Waarom steken katten hun tong uit? 15 Redenen

Steekt je kat graag zijn tong uit? Katten kunnen er behoorlijk hilarisch en / of heel schattig uitzien als ze hun tong uitsteken – wat goed is omdat ze de neiging hebben om het vaak te doen. In tegenstelling tot mensen is het onwaarschijnlijk dat je kat onbeleefd tegen je is als hij zijn tong uitsteekt – dus waarom steken katten hun tong uit?

Hier zijn 15 redenen waarom katten hun tong uitsteken

zilveren tabby kat met tong uit waarom steken katten hun tong uit

Waarom steken katten hun tong uit? 15 redenen waarom

1. Je kat heeft haar op zijn tong

Deze reden geldt zeker ook voor mensen. Ik lijk vaak kattenbont op mijn tong te hebben. Maar natuurlijk zal je kat mogelijk meer hebben vanwege de hoeveelheid die hij afwerpt – plus zijn tong is veel kleiner, de haren nemen een grotere ruimte in beslag.

Deze situatie treedt meestal op nadat uw kat een trimsessie heeft gehad en eindigt met enkele haartjes op zijn exfoliërende tongetje. Meestal heeft je kat verschillende manieren geprobeerd om het haar te verwijderen, maar als ze dat niet kunnen en genoeg hebben gehad, zullen ze gewoon ontspannen en hun tong laten hangen in de hoop dat de natuur ervoor zal zorgen.

kattentong van dichtbij likken

2. Je kat blaat

Blijkbaar is Blepping een beetje een echt woord. Het verwijst naar de handeling van het onbewust verlaten van de tong, meestal alleen het puntje, buiten de mond. Het wordt meestal gebruikt in relatie tot katten, maar kan ook worden toegepast op andere dieren (en misschien sommige mensen??).

Het lijkt erop dat dit nogal een meditatieve staat is voor je kat. Een blatende kat is één met het moment en neemt vaak alle elementen van zijn omgeving op, bijvoorbeeld geuren, geluiden etc.

3. Je kat wil af van een vieze smaak in zijn bek

Als je kat een maaltijd heeft gehad die hij niet lekker vond of waarschijnlijker heeft geprobeerd om aan iets in je huis te knabbelen zoals een plant en niet houdt van wat hij heeft geproefd, kan hij zijn tong blijven uitsteken totdat hij zich van de slechte smaak kan ontdoen. Of dit kan ook gebeuren als een kat een behandeling voor vlooien krijgt en er een beetje in zijn mond gaat.

tabby kat met tong uit

4. Je kat is heel ontspannen

Soms als je kat slaapt of als je kat half slaapt of terwijl hij verzorgd wordt, kan hij zo ontspannen zijn dat zijn tong gewoon een beetje uit zijn bek valt. Dit kan natuurlijk gepaard gaan met wat kwijl.

5. De bek van je kat is uit de ruimte

Dit is een situatie die zich soms voordoet bij kattenrassen met een plat gezicht. Bij sommige kattenrassen met een plat gezicht, zoals Perzen, is de tong van een kat bijna altijd uit zijn bek. Dit komt door de vorm van de bek van je kat en het feit dat er niet veel ruimte in zit.

gember Perzische kat

Hoewel dit op zichzelf geen probleem is, kan het problemen veroorzaken voor uw kat tijdens het eten. Als dat het geval is, ga dan naar je dierenarts. Soms kunnen dierenartsen tanden verwijderen om dit probleem te verlichten.

6. Uw kat heeft gebitsproblemen

Als uw kat ook een slechte adem heeft of niet eet zoals hij normaal doet, plus zijn tong brengt behoorlijk wat tijd buiten zijn mond door, kan hij gebitsproblemen hebben. Enkele van de gebitsproblemen die katten kunnen ervaren, zijn gingivitis en parodontitis.

7. Uw kat is zijn voortanden kwijt

Hoewel het niet gebruikelijk is, kan dit de oorzaak zijn van het uitsteken van zijn tong als uw kat een deel van zijn voortanden verliest. De voortanden van een kat houden zijn tong naar achteren en op zijn plaats. Als ze weg zijn dan zal er tong slippen.

een dierenarts die de tanden van een kat poetst in de studio

8. Uw kat heeft dorst of heeft het te warm

Als het een warme dag is en er is nogal wat tongzoemel aan de gang, controleer dan of je kat gemakkelijk toegang heeft tot zoet water. Als uw kat ook gedesoriënteerd lijkt of braakt, kan dit een zonnesteek zijn. En vergeet niet dat lang haared katten zijn meer vatbaar voor een zonnesteek dan kortharige rassen. Als dit het geval is, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts.

9. Uw kat heeft stomatitis

Stomatitis kan katten op elke leeftijd overkomen. Stomatitis kan de vorm aannemen van zweren, pijnlijk tandvlees, ontsteking en een pijnlijke tong. Er zijn meerdere oorzaken van stomatitis – van een veel voorkomend kattenvirus tot een gecompromitteerd immuunsysteem tot slechte tanden. Het is geen veel voorkomende ziekte, maar het is erg pijnlijk.

Als uw kat ook gewicht verliest, kwijlt, in zijn gezicht poot en zijn tong uitsteekt, raadpleeg dan uw dierenarts. Stomatitis is te behandelen met medicatie.

tabby kat met tong uit in bad

9. Uw kat heeft dementie

Katten gaan ook achteruit met de leeftijd en kunnen last hebben van dementie. Als uw kat ouder is dan 15 jaar en zijn tong uitsteekt, kan dit een teken zijn van kattendementie. Andere tekenen van kattendementie zijn veranderingen in de slaapgewoonten van uw kat, desoriëntatie en veranderingen in verzorgingsgewoonten.

Er is op dit moment geen behandeling voor kattendementie. Als u vermoedt dat dit het geval is, raadpleeg dan uw dierenarts die u kan adviseren over hoe u uw kat zo comfortabel mogelijk kunt maken.

grijze kat met gele ogen en tong omhoog

10. Uw kat is mogelijk vergiftigd

Dit is ongebruikelijk, maar als uw kat iets heeft gegeten dat vergiftigd is, zoals een dode muis die is vergiftigd, zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn tong uitsteken in een poging om zich te ontdoen van wat het probleem heeft veroorzaakt. Vergeet niet dat nogal wat bloemen giftig kunnen zijn voor katten. Bel zo snel mogelijk uw dierenarts als u denkt dat dit het geval kan zijn.

grijze tabby kat met tong uit

Welke geuren haten katten? Waarom hijgen katten?, Hoe lang slapen katten?, Wat betekenen slapende katposities? Wanneer is een kat een volwassene?, Waarom hebben katten staarten?, Dromen katten? Zijn Duitse herders goed met katten? , Corgi’s en katten: wat u moet weten, Kunnen katten depressief worden?, Waarom wrijven katten hun gezicht op dingen?, Hoe lang is een kattenherinnering?, Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?, Kunnen Golden Retrievers en Katten met elkaar opschieten?, Waarom bijt mijn kat mijn vergoedingt?, Hoe lang groeien katten?, Waarom laat mijn kat zo’n scheet?, Hoe katten uit de buurt van planten te houden, Waarom schudt mijn kat?, Waarom miauwen katten ’s nachts?, Kunnen katten verkouden worden?, Waarom blijft mijn kat niezen? Slaaphoudingen van de kat bij ziekte, Kunnen katten zwemmen? en Rottweilers en katten: 11 dingen die je moet know

11. Je kat verzorgt zichzelf

Als katten niet slapen, verzorgen ze zichzelf vaak. De tong is een belangrijk onderdeel van de verzorgingsroutine van een kat. De tong van een kat is bedekt met kleine stekelige stukjes keratine die papillen worden genoemd. Deze kleine spikes zijn van cruciaal belang om een kat in staat te stellen zichzelf effectief te verzorgen.

Als uw kat zijn tong uitsteekt, neemt hij misschien een pauze tijdens het verzorgen of is hij onlangs klaar met het verzorgen van zichzelf en is hij gewoon vergeten dat zijn tong nog steeds aan het loeien was.

tabby kattenmond open en tong uit voor voerbak

Hoe lang leven katten? Hoe een kat te laten eten? Hoe een kat te trainen om niet te bijten? Hoe vaak plassen katten? en Hoe een kat te aaien.

12. Uw kat heeft iets vastzitten in of tussen zijn tanden

Net als mensen kunnen katten voedsel vast laten zitten in places in hun mond en/of tussen hun tanden. Katten hebben natuurlijk geen tandenstokers of vingernagels om te gebruiken, dus ze zullen hun kat gebruiken om alles wat hij wil uit zijn mond te halen.

13. Je kat staat op het punt om te braken

De meeste katten steken hun tong uit als ze zin hebben om te braken. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk net nadat uw kat heeft gegeten, vooral als ze nieuw voedsel proberen.

Als de tong van uw kat kwispelt, kan dit een teken zijn van reisziekte. Als je in een voertuig zit en dit begint te gebeuren, probeer het dan te stoppen en laat je kat wat frisse lucht krijgen.

gemberkat met groene ogen en tong van dichtbij

14. Uw kat heeft een luchtweginfectie

Als uw kat worstelt met zijn adem, kan zijn tong uit zijn mond komen. Dit zal meestal worden geassocieerd met andere symptomen zoals een verlies van coördinatie of interesse in verzorging.

15. De kaak van uw kat is losgekomen

Nogmaals, net als bij mensen, terwijl een kat slaapt, kan hij zo ontspannen worden dat zijn kaak losraakt. Dit kan ook gebeuren terwijl u uw kat aait. Wanneer de kaak van een kat loskomt, komt het puntje van zijn tong uit zijn bek.

In de meeste gevallen is een kat die zijn tong uitsteekt geen reden tot bezorgdheid en kan het behoorlijk vertederend zijn. Als het echter een aanhoudend gedrag is en gepaard gaat met andere symptomen zoals gewichtsverlies of lethargie, is het altijd de moeite waard om contact op te nemen met uw dierenarts voor het geval dat.

Scottish Fold Tabby Cat met tong uit
Schotse Vouwkat

Gerelateerde links:

Waarom ligt mijn kat op mijn borst?

Waarom volgt mijn kat mij overal?

Britse korthaar kleuren

Waarom jagen katten op hun staart?

Krijgen katten hotspots?

Dit waarom katten hun tong uitsteken post bevat affiliate links. Dat betekent dat als je doorklikt en een aankoop doet, ik hoogstwaarschijnlijk een kleine commissie ontvang. Dit heeft geen invloed op de prijs die u betaalt. Ik wilde er gewoon zeker van zijn dat je het wist.