kunt u uw kat gemakkelijk beschadigen, dus het is vaak het beste om eerder dan later uw dierenarts te bezoeken als deze situatie zich voordoet.

gember tabby kat met open mond en poot grijpende vinger

⇒ Een nieuwe kat krijgen? Bekijk mijn gids om Hoe zorg je voor een kitten, 6 Beste kitten natvoer Opties en 8 Beste kitten droogvoeropties

Als je een touwtje uit de mond van je kat ziet komen, trek het er dan niet uit. Het kan heel goed zijn dat het touwtje verder in je kat is gegaan en interactie heeft met zijn organen. Breng het onmiddellijk naar de dierenarts.

8. Ze zijn blootgesteld aan een toxine of slechte smaak

Over het algemeen, maar niet altijd, zullen katten die worden blootgesteld aan een toxine het overgeven. Maar als uw kat een zeer kleine hoeveelheid van een toxine heeft ingenomen, kan dit leiden tot kwijl. Wat de situatie ook is, als u denkt dat uw kat contact heeft gehad met een toxine, breng het dan zo snel mogelijk naar de dierenarts

gember kat snuift kamerplant waarom kwijlt mijn kat

Sommige kamerplanten zoals tulpen en azalea’s kunnen kwijlen veroorzaken en je kat ziek maken als ze wordt gegeten. Er is een vrij lange lijst van planten die giftig zijn voor katten op de ASPCA-website.

Als je kat iets proeft wat hij niet lekker vindt, kan hij kwijlen om de smaak uit zijn mond te verwijderen. Katten kunnen ook kwijlen wanneer ze medicijnen slikken, omdat ze de smaak meestal niet lekker vinden.

kat snuift pil

9. Trauma

Algemene mondletsels kunnen er ook voor zorgen dat katten kwijlen. Als uw kat has in een gevecht geweest en is gewond het kan kwijlen. Als het zichzelf heeft verbrand door ongepast contact met huishoudelijke artikelen zoals de kachel, kan het heel goed kwijlen.

Dierenarts luistert naar kattenhart

Het kan vaak moeilijk zijn om te zien of uw kat een fysiek trauma heeft opgelopen. Ongewoon kwijlen zonder een duidelijke verklaring kan een indicator zijn dat dit het geval kan zijn. Als dit gebeurt, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw dierenarts.

Tot slot – Waarom kwijlen katten

Een kleine hoeveelheid kwijl van uw kat van tijd tot tijd is normaal gesproken geen reden tot bezorgdheid. Maar als de hoeveelheid kwijlen meer is dan normaal en/of vaker dan normaal is het altijd een goed idee om de mening van uw dierenarts te vragen.

tabby kat met mond open zijaanzicht

Let: Dit waarom bevat mijn kat kwijl post affiliate links. Dat betekent dat als je op de meeste links doorklikt en uiteindelijk een aankoop doet, ik een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er zeker van zijn dat u hiervan op de hoogte was.